GÖZYAŞI

109 44 29
                                    

İkinci dünya savaşında 65  Milyonun üzerinde insan yaşamını yitirmişti. Ölenlerin %33 ü asker, %65 i ise sivil Halktı. İkinci Dünya Savaşı ile salgın hastalıklar patlak vermiş, ekonomik krizler ortaya çıkmıştı. Ayrıca ülke sınırlarının yeniden belirlenmesine neden olmuştu. Bu bakımdan insanlık tarihi açısından en büyük felaketlerden ve savaşlardan biri olmuştu. Aradan 75 yıl geçmesine rağmen hala etkileri devam eden bir savaş olup savaşın ağır bilançosu son derece ürkütücüydü.

Peki ya Çanakkale Savaşına  de demeli? oda 1.Dünya savaşı, 2  Dünya savaşı  gibi  milyonlarca  insanın  ölümüne neden olmuştu.

Tarih acılarla  doluydu.

GÖZYAŞI

ANKARA

"Hayatım  neden ağlıyorsun" diye sordu Orhan,  eşine  sevgiyle  sarılarak.

"Ölenlere ağlıyorum  Orhan. Biz şimdilik hayatta  kalmayı  başardık, fakat  milyonlarca insan öldü.  Bir daha asla geri gelmeyecekler."

Orhan eşinin gözyaşlarını  elleriyle kuruladı. Kalbiyle de kurulamak  isterdi.

"Seni  çok  seviyorum  döktüğün  her gözyaşı benim kalbimdir sevdiğim."

"Sağol Orhan."

"Her  zaman yanındayım."

"Bunu  biliyorum. İyi  ki varsın."

"Sende iyi  ki varsın. Eğer sen  olmasaydın inan  bana yaşayamazdım.  Mücadelem  senin  için,  çocuklarımın geleceği  için."

"Çocuklarımız her şeyimiz."

"Yunanlı  bebeği seviyorum Selma. Lütfen  başta  ona önyargılı  olduğum  için  beni affet,  bağışla. Ben sadece başımıza bir şey  gelecek  diye  endişe  ettim."

"Seni affediyorum. Bilerek  beni kırmadığını  biliyorum. O  masum  Orhan."

"Elbette  öyle.  Onu asla suçlamadım  suçlamam  da.  O artık benim  de kızım".Bunu duyan Selma'nın acı  gözyaşları  yerini  mutluluğun  gözyaşlarına  bıraktı.

1918'de Bulgaristan çökmüştü. Mısır bitik durumdaydı. Fransa,  İngiltere, Almanya daha  çok toprak, yer  sömürmek istiyordu. Dört yıl süren 1.Dünya savaşında Osmanlı  İmparatorluğunun  yanında olan  Almanya'nın  amaçları çok daha  farklıydı. Bu sonradan ortaya çıkmıştı. Rusya sıcak denizlere inme  hedefinden  asla şaşmadı. Bir  yandan  Kafkaslarda , diğer  yandan  da Karadeniz' de  arkadan  gelecek saldırıya  karşı önlem almışlardı. Rusya'nın  deniz  donanması zayıftı. Türkler her cephede  Irak' ta, Suriye'  de, Filistin  Cephesinde yenilince  Almanlar "Biz battık daha fazla veremeyiz ordunuz bitti" dediler. 1940 Harbinde kimse Osmanlıyı Türkler'i  yanında istememişti. Çok zor günler yaşanmaya  başlamıştı.

"Ağlama  anne"  dedi Leyla.

"Güzel kızım  benim"  diyerek kızına  sarıldı Selma.

"Lütfen  üzülme  anne  sen üzülünce bende çok  üzülüyorum,  bunu biliyorsun."

"Tamam kızım."

"Karnım  acıktı"  diyerek  araya girdi, Ahmet.

"Hemen hazırlıyorum"  diyerek gözden  kayboldu Selma. Bu esnada Melek ağlamaya başlamıştı.

"Anne bebek ağlıyor."

"Hay  Allah."

"Anne sen yemeği  hazırlamaya devam et onu  ben sallıyorum  ilgileniyorum"  dedi Leyla.

SAVAŞ YILLARIWhere stories live. Discover now