Tarihi kurgu türü üzerine

3.8K 297 114
                                    

8 Mayıs Cuma 10:34

Şimdi.

Ayh, şu an yazmaya çok üşendim. Önce gidip başka bölüm yazayım bari.

Edit: 18 Haziran 07.04

Vay canına, çok uzun zaman geçmiş aradan. Düzeltme yaptığımı nasıl gösterdiğim bile değişmiş.

Her neyse, konuma geçeyim.^^

Tarihi kurgular, gösterildiği ilgi baz alınarak tüm türlerin ortasında yer alıyor. Çünkü insanların çoğu tarihe önem veriyor. Amerika'nın büyük çoğunluğunu, ilk keşfedildiği sıralarda Avrupa'dan göç edenler oluştursa da onlar en çok önem veriyor. Ki onların tarihi zaten böyle başlıyor. Peru, hatta genellikle Güney Amerika kıtası büyük çoğunlukla eski zaman uygarlıkları kökenli. İnka Medeniyeti Güney Amerika'da bulunuyordu ve hâlâ, asimile olsalar da, İnka kökenliler. Güney Amerika tarihi daha derin.

Kuzey Amerika ise büyük çoğunlukla göçmenlerden oluşuyor aslında. Eskinin İngilizleri, şimdinin Amerikanları. Ve Dünya üzerinde en çok Amerika tarihine önem veriyor. Tarihi seven insan çok olunca, tarihi bilen de çok ve tarihi kurgu oranı yüksek.

Avrupa kurguları daha çok. Ama ne demiştim? Amerikanlar eskinin İngilizleri. Ama bunun diğer nedenleri Rönesans, Reform, sanat-mimari, derebeylik sistemi... Ne kadar çok seviyoruz, biz de, şu Dük, Düşes, Kontes şeylerini? Ben şahsen ilgi duyuyorum. Bilmek, araştırmak hoşuma gidiyor. Sonra o şaşâlı elbiseleri, saçları...

Ya Allah aşkına, gidin Google'a yazın "Tarihi kurgu nasıl yazılır" diye, vallahi hiçbir şey çıkmıyor ya... Aksine, Türkçe yazıyorum ama İngilizce makaleler çıkıyor!!! Normalde kesinlikle birden fazla ünlem, soru işareti vb. koymayan ben? Fena atarlandım...

Bundan sınıfta bahsettiğimde, edebiyat öğretmenim -çok severim kendisini, bayılıyorım, ikinci bir annedir benim için, kendisi erkek de olsa- Türkiye'nin tarihini bir özet geçmemi istedi. Ben de anlattım, biraz Osmanlı'dan girdim, Eski Türklere kadar indim... Sonra adam ne yaptı, bunlarla tarihi kurgu yazamazsın ki, dedi. Ben de en çok o kadar boşuna konuşmuş olduğuma yandım. Neyse, sınıfa da genel bir ders vermiş oldum. Belki birileri YGS'de birkaç tarih neti yapar sayemde de.

Ay ders mi versem acaba parayla? Abartma... Tamam.

Şöyle yazılabilir mesela Türkiye'nin tarihiyle. Yakın tarihle yazmak zorunda değilim ki? Eski Türkleri konu alıyorum. O zamanlarda da entrikalar vardı? Tamamen uydurma bir gizli konsey, İllüminatimsi bir şey hazırlarım Türk tarihi için, yama yapmış olurum. Neden Türk tarihiyle tarihi kurgu yazılamıyormuş? Türk tarihi yazma o zaman, Avrupa yaz. İskoç dağlarını yaz, böyle kiltli erkekler falan.

Böyle işte. Şimdi sıra işin teknik kısmında. Listeliyorum ve gidiyorum:

 En sevdiğiniz zaman periyodu dahilinde bir kurgu yazın. Ki bu benim için 1750-1850 yılları arası oluyor. Sizinki hangisi?

Benim sevdiğim ayrı ayrı birçok dönem var. İskoçların o kiltli, dağlarda yaşadıkları dönemi seviyorum. Sonra Düşes, Dük; Avrupa'nın genel olarak 18-19. yüzyılını seviyorum. Maya-İnka-Mısır-Antik Yunan medeniyetleri ve dönemleri apayrı ilgimi çekiyor. Sonra Rönesans dönemi İtalya'sı elbette, Mediciler dönemi, Da Vinci... Sonra Sanayi İnkılâbı, Fransız Devrimi ve o dönemde meydana gelen diğer baş döndürücü gelişmelerin bireyde ve toplumda yarattığı etkileri sevdiğim için, ayrıca bu dönemlerde Romantik Çağ'dan Gerçekçilik Çağı'na geçiş yaşandığı için seviyorum.

