Beş Vakit Namazları İlk Defa Hangi Peygamber Kıldı?

514 8 5
                                    

Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaşamış olan Kutbuttin İzniki isimli bir fakihin yazdığı ‘ Cevahirul İslam’ isimli kitapta;
Beş vakit namazın ve vitir namazının ilk defa, hangi peygamber tarafından kılındığını yazıyor.
S.19- 23.

📌Sabah namazının farzını ilk defa Adem (عليه السلام) kıldı.

Adem (عليه السلام) cennetten çıktığı an gece idi. Bir rek’at namaz, dünyayı karanlık bulduğu için, bir rek’at namaz da, sabaha kavuşup aydınlığa çıktığı için kıldı. Dergah- İzzette kabul olup, mü’minlere farz kılındı.
ELHAMDULİLLAH


📌Öğle namazının farzını ilk defa İbrahim (عليه السلام) kıldı.

İbrahim (عليه السلام) dört çeşit sıkıntıdan kurtuldu; ‘

1- Kafirlerin ibadethanelerini boş buldu. Bütün putları kırıp- baltayı büyük putun boynuna astı. Kafirler putların kırıldığını görünce; ‘ Bunu Azer oğlu İbrahim yapmıştır’ dediler. Hak Teala onların zararlarından, İbrahimi (عليه السلام) korudu

2- Nemrut ateşe attı.Hak Teala ateşi gülistana çevirdi.

3- Mısır’a hicret ettiği vakitte hane- i saadetlerine kafirler, hışımla yürüdüler. Fakat elleri kurudu.

4- İbrahim (عليه السلام), İsmail'i (عليه السلام) kesmek için yatırmıştı. Hak Teala, İsmail'i (عليه السلام) kesilmekten kurtardı. O anda öğle vakti idi. İbrahiam (عليه السلام) yukarda zikrettiğimiz dört sıkıntıdan kurtardığı için; şükür olarak dört rek’at namaz kıldı. Dergah-ı İzzette kabul edildi. Ve mü’minlere farz kılındı.
ELHAMDULİLLAH



📌İkindi namazının farzını ilk defa Yunus (عليه السلام) kıldı.

Yunus (عليه السلام) kavminden incinip, bir gemiye bindi. Gemi giderken, denizden bir balık çıktı. Hikmet-i İlahi gemiye yol vermedi. Yunus (عليه السلام) ‘Beni denize atın ki; size esenlik gelsin’ dedi. Gemidekiler, Yunus’u (عليه السلام) denize attılar. O anda bir balık denizden çıkıp, Yunus’u (عليه السلام) yuttu. Ve gemi selamet buldu.

Yunus (عليه السلام) balığın karnında günlerce kaldı. Bir ikindi vaktinde kurtuldu balığın karnından. Yunus (عليه السلام) şükür ifadesi olarak dört rek’at namaz kıldı Yüce Mevla’ya. Dergah-ı İzzette kabul oldu ve mü’minlere emir buyruldu.
ELHAMDULİLLAH


📌Akşam namazı farzını ilk defa İsa (عليه السلام) kıldı.

İsa’ya (عليه السلام), kafirler haşa ‘ Allah’ın oğlu’ dediler. ALLAHÜ TEÂLÂ, İsa’nın (عليه السلام) şahsında, teslis ashabını azarladı: ‘ O insanlara ‘ Beni ve anamı ALLAH TEÂLÂ’DAN başka ilah edinin’ diye , Sen mi söyledin? şeklinde buyurduğu vakit, o şöyle dedi; ‘ Haşa ! Sen şerikten ve her noksandan münezzehsin. Ya Rabbi !’ (Maide, 116.)

İsa’nın (عليه السلام) göğe yükseltildiği vakit, akşam vakti idi. Şükür olarak, üç rek’at namaz kıldı. Dergah-ı İzzette kabul olup, mü’minlere farz kılındı.
ELHAMDULİLLAH


📌Yatsı namazının farzını ilk defa, dört rek’at olarak Hazreti Musa (عليه السلام) kıldı.

Musa (عليه السلام), Medyen’den çıkıp gider. Dört türlü hüzün O’nu kaplar.

Tur-i Sina’ya geldiğinde, kendisine ve kardeşi Harun’a (عليه السلام) nübüvvet görevi hediye edildi. Hüznü def’ oldu. Yatsı vakti idi. Musa (عليه السلام) dört rek’at namaz kıldı. Dergah-ı İzzette kabul olup, inananlara farz kılındı.
ELHAMDULİLLAH

📌Vitir namazını ilk defa bizim Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) kıldı.

Miraca çıkarken, Ebu Bekir (رَضِىَ اللهُ  عَنْه) “lütfen huzuru ilahide, benim adıma bir rekat namaz kılıver” dedi. Resûlullah (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) vuslat alemini müşahede ettiğinde, kendi adına bir rekat namaz kıldı. ALLAH TEÂLÂ “bir rekatta bizim için, namaz kılsın” buyurdu. Resûlullah (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) üçüncü rekat için ayağa kalktı. Fatiha ve zamli sure okudu. Rukua varacakken, cehennem ehlinin azaplarını gördü. Ümmetine merhameten, vücudu şeriflerine bir halsizlik geldi. Cebrail (عليه السلام) kevser suyunu, mübarek yüzüne serpti. Kalbi şeriflerine hayat ve sefa geldi. Ellerini kaldırıp Allahu Ekber, deyip, kunut duasını okudu. Ruku ve secdeyi tamamladı. Dergahı izzette kabul oldu ve inananlara vacip kılındı.
ELHAMDULİLLAH

KISSADAN HİSSE 2 Tahanan ng mga kuwento. Tumuklas ngayon