Drugo poglavlje

1.7K 192 47
                                    

"Doma sam!" povikala sam čim sam ušla u stan kojeg sam dijelila s Kathy, curom kojoj je trebalo mjesto za život pošto se iselila iz rodnog grada i došla ovdje kako bi studirala. Bila je godinu mlađa od mene, niska, malo punija i imala je dugačku, plavu kose. Nismo baš bile najbolje prijateljice, ali bile smo dobre.

Izula sam tenisice ostavivši ih pred ulazom, a vrećice s haljinom i namirnicama odložila sam na kauč pored Kathynog mačka Beansa koji se izležavao, mjauknuvši kad sam ga pogladila po glavi.

"Hej! Hoćeš kavu?" javila se Beansova vlasnica iz kuhinje. Čim sam joj dala potvrdan odgovor, začula sam lupanje kuhinjskih elemenata i šalice za kavu.

Produžila sam do kupaonice kako bih obavila nuždu, skinula šminku i oprala ruke. Beans me pratio u stopu i popeo se u svoju kutiju s pijeskom, promatrajući me svojim sivim očima. Inače nisam voljela mačke jer mi je jedna pojela hrčka kad sam imala sedam godina - to je bilo najtrumatičnije iskustvo mog života - i u početku Beansa nisam mogla podnijeti, ali vrlo brzo mi se uvukao pod kožu.

Kad sam bila gotova u kupaonici i preobučena iz neudobnih traperica u dugačku majicu kratkih rukava u kojoj obično spavam, produžila sam do kuhinje. Kathy je već sjedila na terasi sa svojom šalicom kave iz koje se pušilo u rukama, dok je između dva prsta desne ruke držala cigaretu. Sjela sam na drugu stolicu i ispružila noge na balkonsku ogradu, otpivši dugi gutljaj slatke kave. Gorka mi jednostavno nije prijala.

"Kako je bilo na poslu?" upitala je, uvukavši dim u svoja pluća. Iako nisam pušila, nisam imala ništa protiv pušenja. Dobro, ponekad bih i sama znala povući koji dim, ali to je bilo jako rijetko i jedino u situacijama u kojima sam bila jako stresirana.

"Bilo je... zanimljivo." Ispričala sam joj sve, od mamina posjeta i svađe, do tatina posjeta nekoliko sati kasnije i toga kako me uspio nagovoriti da pođem s njima na večeru čim je spomenuo Maxa. Spomenula sam i haljinu, koju sam joj obećala pokazati nešto kasnije jer sam trenutno bila previše iscrpljena da se ustajem. 

Kad sam bila gotova, samo me nekoliko trenutaka promatrala, a onda otresla pepeo u pepeljaru i ponovno povukla dim. "Hoćeš?" upitala je, misleći na cigaretu. Znala je i sama jako dobro koliko je ovo bilo stresno popodne za mene, uzevši u obzir da su me oba roditelja posjetila u razmaku od svega tri sata, ali nije dalje navaljivala kad sam odbila dim. "Sjebano je to, Ali, stvarno je."

Kimnula sam glavom, a onda zašutjela. Kad se Kathy doselila u stan, isprva je bilo stvarno čudno, no onda smo se obje opustile nakon mjesec dana i bolje se upoznale. Sad mi nije bilo nimalo žao što živimo zajedno.

"Uglavnom, dosta o meni", promijenila sam temu. "Kako si ti provela dan?"

"Znaš već, ustala u devet, otišla na predavanja i vratila se u pet. Idem večeras s curama u Basque pa ne znam kad ću se vratiti."

"U redu", rekla sam. Ustvari, ni ja sama nisam znala kad ću se vratiti. Te večere su obično počinjale u osam i trajale do jedan-dva u noći, ali sumnjala sam da ću ostati duže od jedanaest jer sutra radim.

Vrtjela sam kažiprstom po rubu šalice, gledajući u susjednu zgradu. Kathy je ustala sa stolice i otišla nazad unutra, a nakon nekoliko trenutaka sam začula glas voditelja i Kathy kako me zove da dođem nešto pogledati.

Odložila sam napola punu šalicu kave na stol, ustala i odvukla se do dnevnog boravka. Kathy je sjedila na kauču s daljinskim u rukama, očiju uprtih u TV i Beansom u krilu. Prebacila sam pogled na TV i šokirano uzdahnula.

"... još jedna djevojka je nestala sinoć blizu svoje kuće. Obitelj nestale kaže da se u osam trebala vratiti od prijateljice, a kad je nije bilo do deset, otišli su ju tražiti i nekoliko metara dalje od kuće pronašli jedino njezinu tenisicu. Policija sumnja da otmica ima nekakve veze s otmicama koje su se dogodile prije dva mjeseca. Više o ovome u večernjim vijestima..."

TradeWhere stories live. Discover now