13 dio

1K 78 5
                                    

Dani su prolazili, nije se još uvjek javila i to ga je kidalo... Nije ni pomišljao da preda za razvod braka , Mark mu je bio jedina utjeha i on je bio jedini što je ima razumjevanje i jedino njegovi savjeti su mu činili smisla... Govorio je da pričeka i da bi i on sigurno uradio isto da je bio na njenom mjestu... Poslušao ga je i sve odnose sa Michelle je prekinuo, to bi uradio i da mu nije Mark rekao jer je krivo nju za to što ga je Reem napustila...

Dok je zamišljen sjedio došao je na ideju da nazove brata i pokuša da preko njega dozna da li je Reem došla kući , mada je znao da to nije moguće jer je tražila da njeni ne doznaju da je otišla od njega ... Brat mu je ćutao i nakon trećeg Mahmudovog " halo da li me čuješ?" odgovorio :"Da čujem nego ne mogu da vjerujem to što čujem!!! Nije Reem kod oca ali sam sad siguran da je to bila ona neki dan kad sam bio u Bejrutu... Nosila je onako malo veću torbu i hodala je zamišljeno... Pomislio sam da mi se pričinilo i prošao jer sam bio siguran da je nemoguće da je i ovdje i tamo.."
Još je mnogo toga pričao dok nije shvatio da je Mahmud prekinuo vezu...

Mahmud je hodao po sobi dok je rukama stiskao glavu, nikako nije mogao da shvati da je tako mlada a da mnogo bolje razmišlja od njega... Naravno da je otišla u Bejrut, jer razvod treba pokrenuti tamo a ne ovdje , ali mu nije bilo jasno kod koga je mogla da ode i od kud joj novac za kartu i od čega živi tamo...

"Reem zar ne misliš da je vrijeme da mu se javiš??" Pitala ju je školska prijateljica i daljna rodica... Kod nje je Reem skoro već mjesec dana , i ona se razvela prije par dana nakon dva mjeseca braka ... Imala je sličnu sudbinu kao Reem , njoj su ugovorili brak i pristala je iz istog razloga kao i Reem jer se razočarala u prvu ljubav, udala se i otvoreno mu priznala razlog udaje, muž ju je ostavio i otišao bez rječi , saznala je od njegovog brata da je podnio zahtjev za razvod i da je otišao u inostranstvo, on ga je zastupao na sudu jer kako je rekao da njegov brat je ne želi  više vidjeti... Dobila je stan jer je imala nalaze da je trudna , njeni su je se odrekli iz razloga kako kažu da ih je osramotila jer su povjerovali u priču da se razveo jer je ostala trudna s drugim...

Reem je sjedila i molila Boga da nema potpunu njenu sudbinu, jer tek kad je došla i saznala sve je osjetila strah da postoji mogućnost da je i ona ostala trudna... Trgnula se kad joj je ponovila isto pitanje i osmjehnula, ustala je i pogledala negdje u daljinu, držajući se za ogradu balkona koju je čvrsto stiskala je izustila:" Možda si upravu... Ali šta da mu javim??? Da sam u Lebanonu i da i ako se ne razvedemo ja ću ostati ovdje... Neka o tome ću razmislit pa mu javit ... Nego imam drugo pitanje za tebe ... Koliko si puta bila s mužem dok si bila u braku???"

Rodica ju je gledala malo zbunjeno i upitala:"misliš koliko sam puta spavala s mužem i ostala trudna?? Reem da ne kriješ od mene da si trudna??"
-Reem:" Neeeee!!! Pitam te jer se plašim da nisam možda trudna .. Ja sam s Muratom..."
Prekinulo ju je zvono na vratima, ustala je da provjeri ko je , uspaničila se kad je ugledala bratovu ženu ... Vratila se na balkon i teško objasnila zbog čega se uzpaničila ... Rodica se osmjehnula i dok je hodala prema vratima joj tiho rekla " neće ulaziti... Moj bivši muž šalje novac njenom ocu da mi sedmično dostave potrebne stvari, ona često kad se vraća tvojoj kući donese stvari da joj je otac ne muči ..."

Sad je bila sigurna da je pitanje vremena bilo kad će njeni saznat da je u Lebanonu i da se razvodi , poslala je poruku Mahmudu...
" Nadam se da si pokrenuo razvod?! Ja sam momentalno u Bejrutu ..."

