Hoofdstuk 16.

359 26 2
                                    

Newt en Maya rennen naar buiten. 'Waar is ze ingestopt?' 'In de putten.' Maya kijkt Newt vragend aan. Ze is hier nu al een tijdje maar toch weet ze nog vrij weinig van deze plek. 'Die soort van kooien.' Maya knikt: ze begint met rennen. Eenmaal aangekomen begint ze te roepen. 'Teresa? Teresa? Teresa waar zit je?' Ze hoort zacht gekreun uit de meest linker kooi. Daar ligt Teresa op de grond, zwart van het zand. Maya zakt naar de grond.

Ik begin te trekken aan de deur. Ik begin te schreeuwen en te huilen. 'Teresa! Sta op alsjeblieft.' Newt komt aangerend en hapt naar lucht. 'Teresa alsjeblieft.' Ik trek en duw aan de deur. Hij moet open. Ik draai me on en wend me tot Newt. 'Ga Thomas en Jeff halen, nu!' Ik zie Newt wegrennen. Ik stop met schreeuwen. Het zoute water van mijn tranen proef ik in mijn mond. Ineens schiet Teresa overeind. Ik schrik en val achterover. 'Maya? Maya, alles oké?' 'Teresa, je bent oké.' Teresa knikt. 'Ik ben een harde.' Ze trapt de deur kapot en ik val in haar armen. 'Maya, het is een code.' Ik kijk haar door mijn nog bewaterde ogen aan. 'Het is een code.' Eerst snap ik niet waar ze het over heeft maar langzaam dringen de woorden tot me door. De Maze, het is een code.

Newt, Thomas en Jeff komen aangerend als ze de 2 meiden omhelsd op de grond zien zitten. Thomas loopt op ze af. 'Teresa, ben je oké?' Teresa maakt zich los van Maya en geeft daarna Thomas een knuffel. Ze knikt. 'Ik ben oké.' Newt knikt naar Jeff waarop die weer terugloopt naar bet hoofdgebouw. Teresa maakt zich los van Thomas en kijkt allebei de jongens doordringend aan. 'Haal Minho erbij, ik heb iets belangrijks te vertellen.'

Ik sta samen met Minho, Thomas, Newt en Teresa in het rennershuis. Hier bewaren ze alle kaarten die ze ooit van de Maze hebben gemaakt. De luide stem van Minho klinkt door het kleine huisje. 'Hoe bedoel je het is een code?' 'Toen de Grievers kwamen kreeg ik ineens allemaal flarden van herinneringen binnen, waaronder een mevrouw die tegen mij zegt dat ik de code zal gaan oplossen. De Maze is een code.' 'En hoe gaan we deze stomme code dan oplossen.' Teresa kijkt naar de grond. 'Weet ik niet.' Ik verveel me een beetje terwijl dit eigenlijk heel erg belangrijk nieuws is. Ik begin wat vakjes in te kleuren op een kaart. Dan ineens zie ik een letter verschijnen. Het is een D. Dan begin ik met een volgende kaart. Het is weer een kaart van deel 1. Zo ga ik een tijdje door totdat alle kaarten op zijn van die maand en ik een woord kan lezen. 'Drijven.' Iedereen kijkt me aan. 'Deze kaarten spellen het woord drijven.'

Minho rent naar Maya. 'Hoe wist je dit.' 'Ik wist dit niet, ik begon gewoon met inkleuren en al gauw had ik door dat er iets zal komen te staan.' 'Thomas en Minho?' Newt kijkt op zijn horloge. 'Het is tijd om te gaan.' Thomas kijkt Newt verward aan. 'Waar heb jij het over, we hebben net iets gevonden en jij wilt dat wij gewoon doorgaan met onze baan?' Newt knikt. 'Jullie moeten uitzoeken of er nog iets in de Maze aan de hand is. Iets wat ons misschien nog tot andere oplossingen kan leiden.' Teresa komt naast Newt staan. 'Maya en ik gaan door met het tekenen van de kaarten. Ga nu maar.' Thomas en Minho aarzelen even maar uiteindelijk vertrekken ze. 'V.' Teresa en Newt draaien zich om. 'De volgende letter is de letter V.' Zegt Maya.

The maze runnerWhere stories live. Discover now