Giriş | Felsefenin Tanımı

226 13 7
                                    

Kendime özgü biçimde felsefi denemeler yaptığım bir kitaptır. Eğer felsefeye nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız buyurun doğru yerdesiniz. Hepinize keyifli okumalar.

..

Felsefe nedir?

Yunanca philosophy kelimesinden türemiştir. "Philio" sevgi "Sophia" ise bilgelik demektir. Felsefe düşünme sanatıdır. Aklınıza gelecek her şeyin felsefesini yapabilirsiniz, felsefe doğruya ulaşmaktır. Felsefe yapmanın nihai amacı ise soru sormaktır. Soru sormayı bilen herkes belki filozof olamaz fakat düşünmeyi ve sorgulamayı öğrenebilir. Kısaca felsefe bilgiyi sorgulamak, varoluşun derinliklerine inmek için en iyi yoldur. Felsefe soru sormak, düşünmek ve bilginin nirvanasına
ulaşmaktır.

                     ÖNSÖZ

Dürüst olmak gerekirse bu kitabın asıl yazılış amacı insanlara bir nebze bile olsa bir şey katmaktı. Fakat insanlara bir şey katmak için ilk önce senin aklına bir şeyler kazınmalı. Saçma olanda bu değil midir insanlara ne öğretirsen öğret onlar sadece duymak isteyeceklerini duyacaktır bunu nasıl söylerim bilmiyorum sanırım aklımda olan bir takım kurguları buraya tam olarak söyleyemedim, şayet bu güne kadar bir çok eser yazmışımdır ama bir türlü devam edememiştim. Hep bir kusur arayışı içindeydim bu nedenle başarısızlıklarım beni çokta şaşırtmadı. Yazdığım sözcüklerim acaba başkalarına klişe gelir mi, kitap yazmak için yeterince kabiliyetim ve cesaretim var mı, sen kim oluyorsun be insanlara öğüt veriyorsun... iç sesimin sayıkladıkları bunca olumsuzluğa rağmen yinede içimdeki tutkudan vazgeçmedim. Bu tutku beni herhangi bir yere götürmüyor olsa bile. Nede olsa insan sevmediği işi yapmakta her zaman zorluk çeker. Insan tutkusunun peşinden gitmek için programlandı. Demem o ki, bu kimsecikler için bir şey ifade etmese bile senin ne düşündüğün bu durumda çok fazla önemlidir. Eğer ilk adımı atarken kimseyi umursamıyorsan sen zaten piyango biletini kazanmışsın demektir. Konumuzdan biraz uzaklara gittiğimin farkındayım şöyle ki, geriye baktığım zaman benim başarılı olmak gibi bir lütfümun olup olmadığını biliyordum çünki başarı sen onu ne kadar istediğinle aynı orantılıdır. Mesela benim felsefeye çok merakım olmasına rağmen aklımdan hiçbir zaman felsefik bir kitap yazmak geçmemişti. Sadece deneme amacıyla içimde bir kıvılcım ya da her neyse ilhamın gelmesiyle yazmaya başladım ve ilk etapta sadece hayatın anlamını sorgularken şimdi büyük felsefi problemlerin devamını getirmek için elimden geldiği kadar uğraşıyorum. Evet bunu çok iyi biliyorum bir yerde tükeneceğim ve bu tükeniş galiba benim için yeni kapıların anahtarı olacaktır. Bir yazar kitap yazmaya başlarken başkalarından tavsiye alması benim için çok doğru değildir hele hele daha yeni yazarlık mesleğine giriyorsa yanlış insanlardan yanlış tavsiyeler alabilir ve ya onunla dalga geçilebilir hevesinin kırılmasına sebep olabilir bu hayatın her alanında böyledir sadece kitap yazarı olmak değilde planları, hedefleri olan bir kişi daha o hedefine uygun bir haraketlenme yaşamamışsa bunu başkalarına anlatması beyinde dopamin salgılanması oluşturur ve beyin bu hedefi gerçekten başardığını düşünebilir bunun yüzünden hem başarı için hemde kendisi için pek sağlıklı olduğunu söyleyemem. Başarıya giden yolda sessiz çalışmak ve sadece senin olanı almak gerekir zaten hayalini başarırken her yere sesini duyuracaksın. Son olarak kendimle gurur duyuyorum ve kendime bu yolda pes etmediğim kalpten, içtenlikle teşekkür ediyorum. Çünki bu yola çıkarken hep yalnızdım ileriki zamanlarda öyle olacağını tahmin ediyorum. Bir daha teşekkürler kendim.

Varoluşçuluğun Derinliğinde: Varoluşçuluğa YolculukWhere stories live. Discover now