2. Poglavlje

370 40 7
                                    

Ništa. Prazan tavan sa uobičajenim zagušljivim smradom starih dasaka koje su škripale pod Ivaninim nogama dok se kretala do otvorenog prozora s trulim oknom kroz kojeg je puhao lagan povjetarac pomičući svilene zavjese lepršavo u zrak. "A zaklela bih se da sam nešto čula", pomisli, "Netko ili nešto je obilazilo tavan hodajući teškim i snažnim koracima", pomisli opet držeći se desnom rukom za bradu i zureći u sumnjičavo otvoren prozor, za kojeg je Ivana bila sigurna da je već odavno mirovao zatvoren.

Dok se zamišljeno držala, i sumnjičavo gledala prozor, ispao joj je njezin mobitel te se zbog toga naglo tzne i sagne da ga dohvati. U trenutku kad je Ivana počela grabiti svoj telefon, daska na kojoj je stajala iznenada pukne popraćena lomljivim zvukom. "AH", vrisne Ivana i obori se na pod.

"Uh", vikne i jedva se podigne te stane otarati prašinu s njene plave majice. Prije nego što završi, pogled joj zapne za predmet koji se nalazio ispod slomljene daske, pa se sagne bolje ga pogledati i obrisati prašinu sa nj. "Što li je sad ovo, pobogu?", iznenađeno izrekne.

U dnu dasaka nalazila se nakakva poluga L oblika u kojem se duža šipka u vodoravnom položaju ležeći na tlu protezala do zida, dok je kraća šipka stajala uspravno i okomito na dužu. Ivana nije znala kako je koristiti te se odluči to pokušati.

Nakon mnogih, ali bezuspješnih pokušaja uspije nešto pokrenuti. "Evo ga", reče sa zadovoljstvom. Znala je da je uspjela zbog dužeg reda zvukova koji su uslijedili nakon što je potegla ručku prema sebi. Nakon silnog škljocanja, lupanja, škripnja, Ivana se iznenadi kada vidje da su se na suprotnom zidu formirala niska vratašca četvrtastog obika i s njima otpuhao val prašine na koju je Ivana odgovorila kašljanjem i kihanjem.

Nakon što se prostor razbistrio, Ivana je zbunjeno pogledala u misteriozna vratašca za koja čak nije ni znala da postoje. Gledajući sva u čudu, Ivana ih pokuša otvoriti. No, bila su zaključana. "Kvragu", pomisli, i počne tražiti ključ po podu oko vrata. Nakon 20-sekundne potrage, uspije ga naći.

Bio je to zlatan ključ neobične građe. "OK, dosta ogledavanja", pomisli, "Da vidimo što zapravo skrivaju ta vrata", i gurne ključ u ključanicu mjedene ručke okruglog oblika te okrene bravu.

ProkletstvoWhere stories live. Discover now