Okuyucuyu Heyecanlandırma

4.4K 354 177
                                    

Günaaaaydııın! Ve hayırlı bayramlar can-ı periler. Nasılsınız?^-^ Ben yine yoldan geçen hanına dönmüş evimizde kendimi misafir gibi hissederken annem olaya el attı ve misafirden ev kızına 470 derece dönüş yaşadım. Bana baklava kalmadı, ben de olağan çirkefliğimle bağırdım, sonra ceza olarak tüm evi ben temizledim. Ki bundan nefret ederim.

Bayramın ilk günü sizin için nasıldı periler? ^^

Kısa bir sohbetten sonra konuya geçeyim.

Bu bölümde okuyucuyu heyecanlandırmadan bahsedeceğim, gerçi bunu başlıkta gördünüz. Bunun kesin bir formülü yok, her şeyi okuyucularınızı heyecanlandırmak için kullanabilirsiniz ama zaman zaman isteyerek yapmasanız da okuyucular sizin göremediğiniz bir yeri görür ve yeni bölümü sabırsızlıkla beklemeye başlarlar.

Ben duyduğum her şeye körü körüne inanmıyorum. Daha doğrusu, inanamıyorum. Girmiyor kafama, onu kendimce test etme zorunluluğu duyuyorum. Gelen birkaç mesaja da cevap olarak şunu söyleyeyim, yazdığım bir şeyin nedenini okumak istediğim gibi nedenini yazarım. Belki siz de fark etmişsinizdir, şöyle böyle yapın dedikten sonra nedenini de yazdım. Çoğu zaman liste de yapamıyorum, saçma olsa da her ne kadar. Makale gibi oluyor yazdıklarım.

"Sen bu kitabı bastırsana," diye bir mesaj geldi ve yorumda da birkaç kez gördüm. Arkadaşlar ben bu kitabı bastırmaya kalksam, inanın eleştirmenler üstüme çullanır,  bana belki de arkalarıyla güler insanlar ve ben egoist, çok bilmiş biri gibi gözükürüm. Bastırma işini düşünmüyorum bile. Ki başlıkta da yazıyor, Wattpad'de yazar olmak. Kitap bundan ibaret.^^

Ayrıca, boşverin ya, diğerleri mahrum kalsın bunlardan, siz periler geliştirin kendinizi ve onlardan daha iyi olun. ;) 

Okuyucuyu heyecanlandırmaktan önce okuyucunun bölümün devamını okumasını sağlamalıyız ki kitapların okunma sayısı bakımından farkı buradan başlıyor. Önce kendi açınızdan düşünün, sevdiğiniz bir kitap ve devamını getirmeden kapattığınız diğer bir kitabı ele alın. Birini neden okudunuz? Peki diğerini neden bıraktınız?

Romanın başı ve sonu önemli olduğu kadar bölümlerin de başı ve sonu çok önemli. Çünkü bölümleri ardı ardına vermiyoruz Wattpad'de ve tüm bölümleri okumaları için insanları zorlayamıyoruz. Şöyle bir şey var ki, herkes biliyor ama üstünde düşünmüyor, çünkü o kadar da zihni meşgul etmesi gereken bir şey değil. Ama ben düşündüm, okuduğunuz bir Wattpad kitabında bölümün başı gayet alarmlı falan heyecansız başlasa da, neden merakla devamını okuyoruz?

Çünkü önceki bölümde olan bir olayın sonunu merak ediyoruz ve biliyoruz ki bölümün ortalarında veya sonunda istediğimizi alacağız. Bölümler birbiriyle bağlantılı çünkü. Ben buradan, bölümlerin sonunun daha önemli olduğu sonucunu çıkarıyorum.

İngilizce'de "cliffhanger" olarak geçen ve Türkçe'de tam karşılığı olmasa da benim "Allah belanı ver(me)sin," diye çevirdiğim şey bu. Bölümlerin sonunu fazlasıyla açık ve heyecanlı bitiren yazarlar bunu yapıyor. Hatta bazılarının üzerine yapışmış bu, bir çeşit imza olmuş.

Benim yapmaya çalıştığım da bu, romanlarımda. Örneğin nostaljik bir karşılaşma, kötü ve iyi baş kahramanların birbirlerine attığı dramatik bakışlar, ya da ne bileyim, aldatma falan. Bölümü heyecanlı bitirme işini bayağı iyi kavramış yazarlar bölümün başını duygu ve düşünce için kullanıyor. Başlarda âhım şâhım betimlemeler, içimize işleyen kelimeler... Bölümün ortasında asıl olay başlıyor ve bölümü de olay bitmeden bitiriyor. Olayın devamını öyle bir merak ediyoruz ki, yeni bölümün okunması garanti altına alınmış oluyor.

Bir başka yol ise, kitaplarınızda neyin işe yaradığını bulun. Örneğin Solucan kitabında, Kıvanç Nehir'e her "Solucan," dediğinde okuyucular resmen heyecanlanıyor. Satıriçi yorumlar patlıyor. Siz de kitabınızda neyin işe yaradığını bulun. Konunuz mu okuyucu kazanmanızı sağlayan? Belki de üslubunuz? Ya da baş kahramanınız? Ki zaten genç ve kız okuyucular olarak roman karakterlerine aşık olmada üstümüze yok. Ya da Solucan gibi özgün ve sevimli bir lakap belki?

Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now