1969/TEMMUZ- HOUSTON
KOZMOLOG OLİVER CALLUM'UN KONUŞMASI
Değerli bilim insanları,
Bugün burada büyük bir keşfi sizinle paylaşmak için toplanmış bulunuyoruz. Biliyorsunuz ki 1920'li yıllarda Rus fizikçi, matematikçi Alexander Friedmann ve Belçikalı matematikçi, astronom Georges Lemaître tarafından ortaya atılan big bang yani büyük patlama teorisi, evrenin oluşumunu açıklayan en önemli çalışmadır. Bu çalışmada, yaklaşık 13,7 milyar yıl önce evrenin sonsuz ve aşırı sıcak bir ortamdan genişleyerek bugüne geldiğini savunulur. Yani, evren küçük bir noktanın, neyin sebep olduğu bilinmeyen bir tetikleyici ile patlayarak, yüksek sıcaklıktaki atomların soğumasıyla günümüz halini almıştır.
1929 yılında Edwin Hubble galaksiler arasındaki mesafenin evrenin her yerinde arttığını gözlemledi. Bunu birbirinden uzaklaşan galaksilerden gelen ışınları kırmızıya kayma yasasına göre açıklayarak, galaksilerin birbirinden uzaklaştığını keşfetmiştir. Bu da galaksilerin geçmişte birbirlerine daha yakın olması gerektiği anlamına gelir. Bu buluş evrenin tek bir noktanın patlamasıyla genişlemesini açıklar niteliktedir.
Bundan beş yıl önce Wilson ve Penzias kozmik arka plan ışımasını keşfetti. Bu, evrenin başlangıcında, sıcak ve yoğun olduğu zamanda yayılan radyasyona benzer bir kalıntıdır. Kozmik arka plan radyasyonu, evrenin her yerinde gözlemlenebilir. Bu kozmik mikrodalga arka planı ışınımı evrenin büyük patlama ile oluştuğunun en önemli kanıtlarındandır.
Buraya kadar hepimiz aslında çalışmalardan haberdarız yalnız Dr. Ethan Brown ve ekibinin müthiş buluşu bize yeni bir teori oluşturma gereksinimi oluşturdu. Buluşlarını onlardan dinlemek üzere ekibin başkanlığını yürüten Dr. Brown'u buraya davet ediyorum.
ETHAN BROWN'UN KONUŞMASI
Saygıdeğer bilim insanları,
24 saat kesintisiz yaptığımız gözlemlerde 15 ekim 1969 saat 23:05 'te, galaksimize 53 milyon ışık yılı uzaklıkta bir soğuk leke yakaladık. Bu zamana kadar rastlamamış olmamız enteresan bir durum. Çevresinden yaklaşık 0.00015 derece daha soğuk olan bu alanın varlığı ile alakalı bir fikrimiz mevcut. Bu soğuk leke büyük patlamayla oluşmuş sonsuz evrenlerden ikisinden çarpışması sonucu bir kalıntıdır aslında. Bu da bize yeni bir gündem kazandırıyor: PARALEL EVREN.
Manyetik alan içinde nötron tuzağında yaptığımız iki deneyde nükleer reaktörden fırlatılan nötronların protonlara dönüşme süresi 9 saniye daha uzundu. Bu büyük bir süre. Aynı zamanda bir miktar nötronun kaybolduğunu ve protona dönüşerek tuzağa geri döndüğünü gözlemledik. Bu durum bize bu nötronların paralel evrene geçerek protona dönüşüp geri döndüğü fikrini verdi.
Bu deneysel çalışmadan çıkaracağımız sonuç yaşadığımız evrendeki her şeyin ikizinin olduğu ama farklı olasılıklar yaşadığı ayna bir evrenin mevcut olduğudur. Bu benim ikizimin diğer evrende ne halt yediğini bilmiyorum demektir. Evet yanlış duymadınız her atomun bir ikizi: Her şeyden bir tane daha. Dünyanın manyetik alanındaki değişimler ve lityum-7 izotopundaki azalmalar, bizi ayna evrene bir geçit açıldığı düşüncesine yoğun olarak yöneltiyor. Fakat bu kapının bir etki sonrası oluşması gerekir. Örneğin nükleer bir faaliyet olabilir bu etki. Bu etkiye neyin sebep olduğunu ve geçitin nerede olduğunu acilen bulmak gerekmektedir. Çünkü bu geçiti kullanmak iki evreninde birbiri üzerine çökmesine sebep olur. Evrenlerin birbiri üzerine çökmesi demek iki evreninde yok olması demektir.
&
Salonda büyük bir hengame baş gösterdi. Bilim adamları telaş içinde birbirleriyle, küçük gruplar halinde tartışıyorlardı. Bu keşif bildiğimiz her şeyi kökünden değiştirecek sözleri salonda çoğunlukla yankılanıyordu. Paralel evrenin keşfi tüm bilim adamlarında heyecan uyandırmışsa da Dünya'yı bekleyen son, hepsinin korkuya kapılmasına sebep oldu.
Dr. Brown'un ekibinden Dorothy;
" Efendim şimdi ne olacak?"
" Bilmiyorum Dorothy. Galiba biran önce geçiti bulmak zorundalar. Bu akşam Başkan Joseph William ile bir görüşmemiz var. Bundan sonrası onlar ve bizim işbirliğimizde çözümlenecek."
" Koca Dünya'da geçiti nasıl bulacağız?" Sesindeki telaş Dr. Brown'un soğukkanlı tavırlarında eridi.
"Biz onu değil, o bizi bulacak Dorothy."...
YOU ARE READING
YAŞAM ATEŞİM
Science Fiction@yetişkin içerik Ya aşık olduğunuz adam size daha önce bir kez daha aşık olmuşsa tepkiniz ne olurdu? Bu korkunç olsalıklar zincirinin bedelini yaptığı seçimlerle her karakter er ya da geç ödeyecekti. Buyurun hep beraber bu gizemli hikayede...