Hoofdstuk 13.

473 28 1
                                    

Maya gaat rechtop zitten en kijkt om zich heen. Ze is nog steeds op die akelige plek. Newt gaat ook rechtop zitten en volgt Maya's blik. Maya blijft stil staan bij Thomas en Newt krijgt een raar gevoel in zijn buik: jaloezie. Dan ineens kijkt ze om en kijkt ze Newt aan. Ze staart in zijn donker bruine ogen en geeft hem een knuffel. Newt is verbaasd. 'Waar is dat voor?' 'Gewoon, omdat je er altijd voor me bent.' Dan staat ze op en loopt ze richting Alby. De 2 praten een tijdje en vervolgens lopen ze naar het hoofdhuis. 'Hé Newt, kom van je luie reet af en begin is met werken.' Newt kijkt Thomas aan en geeft hem een stomp. De jongens lachen en gaan aan het werk.

Alby sluit de deur. 'Wat wilde je zo nodig vertellen.' 'Maak me een renner.' Alby staart me aan. 'Wat?' 'Maak me een renner.' 'Nee. Als dat het was dan mag je nu weer aan het werk.' Ik wordt boos. Ik maak van mijn handen een vuist en probeer kalm te blijven. 'Alby, maak me een renner.' 'Maya, niemand wil een renner zijn, niemand heeft mij ooit gevraagd om een renner te zijn, je vergist je.' 'Het doet er niet toe of iemand het ooit heeft gevraagd ja of nee, ik vraag het je nu.' Alby komt nu heel dicht bij me staan. Ik sta tegen de muur aangeplakt. 'Nee.' Hij draait zich om en loopt de deur uit.

Maya komt woedend naar buiten gelopen. Chuck loopt op haar af. 'Maya ik wilde.....' 'Niet nu Chuck.' Ze loopt richtig the Maze. Alle jongens beginnen te roepen. 'Maya, maya doe het niet.' 'Maya niet alweer.' 'Hé luister is even.' Maya staat nu tussen de deuren van the Maze. Newt komt voor haar staan. 'Wat ben je aan het doen.' 'Ik wil een renner zijn.' 'En dat wil je zo bereiken?' 'Nee, zo wordt ik er een. Ze draait zich om en loopt the Maze in. Newt grijpt haar bij haar arm. 'Laat me los.' 'Nee' 'laat me los.' 'Nee.' Thomas en Minho komen aangerend en zien dat Newt en Maya bij de opening staan. Maya probeert haar arm los te wrikken. Het lukt. Ze begint met rennen. Maar ze botst met een klap tegen Minho en Thomas. Ze probeert op te staan en door te rennen maar Thomas tilt haar op. 'Laat me los.' Als ze eenmaal uit the Maze zijn beginnen de deuren met sluiten. Thomas zet Maya op de grond en de deuren vallen met een klap dicht. 'Wat dacht jij wel niet? Zomaar even die Maze in te rennen. Dan ben je wel een echte Shank.' Dan ineens geeft ze Thomas een knuffel. 'Sorry, sorry.' Thomas staat verstijfd. Een knuffel had hij niet verwacht. 'Waarvoor?' Dan ineens valt ze op de grond en haar ogen sluiten.

Ik wordt wakker. Thomas, Newt, Teresa en Minho staan om me heen. 'Wat is er gebeurd?' Vraag ik. Teresa kijkt me vragend aan. 'Je wilde persee the Maze in.' Ik schud mijn hoofd. 'Ik heb aan Alby gevraagd of ik een renner mocht zijn maar meer niet.' Iedereen kijkt elkaar vragend aan. 'Je bent the Maze ingelopen, Newt, Minho en Thomas hebben je tegengehouden.' Ik ga rechtop zitten. 'Daar weet ik niks meer vanaf.' Ik sta op en loop de deur uit. Als ik buiten kom is het al donker.

Thomas loopt Maya achterna. Newt ook. Thomas trekt Maya mee naar een donkere plek en Newt voelt weet een steek jaloezie.

'Hoe bedoel je daar weet je niks meer vanaf.' Ik kijk Thomas aan. 'Zoals ik t zeg daar weet ik niks meer vanaf.' 'Het is net zoals bij Gally.' Zegt Thomas heel zachtjes. Eerst snap ik t niet maar dan dringt het tot me door. 'Iemand had controle over mij.' Thomas knikt. Ik begin te huilen. 'Hé, wat is er nou?' Ik kijk Thomas aan. 'Iemand had controle over mij. Ik ben niet meer veilig. Ze kunnen me laten doen wat hun willen. Ik ben van hen.' Thomas geeft me een knuffel. 'We stoppen het wel.'

Na een tijdje komen Maya en Thomas terug. Newt heeft ondertussen wat gedronken. Hij trekt Maya naar dezelfde plek waarnaar Thomas haar trok. Maya kijkt Newt aan. 'wat is hier gebeurd?' Maya kijkt Newt verward aan. 'Newt, ben je dronken?' 'Je hebt alleen maar oog voor hem.' 'Waar heb je het over.' 'Maya, ik kan er niet tegen als hij je een knuffel geeft, als hij je meeneemt naar een donkere plek. Dan voel ik me niet goed.' Maya lacht, 'beetje jaloers. Newt, thomas is gewoon een goede vriend van mij, niks meer.' 'Dan vind hij dit ook niet erg.' Newt buigt voorover en zoent Maya. Maya pakt hem vast en zoent hem terug. Newt voelt een tintelend gevoel door zich heen stromen. Hij trekt haar dichter tegen zich aan. Dan trekt ze zich terug en lacht naar hem. 'Maya, ik ben helemaal niet dronken.' Ze lacht en geeft hem een knuffel. 'Weet ik.' Een tijdje staan ze zo. Dan gaan ze liggen tegen het muurtje aan. Haar hoofd op zijn schouder en zo vallen ze in slaap. Maar maya heeft nog steeds een zin in haar hoofd: 'ze hebben de controle over mij.'

The maze runnerWhere stories live. Discover now