Mutsuzluk

54 5 0
                                    

Gündelik hayatın karmaşasından bıkdığımız zaman monotonluktan ve sıradan hayattan sıkıldığımızda mutsuzluk bizim kapımızı çalar. Peki mutsuzlukla nasıl başa çıkılır? neden mutsuz oluruz? hiç düşündünüz mü.
Aslında mutsuzluk biraz değişik bir duygudur. Çünki mutluluğun ne zaman geleceğini bilmezsin, mutsuzluğunda öyle en mutlu anında mutsuzluk gelir ve bir zaman sonra geçer eğer depresyon hatası değilsen, kısa sürmesi ve ya uzun sürmesi fark etmez. İşte bundan dolayı insanlar hayatında hep mutlu ve huzurlu olmak ister, bu herkesin hakkıdır. Ama nede olsa her zaman mutlu olamayız mesela bir proje üzerinde çalıştığımız zaman başarısız olursak elbette üzgün olurum bu gayet insanın doğası gereği vardır.

Bir yakınımızı kaybederiz, bu ailemiz olabilir, ve ya çok yakın arkadaşımız kaybettiğimiz zaman mutsuz oluruz bu normaldir. Çünki hayatının neredeyse her gününü onlarla geçirmişsin kaybetmek insana çok koyar. Yine de eninde sonunda bu acıya alışır insan. Stoizm'den bir söz vardır, insan alışan bir hayvandır bu onun tam yeridir.

Mutlu olmak zorunda mıyız?

Bu herkese göre değişen bir olgudur. Fakat normal hayatımızı mutlu olmadanda yaşayabiliriz. Çünki hayatın temelde amacı mutlu olmak değildir. Sebebi ise mutluluğun ne zaman geldiğini bilmeyiz. Bir insan düşünün, bu insan hep mutlu hissettiğinde hedeflerinin peşinden koşar bu insanınbaşarılı olması yüzde kaçtır? bunun yüzden hep mutlu olduğumuz anlarda hedeflerimize doğru koşmaktansa disiplinli bir yaşam sürmemiz en iyisidir.

Sürekli mutlu olmak mümkün mü?

Hayır her zaman mutlu olunamaz. Kabul edelim insan biraz aç gözlü ve çok çabuk sıkılan bir varlıktır. Bu yüzden insan oğluna dünyaları versen mutlu olmazdır. Aynı zamanda her zaman mutlu olmaya çalışarakta mutlu olunmaz, mutlu olmayı akışına bıraktığımızda önemsemediğimizde her şey işte orada başlar. Önemsemek ve ya önemsememek tüm mesele budur. Eğer ki, hep sürekli mutlu gözüken insan varsa sadece kendisini kandırıyordur ve ya mutlu olmayı kafaya takmıştır her zaman mutluymuş gibi davranır.

Stoacılık (Stoicism) Nedir?

Mutluluğun dış koşullara bağlı olmadan, insanın nihai amacının mutluluk olduğunu söyleyen bir felsefi kavramdır. Bu felsefi düşünceye göre doğaya uygun yaşamak gereklidir. Aslında biraz panteizm'e benzediği doğrudur.

Stoacılığa uymak için doğaya uygun yaşamak, kendi kendine mutlu olmaya çalışmak, acıya karşı dayanıklı olmak, ve başına gelen felaketleri olduğu gibi kabul etmek ve yoluna devam etmektir.

Varoluşçuluğun Derinliğinde: Varoluşçuluğa YolculukWhere stories live. Discover now