Muži v medvědí kůži

242 19 1
                                    

Pozoruhodným příkladem síly sugesce jsou severští válečníci, známí jako berserkři. Před bitvou si na sebe oblékali kůže zvířat, nejčastěji medvědů či vlků, neboť věřili, že tak získají sílu, nebojácnost a zuřivost těchto zvířat. Jejich sugesce byla tak silná, že když bojovali, nacházeli se v jakémsi stavu šílenství a zvířeckosti. Evropští válečníci se těchto medvědích bojovníků velice obávali, protože při boji zkrátka nebyli při smyslech a stávaly se z nich hotové stroje na zabíjení. Od této tradice pochází jejich pomenování Bar Sark - "medvědí košile". Berserkři nenosili medvědí kožešiny jen na zahřátí a pro parádu, ale reálně věřili, že se díky nim mění ve zvířata - a jejich následné chování a síla tomu odpovídaly, což ještě umocňovalo víru v přeměnu na "medvědodlaka" i ze strany nepřátel.

Nošení zvířecí kůže jako způsob přeměny ve vlkodlaka provází celu středověkou Evropu. Podrobně o nich napíšu v jiné kapitole.

 Podrobně o nich napíšu v jiné kapitole

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Lži, mýty a teorie vlkodlakaWhere stories live. Discover now