15

16K 752 13
                                    

Spremila sam se i pozvala sam taksi. Moram da se vratim na posao, potrebna mi je kontrola nad životom. Siđem dole i ugledam Martina pored automobila.

- Dobro jutro Grejs.

- Martine? Odkud ti?

- Ja sam tvoj vozač.

- Ali . . .

- Javila si da dolaziš na posao i gospodin Vik mi je rekao da te sačekam.

- Naravno – on sve zna.

Uđem u auto i krenem na posao.

- Grejs – Ina mi se obradovala.

- Ćao Ina – zagrlim je.

- Jesi li dobro? Nije te bilo više od mesec dana.

- Jesam, bila sam bolesna ali sad sam sjajno. Šta ima novo?

. . .

Negde oko deset sati nazvala me je Meri.

- Hej – javim se.

- Žao mi je što ti nisam rekla.

- I meni.

- Nije bilo ničeg između njih dvoje jednostavno sam shvatila po Lindinom ponašanju i kad sam po spomenula bratu nije mi verovao.

- Nisam ljuta na tebe Meri.

- Drago mi je jer ne želim da te izgubim – rasplakala se.

- Molim te ne plači.

- I moj brat te voli . . . Linda mu je. . . . poput mene . . . kao sestra.

- Zatekla sam ih kako se ljube.

- On je njega poljubila.

- I znao je da je ona zaljubljena u njega.

- Znao je? – iznenadila se.

- Da.

- Ou.

- Oni žive zajedno Meri, i . . . verovala sam joj, bila sam takva glupača i ne znam šta da radim.

- Ne želim da ostaviš mog brata.

- Šta bi ti uradila na mom mestu?

- Ubila bih boga u njoj od batina.

- Pa . . . mene trenutno može prebiti i dete tako da . . . to ne dolazi u obzir.

- Grejs imaš posetu – Ina mi kaže i okrenem se. To je bila Linda.

- Meri nazvaću te kasnije.

- Važi.

- Ljuta je na mene, neće čak ni da mi se javi na telefon – Linda kaže.

- Ina ostavi nas malo molim te.

Ina je izašla.

- Molim te saslušaj me, ovo je moja krivica dopusti mi da je ispravim.

- Sedi.

- Hvala. Odlazim danas za Moskvu.

- Ne znam šta da kažem na to.

- Ja . . . . Kris nije znam da sam zaljubljena u njega, uvek me je gledao kao Meri – slegnula je ramenima.

- Ali umro mi je otaci on je bio tu za mene, bio je divan, pun podrške i . . . osećala sam se tako zaštićenom znaš? – jedna suza joj kanula iz oka.

I te kako znam, ja se uvek tako osećam sa njim.

- On je uvek bio ozbiljan i zatvoren ali sam znala koliko je divan. Uvek je spreman da pomogne, obožava sestru, sestrića i učinio je tako mnogo dobrih dela da ne mogu sve ni da pohvatam ali to niko ne zna, on ne želi da ga ljudi gledaju kao dobročinitelja iako to zapravo jeste. Kako da se ne zaljubiš u takvog muškarca?

Slušam je i razumem o čemu govori, razumem je.

- Hrabar je. Znaš li da je sam odgajao Meri, suprotstavio se stricu, zakonu . . . ali ti verovatno znaš sve to. Ne pravdam sebe ali bila sam ranjiva nakon očeve smrti obično se dobro kontrolišem u njegovom prisustvu. Ne znam . . . . ja . . . nikad nisam upoznala neku njegovu devojku i kad sam upoznala tebe nekako bilo mi je žao što se nisam borila za njega. Stalno sam se pitala jedno te isto a kako sam te sve više upoznavala shvatila sam zašto se Kris zaljubio u tebe, ti si divna osoba. Nisam odmah uvidela kakav je zapravo vaš odnos, iskreno nadala sam se da je prolazan zato sam mu prošle nedelje priznala šta osećam prema njemu. Mislila sam . . . zašto da ne? Pokušaću, ništa me ne košta?

Obrisala je suze a ja sam oterala svoje.

- Kris je samo izašao iz kuće, nije rekao ništa i tad se Meri naljutila na mene. Ne znam kako je shvatila da sam . . . znaš, ali naljutila se što sam mu to rekla. Bila je besna i optužila me je da pokušavam da mu sabotiram vezu. Nisam . . . samo . . . morala sam da znam. Kad se Kris vratio bio je ozbiljan i rekao mi je da ću za njega uvek biti poput sestre, da ne želi da me izgubi poput prijatelja i da voli tebe. Jasno mi je stavio do znanja da ne želi da te izgubi zbog mene – obrisala je suze rukama.

- Dogovorili smo se da ostanem u njegovoj kući dok ne pronađem svoj stan ili bar dok se ne sredi moja situacija ali ja nisam mogla da ostanem jer . . . on više nije bio Kris kojeg sam poznavala. Postao je hladan prema meni, previše učtiv i dalek. Shvatila sam šta sam učinila. Zato sam iskoristila neke veze i ponašla sam posao u Moskvi. Morala sam da odem – naravila je pauzu.

- Imala sam let sinoć i samo sam želela da se oprostim od njega. Nisam mislila da se ikad više vratim ovde i . . . poljubila sam ga. Nije mi uzvratio poljubac i ne znam šta bi se dogodilo da ti nisi naišla. Ali kad se vratio videla sam koliko sam ga zapravo povredila, nisam mogla da odem dok to ne popravim.

- Linda . . .

- Nisam želela da vas povredim ali . . . to je bila moja jedina šansa. Dopadaš mi se Grejs, nisam slepa vidim da si dobra osoba i shvatila sam koliko te zapravo Kris voli. Nemoj da se ljutiš na njega, molim te. Ne želim da odem znajući da sam vam uništila vezu.

- Volela bih da si mi ovo rekla ranije. I ti se se meni dopala zato sam povređena, jer sam na najgori način saznala da si zaljubljena u mog dečka.

- Ja . . . ceo život sam zaljubljena u njega. Znam da je izgovor bedan ali nemam drugi – slegnula je ramenima.

- Ne želim da odem ovako.

- Hvala ti što si mi rekla istinu i trebalo bi da se oprostiš sa Krisom pre nego što odeš.

- Ja . . .

- Pomogla si mu mnogo nakon smrti njegovih roditelja i poznajete se godinama. bilo bi šteta da završite prijateljstvo na ovakav način.

- Neće ti smetati?

- Linda, znam kakav je čovek Kris, i ja sam se zaljubila u njega, ali ne mogu zamisliti kako je to voleti nekog godinama. Povredili ste me, priznajem da je bolelo ali . . . ovde si . . . vidim da si iskrena i ne želim da te mrzim.

- Hvala ti.

- I ne brini za Meri ja ću razgovarati sa njom.

Ustala je i zagrlila me.

- Kris i Meri su jedina porodica koja mi je ostala, ne želim da ih izgubim.

- Znam.

- Hvala ti i još jednom i žao mi je.

- Srećan put Linda.

- Hvala. Zbogom Grejs.

- Zbogom.

Gledam je dok odlazi i ubeđena sam da sam uradila pravu stvar. Ona nije neka zla žena koja je pokušala da mi zagorča život više je . . . jadna. Ona je neko ko je zaljubljen u pogrešnu osobu, ostala je bez oca, ušteđevine . . . Ne mogu je mrzeti. Osim toga odlazi i zato sam joj oprostila.

Prećuti mi zauvekDove le storie prendono vita. Scoprilo ora