F I F T E E N

942 129 1
                                    

"Δεν θα σε δοκιμάσω τώρα όμως αγάπη μου. Για αρχή θα σε αναλάβουν αυτοί που δουλεύουν για εμένα για να μην είσαι έτσι. Δεν θέλω να χρειαστεί να φοράς σακούλα όταν είσαι μαζί μου". Γέλασε και άφησε μια μεγάλη παύση. "Έπειτα, θα με συνοδεύσεις στο πάρτυ που κάνει το κλαμπ μου". Χτύπησε παλαμάκια από τον ενθουσιασμό του και σχεδόν χοροπήδησε. Αυτό το θέαμα μου προκάλεσε αηδία, ένιωθα τα σωθικά μου να έχουν μπλεχτεί κόμποι. Αποφάσισα όμως να προσπαθήσω να μείνω ήρεμη για να μπορέσω να εκτελέσω σωστά το σχέδιο μου. Το μόνο που έκανα ήταν να χαμηλώσω το κεφάλι μου για να μην του ορμήξω με τα νύχια μου και ξεσκίσω την σάρκα του με αυτά. Με πλησίασε και μου το ξανασήκωσε με τα βρωμόχερα του.
"Κατανοητό;" είπε αργά κι εγώ έγνευσα. Η φωνή του ήταν αρκετά απόλυτη και σίγουρη. Το φως έπεφτε το πρόσωπο του και τα γαλανά του μάτια για πρώτη φορά είχαν ζωντάνια. Οι ξανθές μπούκλες έπεφταν στο μέτωπο του άτσαλα. Έμοιαζε με Άγγελο και ας ήταν στην πραγματικότητα δαίμονας. Η ομορφιά του προσώπου του ήταν εξωπραγματική, έμοιαζε με έργο του Michelangelo. 

Αυτή η αναφορά του Michelangelo, έμοιαζε στο μυαλό μου για μια στιγμή ένα παραθυράκι για να ξεφύγω από όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις. Μου θύμισε εμένα όταν βρισκόμουν στο σπίτι μου και διάβαζα με τις ώρες σαν βιβλιοφάγος που ήμουν. Θυμάμαι ότι κάθε βράδυ διάβαζα βιβλία και την ημέρα τα ζωγράφιζα στους καμβάδες μου. 

Μια φορά καθώς ζωγράφιζα στον κήπο μου, ένα σπουργίτι έκατσε πάνω στα χρώματα μου. Ήμουν χαρούμενη επειδή είχα τελειώσει τον πίνακα και άφησα τα πινέλα δίπλα μου. Γέλασα και πήγα να το χαϊδέψω αλλά εκείνο σάστισε και άρχισε να πιτσιλάει παντού τα χρώματα μου. Έντρομη γύρισα και κοίταξα τον καμβά και έγινα έξω φρενών με εκείνο. Άρπαξα τον καμβά και τον πέταξα στο δωμάτιο μου πίσω από κάτι άλλους μισό-τελειωμένους πίνακες που είχα παρατήσει κατά καιρούς με την ελπίδα ότι θα τους ξανά πιάσω. Αποφάσισα να μην ξανά ασχοληθώ με τον πίνακα που λέρωσε και να ξεκινήσω κάποιον άλλον. 

Τώρα, συνειδητοποιώ ότι δεν κοίταξα ποτέ το τελικό αποτέλεσμα του πίνακα αυτού. Θα έδινα όλον τον κόσμο, για να μπορούσα να βρίσκομαι στο δωμάτιο μου και να χαζεύω αυτόν τον πίνακα όπως κι αν είχε καταλήξει. Ίσως αν δεν τον είχα τοποθετήσει εκεί, αλλά σε κάποιο άλλο μέρος η ζωή μου σήμερα να ήταν διαφορετική. Όπως και στο φαινόμενο της πεταλούδας, το οποίο υποστηρίζει ότι "αν μια κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή. Έτσι, αν κι εγώ είχα κρεμάσει τον πίνακα στον τοίχο, πιθανόν τώρα να βρισκόμουν αλλού.

Light My Fire #SCFS WINNER 2018Where stories live. Discover now