𝕎ℍ𝕀𝕊𝕂𝔼𝕐 - 5. KATEGÓRIA

95 12 2
                                    


FLEUR - Az Őrangyal

- A történet egy elmeséléssel indul, ami bemutatja a nyomozást, még is kicsit másabb formában. Olykor zavaró, hogy nem tudhatjuk ki a mesélő, és mi az ami író megjegyzés. Folytatva a novella elemzését az egyetlen helyszínünk egy leánynevelde, ahol rögtön a cselekmények lírikus eseményeibe csöppenünk. Megtudjuk miszerint Gerda gyilkosság áldozata lett, és a nyomozók az intézet falaink belül kutakodnak. Az első tanú nem más, mint a lány szobatársa, aki eleinte, ha ellenszenves karakternek mutatkozik meg, megtudhatjuk ő is csak egy báb a gyilkos beteges játékában. Kicsit inkább pökhendinek nevezném Zsófit ahogy bemutatkozik, de ha jobban megfigyeljük rájöhetünk csak egy fiatal lányka, aki maga se tudja mit érez, és a félelem az apja ellen diktálja cselekedeteit és szavait. Második tanúnk a hittantanár, akiről sugárzik az irigység, és szinte már undorító bájolgása, ami nem kevés képmutatással vegyítődig össze. Meglepő, hogy egy vallást tanitó nő, aki szimpatikusnak kéne, hogy legyen ennyire taszító az olvasó személyének. Harmadik emberünk a kedves, és apa figurává kinőt rajztanár, aki jóval a szíven viseli Gerda sorsát, mint ahogy az előtte lévők meséltek róla. Megtudhatunk részleteket tőle ki is a szóban forgó főszereplő, és miért is szimpatizált vele annyira. Gerda minden bizonnyal hányat sorsú leány, aki tehetségét már sose csillogtathatja meg. A nyomozók érezhetően kemény helyzetbe kerültek, hiszen mint kiderül egyik tanú se ismerte igazán a szóban forgó hölgyet.

Na és megragadnám a szót mire kitérnék a végére. Nagyon szembetűnő az a szimbolika, amit az író követett, és lehet csak én kapcsoltam össze, de a versben mutatott áldozatok, mint ha mind a gyilkos beteges vallás mániáját tükröznék vissza a tanúk vallomásai alapján. Egyszerűen annyit tudok mondani zseniális.

»»————- ★ ————-««


A versben írtakban három áldozat félével ismerkedhetünk meg.

1/ - A hithű nő, akinek a gyűrűs ujját vágták le, ez jelenti az elkötelezettséget, és itt érhető a vallás felé.

2/ - A második áldozat Gerda, akinek a hüvelykujját vágták le, a bizonytalanság jelképeként.

3/ - A harmadik áldozat a prostituált, akinek kisujját nyisszantotta le, ami jól tudjuk az ördögöt jelképező kéz motívum szarvát jelenti.

A három áldozat típusa ott van a tanúkban is. 

1/ - Zsófi jelenti a második áldozatot, hiszen mint tudjuk érzelmeket táplált Gerda felé, és maga se tudta mit tegyen ezért vált olyan bizonytalanná.

2/ - A rajztanár, aki segíteni szeretett volna Gerdának, és közelebbi támaszt adni neki meg az első áldozat mintája, mint az elkötelezettség.

3/ - Képmutató, irigység jelképe, az nem más, mint a hittantanár, aki az utolsó áldozat mintáját kapta. Hisz hét fő bűn jelképe az irigység, harag, kevélység. Nekem nagyon ezek domináltak abban a karakter megformálásában.  


»»————- ★ ————-««

- A negyedik tanú viszont az, aki ezt a szimbolikát keretbe is teszi, hiszen az ő elmesélése alapján ismerjük meg a novella történetét. Annyira nem érzékeltem a nyomozók szerepét, ők inkább csak a gondolatmenetek mozgatói voltak, amit némileg hiányoltam mert néhány bevezetésbe illet volna az ő bevezetésük. A leírások csodásak voltak, végig hoztad a groteszk, horror elmesélést, ami nyomasztóvá tette a légkört, viszont néha, mint ha bele is gabalyodtál volna ebbe. De az, hogy a gyilkos szemszögéből látjuk az egészet talán ezért is festetted fel ennyire torzan a világot. Mindig is érdekelt egy beteg elme miképp is látja a világot, és a te novellád nagyon is szemlélteti. Képes vagy arra, hogy a szavaiddal hatást kelts ki az emberekből, és az élénk kép miatt, mint ha ott lettem volna a kis helységben. A hideg futkosott a hátamon, ahogy egy mélyebb leírás során bemutattad a novellát. 

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Apr 16, 2020 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

𝙅✰𝙁𝘼𝙆𝙏𝙊𝙍 - Mi a zsűri!✓(END) Where stories live. Discover now