Poruku je čitao dok je čekao let za Lebanon i osmjehnuo se , razmišljao je da li da joj odgovori ili ne ... Ipak je odgovorio "Draga ženice , znam gdje si , a što se tiče prvog pitanja o tome želim s tobom da razgovaram , nisam se vjenčavao preko poruka tako da se ne mislim ni razvesti... "

Reem je čitala poruku više puta ... Nije mogla da vjeruje da je znao gdje je i od kud je saznao... To joj sad i nije bilo važno više ju je mučio drugi dio poruke , ... Šta je mislio sa ovim " želim s tobom da razgovarm " kako je bilo moguće da razgovaraju kad su na dva kontinenta... Nije valjda očekivao od nje da će doći nazad ?!? Razmišljanje joj je prekinula rodica , znala je da je dobila odgovor na poruku dok je sjedila onako zbunjena s telefonom u ruci ... Dok se namještala da sjedne jer joj stomak nije više dozvoljavao da sjedne lako kao prije , pogledom a zatim i rječima je upitala :"odgovor koji nisi očekivala??"
Reem joj je pružila telefon i lagano odmahnula glavom... Nije ni sjela kad ju je trgla rodica rječima :" Ženo ti si srećnica !!! Šta više želiš ??? Zar ne vidiš da on neće tako lako odustati od tebe ... On bar s tobom želi da razgovara, a ne kao moj istog dana je predao za razvod ..."
-Reem:" Kako zamišlja da razgovara to mi nije jasno?!? Kad sam ja ovdje a on tamo?! I još od kud zna da sam ovdje ?!"
Sjedile su još neko vrijeme u razmišljanju dok su posmatrale zalazak sunca , koji je s balkona gdje su sjedile bio magičan ... Kad se potpuno smračilo bez rječi su otišle na spavanje....

Odspavala je duže nego inače , popila je čaj i odlučila da prošeta , dok se spremala pitala je rodicu gdje bi bilo najbolje da prošeta a da bude sigurna da je neće neko od familije ili poznanika prepoznati... Kao odgovor je dobila da stavi nešto na glavu i da se drži istočnog djela jer tamo sigurno nikog nebi trebala sresti... Otvorila je vrata i skoro se unesvjestila kad je ugledala Mahmuda nagnutog na zid sa strane vrata... Osmjehnu se i uhvatio je s obe ruke za ramena jer je primjetio da je nesigurno se pridržavala za zid , gledajući je u oči upitao:"dobro si??? Došao sam da razgovaramo, ako želiš unutra ili da  i ja podjem s tobom? ??"Sklonila je njegove ruke s ramena i zatvorila vrata, prošla je ispred njega i dok je hodala prema liftu je rekla :" Nisam sigurna da će razgovor promjenit moje mišljenje , a pored toga nije bilo potrebe da dolaziš ... Ali s obzirom da si već ovdje mislim da bi bilo pristojnije i pravilno da razgovaramo negdje na javnom mjestu..."
Nije stigla da stisne dugme da pozove lift on ju je već blokirao svojim tjelom uz zid , pokušao je da ostane smiren i dok mu je pogled bio na njenim usnama tiho skoro nečujno jer mu je disanje bilo glasnije je rekao:" još uvjek si moja žena !!! Kako misliš da nije pristojno da budemo sami?!? Ili se plašiš ???"
-Reem:" molim te olakšaj nam !!! Predaj za razvod i vrati se nazad ... Ja nemam namjeru više da ti smetam, ti imaš drugi život na koji si se navikao a ja želim da ostanem ovdje , moje srce pripada ovdje ... Kao što sam ti napisala budi spokojan i vjeruj mi da ništa neću tražiti od tebe..."
Osjetila je kako se lagano udaljava od nje i disanje mu je bilo sve tiše , pružio je ruku i pritisnuo dugme da pozove lift, odahnula je jer je pomislila da je shvatio i da odlazi, ali se prevarila... Uzeo ju je za ruku i povukao u lift dok su se vrata zatvarala kroz zube je procijedio:" idemo kod tvojih... Od njih sam te uzeo njima te i vraćam ..!!! Ti im objasni zašto želiš razvod i ja ću istog trena podnijet zahtjev!!"

Zaboravi meWhere stories live. Discover now