1. Deo

8K 228 13
                                    

Noć je polako gubila bitku, modro plavetnilo svitanja ogledalo se u talasima nežno zapljuskujući brod. Kao sićušna svetiljka klizio je u plavetnilu pod zvezdama tražeći luku pre nego što Sunce izađe. Pogledala je kroz prozor kabine, laganim pokretom ruke podiže šal i ogrnu se. Kroz uzan hodnik gracioznim hodom krenu ka palubi, ostalo je još sat vremena do Herakliona. Ni za šta na svetu ne bi propustila pogled na usnuli grad poslednji u nizu na samom jugu Evrope. Vraćala se senkama prošlosti. Mnogo bola, razočarenja i ogorčenosti u godinama iza nje donelo je tupu ravnodušnost brišući svaku emociju. Usko lice sa prekrasno crnim očima ispod gustih trepavica, izraženim jagodicama i čulnim usnama otkrivalo je autentičnu grčku lepotu. Duga, gusta kosa skupljena u punđu otimala se vetru bacajući tamno pramenje preko nežnih obraza dodirujući usne. Naslonila se na ogradu uživajući u mirisu mora zagledana u pučinu pogledom tražeći poznata svetla. Penušava voda nestajala je ispod njenih nogu svetlucajući pod mesečinom i budila uspomene koje je davno ostavila iza sebe. Došlo je vreme kada su sećanja kao talasi izranjale iz dubine neumoljivo udarajaći o ranjenu dušu.

KRIT

-Sofija, ja ću večeras obući plavu haljinu...- kroz smeh reče sestri.

Vragolasta brineta isplazi jezik i dohvati nežnu tkaninu bežeći uz stepenice. Morala je dobiti sve što naumi, miljenica cele porodice i devojčurak na kog se niko nije mogao naljutiti.

-Irini, ne vredi...sve što dobiješ ona mora prva probati. Ne znam...ponekad se duboko zamislim nad njenom sudbinom. Jednog dana će naići na čvrstu ruku i sve dozvoljeno obiće joj se o glavu. - majka je zabrinuto odmahivala glavom.

-Ne brini mama, ona je jedina osoba za koju sam sigurna da će iz svakog problema izaći ne povređena. Sofi je definitivno dete sreće. Idem naći nešto prikladno za večeras, Jani će osedeti od čekanja.

Jul, topao i mirisan gospodario je Agios Nikolasom, poznatim letovalištem. Za vikend su sa ostalim devojkama iz sela silazile do grada u šetnju rivom. Obožavala je šarenilo i uživala u gužvi posmatrajući lica turista. Pravila su se znala, očijukanje i razgovori sa strancima bili su zabranjeni pod budnim okom muških rođaka i komšija. Život na Kritu se mnogo razlikovao od ostalog dela Grčke. Ostrvo je odolevalo zubu vremena, tradicija i nepisani zakoni su vladali isto kao i stotinama godinama unazad. Čast, vera i porodica su bile najvažnije. Čuvali su se mešanja sa ostalim svetom budno štiteći svoj integritet, njihove ćerke, sestre i žene rađale su isključivo Krićane. Burna istorija ostrva ih je oblikovala u snažne, neumoljive i hrabre ljude pomirene sa sudbinom. Samo ostrvo sa visokim planinskim vencima u sred plavetnila je bilo prvi odbrambeni bedem svim osvajačima. A bilo ih je mnogo...Arapi, Mlečani, Turci...Nemci. Iznedrili su najžešće ratnike jer za njih je sloboda bila način života. U spomen na žrtve kao nacinalnu nošnju uzeli su crnu boju, svi muškarci na ostrvu nosili su crne košulje, pantalone, čizme i marame a udate žene crne duge haljine. Ponosni na ono što imaju čuvali su ljubomorno kroz vekove za pokolenja...u njegovim nedrima je rođen Zevs, Bog nad Bogovima. Njegova ljubav prema prelepoj devojci donela je i ime ostatku sveta sve do severa, Evropa. Zevs i Evropa imali su tri sina, jedan od njih, Minoj, on je i začetnik prve civilizacije. Pod teretom bogate istorije važili su za mitski narod, poseban i osoben za ostatak sveta.

Ispred kuće se začu sirena...Sofija i Irini izleteše iz kuće mahnuvši momku zaduženom za njihovu bezbednost. Jani je bio deo njihove porodice, smatrali su ga rođakom i ako je bio sin radnika koji su radili na njihovom imanju.

-Uh, večeras ću imati težak zadatak...treba vas sačuvati od morskih vukova! I naravno kao i svaki put do sada propustiću priliku da odmorim oči gledajući strankinje. - u šali izgovori rečenice posmatrajući sestre bratskom ljubavlju. U dubini duše bio je ponosan, mnogi su mu zavideli jer je bio deo njihove porodice. Obe su ga volele i sa njim delile sve tajne.

NazarWhere stories live. Discover now