Hoofdstuk 3.

3.4K 130 1
                                    

Theressa

‘Theressa, kan ik je nog ergens mee helpen?’ vraagt Adriana. Theressa draait zich om. Adriana is op het bed gaan zitten. ‘Hoezo ergens mee helpen?’ vraagt Theressa. ‘Je bent al de hele tijd bezig met de was en ik zit hier gewoon niets te doen. Laat me dan tenminste gewoon even helpen’ zucht Adriana. Theressa draait zich nog een keer om naar Adriana. Ze is alweer achttien jaar oud. De tijd is echt zo snel voorbij gegaan. Bijna alle klusjes die Adriana moet doen doet zij er extra bij. Ze snapt gewoon niet dat haar vader zo zijn dochter kan behandelen. Ze heeft Adriana ook nooit verteld over haar vader en moeder.

Alleen dat haar moeder bij de geboorte is overleden en dat zij toen voor haar is gaan zorgen. ‘Theressa. Geef mij die doeken maar. Ik vouw ze wel op’ hoort ze Adriana zeggen. Ze pakt de doeken van de stapel en neemt ze mee naar haar eigen bed. Daar begint ze de doeken op te vouwen. Theressa wilt opstaan om haar tegen te houden, maar is eigenlijk ook wel blij met de hulp. De hele week heeft ze geen tijd voor zichzelf gehad. ’s Avonds laat slapen, ’s morgens weer vroeg wakker. Vaak werkt ze in haar pauzes gewoon door. De andere knechten begrijpen het niet dat ze al het werk van Adriana overneemt. Toch sinds een jaar probeert Adriana steeds meer over te nemen. Als ze even niet kijkt heeft Adriana het zo gedaan. Vaak verzorgt ze de paarden in de paardenstal.

Dat ziet Theressa meer als een hobby en niet als een klusje van John. Vanaf haar tiende liep Adriana vaak naar de paardenstallen. Ze mag er alleen maar komen als haar vader of haar zussen niet in de buurt zijn. Heel soms komen ze elkaar tegen. De twee zussen van haar negeren haar gewoon. Haar vader komt soms even kijken om de hoek. Theressa snapt het ook. Adriana begint steeds meer het uiterlijk te krijgen van haar moeder. Ze heeft een zachte en lieve uitstraling. ‘Adriana ben je hier?’ hoort ze een bekende stem vragen. Theressa kijkt om en ziet Nelanda in de deuropening staan.

Adriana

‘Nelanda’ zegt Adriana vrolijk en loopt naar haar vriendin toe. De meiden zijn goede vriendinnen van elkaar geworden. ‘Gaan we zo nog even langs de paardenstallen?’ vraagt Nelanda. ‘Ik vouw eerst die doeken op en dan kunnen we gaan’ antwoord Adriana. Gauw gaat ze verder met het opvouwen van de doeken. Theressa kijkt er naar en staat op. Als Adriana dit doet kan ze alvast gaan helpen in de keuken. ‘Wees voorzichtig Adriana’ zegt ze en kijkt haar aan. Adriana kijkt op en glimlacht. ‘Zal ik doen Theressa’ beloofd Adriana. Theressa verlaat de kamer en Adriana zorgt ervoor dat de doeken zo snel mogelijk en zo netjes mogelijk worden opgevouwen.  Alida kan er niet goed tegen als de doeken niet goed liggen in de badkamer.

De oudste dochter Maria is het huis al uit. Zij is getrouwd en is zwanger van haar tweede kindje. Ze is nu alweer vijf jaar getrouwd. De jongste dochter van John Rossum is alweer 21 jaar oud. Ze is al zowat te oud om te kunnen trouwen. Dat komt omdat veel mannen interesse in haar hebben en John Rossum het meeste geld eruit wilt halen. ‘Waar zit jij met je gedachten?’ vraagt Nelanda. ‘Bij Maria en Alida’ antwoord Adriana. Ze pakt de stapel opgevouwen doeken op en loopt de kamer uit. Nelanda loopt achter haar aan. ‘Hoezo over die meiden?’ vraagt ze. ‘Nou dat Alida nog steeds niet is getrouwd en dat Maria al in verwachting is van haar tweede kindje’ legt Adriana uit.

‘John Rossum moet wel gaan opschieten met de toekomstige man van Alida. Hij is misschien de burgemeester, maar dit pakt hij echt niet slim aan’ zucht Nelanda. ‘Mijn moeder zoekt voor mij ook al geschikte kandidaten, maar hier wonen er niet zoveel. Dus ze gaat steeds naar de stad om daar iemand te vinden’ legt Nelanda verder uit. De meiden lopen de kleine trap op. Er zijn twee trappen die naar boven leiden. De grote trap die alleen de inwoners van het huis en de kleine trap die alle knechten gebruiken. Toen ze nog klein was heeft Theressa haar dit meerdere keer verteld. Zodat ze echt niet die trap zou gebruiken. Je zou er voor ontslagen kunnen worden. De meeste mensen die hier werken doen het omdat ze het geld echt nodig hebben. Adriana snapt alleen niet waarom Theressa hier werkt.

AdrianaDonde viven las historias. Descúbrelo ahora