Ne çok dönem seviyormuşum öyle. Ah ve tabi, Ormanlı kuruluş ve yükseliş dönemleri, Müslüman olmalarına yakın Eski Türkler...

Araştırma yapılmadan yazılıp basılan ve başarılı olan tarihi kurgu YOKTUR. İyi ve doğru bir araştırma çok önemli. Düşünsenize, İstanbul'un Fethi'ni yazıyorsunuz ve yanlış bilgiler içeriyor. Tarihçiler kitabınızı okuyup çatır çatır eleştireceklerdir. Onu da geçtim, insanları yalan yanlış bilgileri "tarih" deyip önlerine koymaya hakkınız yok.

 Araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri bir sıraya koymalı ve ona göre yazmalısınız. Ve size benden küçük bir tavsiye, her ne kadar geçmişte olan şeyler yazılsa neticede günümüz insanları bunu okuyacak, kitabınızda öngörülü bir karakterin günümüze dair bir tahmin yapması insanı çekebilir. Karakterin biri "İleride araba için at gerekmese... Ne kadar iyi olurdu. Saçmalama, atsız araba mı olurmuş!?" dese? Şahsen yüzümde bir gülümseme oluşur.

 En önemli şey ise bulduğunuz bilgileri hikayede o dönemin ve o coğrafyanın dili ile kullanma kısmı. Örneğin; 1800'lerin başında geçen bir kurgu yazıyorsanız o dönemlerin yazarlarının eserlerini de (mümkünse kendi dillerinden ya da yetkin çevirilerden) okumalısınız -ki dönemin dilini kullanarak "periyodu" en iyi onlar yazmıştır, çünkü dönemde yaşamış olan onlar.

 Baharat sosu olarak da yazma yeteneğinizi kullanın, çünkü nihayetinde bu bir kurgu olacak, araştırma-inceleme eseri değil.

Kesinlikle o dönemin dilini kullanın. O dönemde insanların "sansasyonel" diye bir kelime kullandıklarını sanmıyorum. Mesela bir dönem İngilizce'sinde- Ama durun ya, siz İngilizce yazmayacaksınız ki. Neyse ben yine de vereyim. Bir dönem İngilizce'sinde "you" yerine "thy" kullanılıyordu.

Yourself: Thyself

Daha çok kelime örneği var da, dediğim gibi İngilizce yazmıyorsunuz.

 Karakterler kesinlikle dönemlerine, rütbelerine, yaşantı biçimlerine uygun olmalı. 19. yüzyıl Avrupa'sındaki o muhteşem zenginliği istemeyecek, hizmetçilerine "Ay yok bana efendim, hanımım deme," diyecek insan yoktur. Çünkü bu onlar için normal olandı. Normallik kavramı değişir zamana göre.

 Karakterleriniz sosyal yerlerini deşmeli. Örneğin Madame Bovary (ve evet aslında o madam değil, madame) romanında kadın karakter hep daha iyisini, daha lüksünü istedi.

O dönemde kadın nasıl olmalıydı? Erkek ne bilmeliydi? Ne lüks sayılıyordu? Ayrıca lüks olan yemekler vardı. Parası yetse de sırf unvanı yetmiyor diye bir yiyeceği alamayan insanlar vardı.

 Eski dönemlerde kadınlar siyasete pek karışmaz ama erkekler çok şey bilirdi. Yakın gelecekte kadınlar da bilgilendi gerçi. Sosyal, kültürel, ekonomik, politik, siyasi bilgiler çok önemli.

 En önemlisi sona mı koyulur anaperi... Tarihi kurgularda birinci kişi ağzından yazmanızı KESİNLİKLE tavsiye ETMEM. Çünkü tarih bu, tek kişiye bağlı kalamaz. Bu kadar basit. İlahi bakış açısıyla yazın bence. Ama tek bir bölümde zırt pırt bakış açısı değiştirmeyin. Önce A kişinin ne yaptığını yazıp iki cümle sonra B, sonra C sonra tekrar A... Böyle olmasın. Size son tavsiyem...durun bunu diğer maddeye atayım.

 Her karakter farklı şekilde konuşmalı. Herkes farklı sonuçta, herkes farklı şeyler bilir. Zaten kimi entrika çevirir...

 Son olarak, entrika da varsa işin içinde, entrikayı okuyucu bilebilir ama karakterleriniz elbette bilmesin. Okuyucunuz şöyle kıvranır: "Of gerizekâlı adam, inanma ona! O kadın senin arkandan ne işler çeviriyor... Seni lanet olası kadın."

Bölüm sorusu: Tarihi kurgu seveniniz var mı?

Kitap önerisi: REKLAM DEĞİLDİR. Tarihi kurgu sever biri olarak sevdiğim bir Wattpad kitabını söylemek istedim. Bir bakın derim! "Kızıl Kontes"

Hehe.^^


Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now