3. ANKA

663 106 624
                                    

Bölüm Şarkıları: Sia - Bird Set Free

Lake Of Tears - To Blossom Blue

Oy verip, yorum yapmayı unutmayın lütfen!

Artemisia J. keyifli okumalar diler!

3. BÖLÜM:
"ANKA"

Anka kuşu.

Diğer değimiyle, Zümrüd-ü Anka kuşu. Bütün kuşların başı, bilge ve Cennet kuşu.

Anka Kuşu, birçok ırklarda, dinlerde farklı bir şekilde yorumlanmıştır. Lakin tek bir ortak yanları vardır: Ölüp küllerinden doğmak.

Anka kuşu bir rivayete göre, ölümü yaklaşınca bir ağacın dallarından kendine yuva yapar. Ve bu yuvayı bilinmeyen bir zamkla sıvar. Daha sonra Azrail'in ruhunu bedeninden ayırmasını bekler. Lakin, güneş ışınları dallara vurur ve güzelim yuvayı yakar içinde Anka kuşu varken.

İçin tuhaf yanı ise, Anka kuşu kül olurken, birden küller hareketlenir. Ve yavru bir şekilde yeniden doğar. Ölmez.

Bu durum Hristiyanlık gibi birçok dinde diriliş, yeniden doğuş olarak bilinir.

Lakin, hepimizin bildiği bir Anka kuşu ile ilgili efsane ise şudur: Simurg.

Bu rivayete göre ise Anka kuşu Kaf Dağının bir bilge ağacının dallarında yaşarmış. Ve dünyanın kuruluşundan beri var olduğu için, her şeyi o bilirmiş. Kuşlar dünyasında ters giden her şeye Anka'nın çözüm bulacağına inanırmış. Lakin bir an gelir Anka Kuşu ortada görünmezmiş. Bu durumda diğer kuşlar Anka Kuşu'nun aramak için yola koyulurlarmış. Anka kuşuna ulaşmak zordur ki o Kaf Dağı'nın tepesindedir. Ve oraya varmak için de bir sürü zorlu vadileri ve tepeleri aşmak gerekir.

Bu vadiler:

İstek,

Aşk,

Marifet,

Hayret,

Tevhid,

Yokluk Vadileridir.

Hep birlikte yola çıkan kuşlar zaman geçtikçe ümitleri sönmeye ve vazgeçip birer birer birbirinden dökülmeye başlamışlar.

Yedi vadi üzerinden uçtukça sayıları gittikçe azalmış. Ve nihayet beş vadiden geçtikten sonra gelen Altıncı Vadi 'Şaşkınlık' ve sonuncusu Yedinci vadi 'Yokoluşta' tüm kuşlar umutlarını yitirmiş.

Ve Kaf Dağına vardıklarında ise geriye sadece 30 kuş kalmış. Ve sonunda bu sırrı sözcükler dile getirmiş. Zira Farsça "Si" 30 demek, "Murg" ise kuş, yani Simurg -Anka kuşu- 30 kuş demektir. O 30 kuş anlamıştır ki hepsi bir Simurg, hepsi birer Anka kuşu.

Masallara, şiirlere, şarkılara, dizilere hatta beyaz perdelere konuk olan Anka kuşu, yeniden doğumun, dirilişin sembolü olan budur.

Bir kitapta Anka kuşu hakkında okuduğum cümleler zihnimde yeniden can buldu: "Kimse Anka kuşunu uzakta aramasın. Zira sabreden ve emek veren herkes aslında kendi Simurg'unu yaratıyor."

ORENDA: AYPERİМесто, где живут истории. Откройте их для себя