İTALYANIN TARİHİ

33 13 0
                                    

İTALYA TARİHİ

İtalya tarihi Antik Roma döneminde ilk altın çağını yaşamıştır. MÖ 9. yüzyılda 'nda kurulan doğan bu uygarlık zamanla tüm 'i çevreleyen muazzam bir haline gelmiştir. Yaklaşık 12 yüzyıl boyunca varlığını sürdürmüş olan Roma uygarlığı bir ve bileşimi bir ve daha sonra da otokratik bir imparatorluğa dönüşmüştür.

Fetih ve yollarıyla ve Akdeniz'i çevreleyen bölgede egemen olan zaman içinde düşüşe geçmiş ve çökmüştür. , ve 'yı içine alan bağımsız krallıklara bölündü. Batı imparatorluğunun 476 yılında sona ermesi Roma'nın yıkılışı ve 'ın başlangıç tarihi kabul edilir. Öte yandan 'dan yönetilen , 1453 yılına kadar varlığını sürdürmüştür.

Roma uygarlığı, kültürel olarak yoğun biçimde ilham ve örnek aldığı ile birlikte "klasik antikite"ye dahil edilir. Antik Roma , , , , , ve konularının gelişimine büyük katkıda bulunmuştur ve hâlen de günümüz dünyası üzerinde büyük etkiye sahiptir.

ROMA İMPARATORLUĞU

İlk başlarda Roma Cumhuriyeti olarak teşkilatlanan Roma İmparatorluğu'nun kim tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. En çok bilinen Roma hükümdarlarından biri Jül Sezar'dır. Romalı asker ve lider olan Sezar, dünyanın en önemli insanları arasındaki yerini almıştır. "Hayat boyu imparator" unvanını alan Sezar'ın diktatörlük anlayışı Roma Cumhuriyeti'nin resmî yasalarıyla uyuşmamıştır. Çünkü kendisi devlete monarşik bir yapı kazandırmak istemiştir.

İmparator Sezar, Roma Cumhuriyeti'ni merkezileştirme çabasında olmuştur ve Sezar'ın kendi monarşi yönetimini kurmasından korkan senatörler bu durumdan endişelenmiştir. Vaktiyle Sezar'ın affettiği kişilerin de aralarında bulunduğu bu senatörler kendisine karşı suikast planı hazırlamışlardır. Sezar 15 Mart 44 (MÖ) yılında senatörleri tarafından hunharca bıçaklanarak katledilmiştir. Sezar, ölmeden önce bu suikastçıların arasında en güvendiği kişi Brutus'ü de görmüş ve "sen de mi Brutus" demiştir Sezar (Brutus, bazı kaynaklara göre Sezar'ın üvey oğlu bazı kaynaklara göre de gerçek oğludur). Bugün bile beklenmedik insanlardan gelen tepkiler sırasında söylenen ünlü sözünü bu şekilde söylemiştir.

ROMA İMPARATORLUĞUNUN ÇÖKÜŞÜ

Batı Roma'da kurulduğundan beri istikrarlı bir yönetim sağlanmamıştır. Devleti, imparatordan ziyade magister, patrici diye adlandırılan askerler yönetmiştir. 410 yılından itibaren ise, Batı Roma; Vizogotların ve Vandalların saldırısına uğramıştır. 475'te Julius Nepos imparator olduktan 1 yıl sonra magister Flavius Orestes isyan çıkarmıştır. Roma İmparatorluğu'nun başına Romulus Augustus geçirmiştir. 476 yılına gelindiğinde magister Orestes'in emri altında bulunan ve İtalya'dan toprak isteyen Germen askerler ayaklanma çıkarmışlardır. Germen Kralı Odoacer'ın da içlerinde bulunduğu ayaklanma, Orestes'in idamıyla sonuçlanmıştır. Kral Odacer İtalya'yı ele geçirmiş ve Batı Roma İmparatorluğu'nun varlığı sona ermiştir.

VATİKAN TARİHİ

İsa'nın 12 Havarisi'nden biri olan ve Hristiyanlığın Katolik mezhebinin ilk Papası olarak da kabul edilen San Pietro'nun (Aziz Petro) görev yaptığı yer olan Vatikan, San Pietro'nun mezarı üzerine kurulan bir dini devlet olarak Katoliklerin ruhani merkezi.

San Pietro'dan sonra gelen Papaların da daimi ikametgahı olan Vatikan, 1929'da Papalık ile İtalya Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen Laterna Anlaşması ile bağımsız bir devlete dönüştü. Anlaşma ile devletin dininin Katoliklik olduğu ve Roma'nın kutsal bir şehir olduğu ilan edildi.

Vatikan'ın merkezi olarak da kabul edilen Aziz Petrus Meydanı'nın koruması İtalyan polisleri tarafından sağlanıyor. Vatikan Devleti'nde Papa'yı ve ülkeyi korumaya yetkili birim ise İsviçreli Muhafızlar Kıtası'nın sorumluluğunda.

SAVAŞ YILLARIWhere stories live. Discover now