Hogyan zajlik a könyvkiadás?

8.1K 143 28
                                    

Sziasztok! 

Sokan érdeklődtetek és írtatok nekem, hogy hogyan zajlik a kiadás, szóval írok erről most egy összefoglaló bejegyzést. Bizonyára sokatok szeretne könyvet kiadatni, hasonló álmaink vannak, ezért ha csak ennyivel is, de szeretnék segíteni nektek. 

Listába rendeztem a velem  történteket a könnyebb áttekinthetőség érdekében (ezek csak az én véleményeim/tapasztalataim, nem pedig tények!)

1. Írj egy könyvet: Szerintem addig nem érdemes továbblépni, kiadót keresni, míg nincs meg teljes egészében az, amit ugyebár ki akarsz adatni. Én is fogtam A vonzás törvénye teljes sztoriját és sok hónapon keresztül tökéletesítgettem, javítgattam, kiegészítettem: új részekkel, fejezetekkel bővítettem. 

2/a. Kiadókeresés: Ha már rendelkezel a kész kézirattal jöhet a kiadókeresés. Érdemes feltérképezni minden lehetőséget, megkeresni azokat a kiadókat, akik kiadnak a te általad írt könyv műfajával egyező könyveket. Sok kiadónak KI VAN JELŐLVE EGY IDŐSZAK, amikor fogadnak kéziratokat, ezt mindenképp mérjétek fel előre! És olyan is van, aki nem fogad - épp ezért ehhez a ponthoz tartozik egy kiegészítés (2/b)

2/b. Pályázás: Csak úgy felkeresni a kiadókat és bombázni őket a regényeddel nem biztos, hogy eredményre vezet. Érdemes pályázni, ugyanis ez egy remek lehetőség arra, hogy felfigyeljenek a művedre! (Én azért nem pályázhattam, mert az egész sztori fent volt a neten.)

3. Hogy írtam a kiadóknak? Ha megvan, hogy melyik kiadók szimpatikusak vagy megfelelőek a könyv esetleges kiadásához (és nem akarsz/nem tudsz pályázni) jöhet a megkeresés. Én voltaképpen szétküldtem egy emailt több kiadónak is, melyben arról írtam, hogy van ez a történetem, ami elég megtekintett itt a Wattpaden és ezért szeretnék megpróbálkozni a könyvkiadással. Az én esetemben az volt vonzó, hogy rendelkezem egy egészen nagy olvasótáborral és sokan szeretettétek és vártátok a könyvet és a folytatatást (szóval a ti érdemetek is, hogy megvalósult az álmom, köszönöm!)

4. Hurrá! Sikerült! : Az Agave Kiadó rögtön érdeklődött a könyv iránt, először csak egy szimpla beszélgetést folytattunk, majd nem sokkal később meghozták a döntést, miszerint ha nekem is megfelel, akkor ők kiadnák. Ezt követően szerződést kötöttünk, majd a kézirat a szerkesztőhöz ment, aki miután végzett visszaküldte nekem, megjelölve rajta bizonyos részeket, amik javításra szorulnak. Ezt követően korrektúrázták, tördelték és ekkor már nekem nem is volt több
dolgom vele. 

5. Borító: A borítótervezés és készítés számomra nagyon korrekt módon zajlott, ugyanis írhattam egy összefoglalót, hogy szerintem mi volna jó, ha megjelenne rajta, milyen helyszínek, színek, hangulatok, tárgyak jellemzik a regényemet. A kiadó grafikusa ezek és a kiadó elgondolásai alapján több tervet és készített (sok nagyon klasszat), melyek közül végül választhattam. Szerintem csodaszép lett a végeredmény!

Visszatérő kérdéseitekre válaszként:

Pénzbe került ez nekem? - Nem. A kiadó szerződést kötött velem, miszerint lényegében megvásárolják az én szellemi termékemet, a könyvemet. Nekem semmilyen költséggel nem járt ez. 

Csak online kapható? - Nem. Október 13-tól a legtöbb könyvesboltban ott lesz a maga fizikai valójában. Előre kinyomtatnak x darabot (ami a szerződésben előre meg van határozva), nem pedig akkor nyomtatnak, ha valaki rendel egyet. 

Visszakerül-e a netre a regény? - Nem. A többi sztorit továbbra is írom itt, de ezt az egyet mostmár csak könyv formájában olvashatjátok. Igazából a folytatás is azon múlik, hogy sikeres-e az első, lesz e kereslet a másodikra. 

Van e-könyv? - Van bizony, ez is ugyanúgy megvásárolható, mint a rendes.

Ha kihagytam vagy nem részleteztem valamit eléggé, írjatok nyugodtan!!!

A vonzás törvényeWhere stories live. Discover now