İlham İçin pt.2

4K 307 261
                                    

Kurgunun yayınevleri tarafından keşfinden sonra en çok istek alan bölüm buydu ve bunu paylaşmaya karar verdim.^^

Ay dur selamsız sabahsız girdim konuya. Selam periler, nasılsınız?^-^ Ben kendimi iyi hissediyorum açıkçası ama nedenini bilmiyorum. Neyse, konuya geçelim.

Birinci kısımda genel şeylerden bahsettim ama burada biraz farklı şeyler söylemek istiyorum. Ama, önce şunu söyleyeyim ki siz kendinizi zorlamazsanız, hiçbir yere varamazsınız. Biraz zorlayın kendinizi. Basitçe, havadan bahsederek yazmaya başlayın. Sonradan geri dönüp burayı değiştirmenizi öneririm. Devamı gelmediyse karakter yerde kedi bulsun, onu okşasın, onu betimleyin. Ama bir şekilde yazın. Yazmadan ilham gelmesini beklemeyin. Bu şey gibi, ekin ekmeden ağzınıza mısır gelmesini beklemek gibi.

Bu örnek de bayağı öğretmenlerin dediklerine benzedi.

♠ Yeni bölüm yazacağınız zaman bir önceki bölümü MUTLAKA okuyun. Bu hem kopukluk riskini en aza indirecek hem de size birkaç fikir getirebilir.^^

♠ Yeşil ve mavi renkli şeyleri inceleyin. Bu iki rengin yaratıcılıkla ilgisinin olduğunu savunan birçok insan var.^^ Şahsen, doğayı sevdiğim için bana mantıklı geliyor.

♠ Ben bunu nedense hep karanlıkta yapıyorum ve sonra paranoya perileri içime işliyor. Duvarda, boşlukta, karanlıkta, gölgelerde şekiller bulun. Benim elbise askısından kedi çıkardığım bile olmuştu ki gece uyuyamamıştım. Ama sonra gittim kediyi Cheshire Cat gibi önemli bir konuma getirdiğim bir kurgu fikri buldum.

♠ Google'ın doodle denilen temalı anasayfaları beni fena cezbediyor. Özellikle animasyon varsa, bak sen şu işe. *-*

♠ Blog sayfaları son zamanlarda ilham kaynağım. Hayır yani seyahat blogu okuyorum, genç kurgu fikri geliyor bana. Ama dediğim gibi, blog okuma alışkanlığınız varsa biraz alıcı gözüyle bakın. Blog okuma alışkanlığı olmayanlar, şahsen Wattpad'deki kullanıcılardan blogu olan birkaç insan buldum. Bloglarına yorumlar bırakıp kim bilir, arkadaş olabilirsiniz.^^

♠ Benim en büyük ilham kaynağım. Zirvede tek. Etrafımda duyduğum diyaloglar. Şimdi diyeceksiniz belki, insanları mı dinleyelim, özel hayat nerede kaldı? Açıkçası dediğim gibi, kasten dinlemiyorum, ama illâki duyuyorum etrafımdan. Ve inanın, işe yarıyor. 

♠ Duyduğum diyalogların yanısıra etrafımdaki insanları izlemeyi de seviyorum. Neler yapıyorlar, nereye gidiyor olabilirler, kılık kıyafetinden ne gibi kişilik özellikleri çıkarılabilir gibi. İnanın, bir insandan onlarca şey çıkarabilirsiniz. *umarım yargılamaya girmiyordur.* *yok canım, ben onun hakkında kötü düşünmüyorum ki.*

♠ Herhangi bir kitapta herhangi bir pasajı siz tekrar yazın. Çok sevdiğiniz bir pasaj olabilir veya en iyi yazabileceğinizi düşündüğünüz bir pasaj. Basılmış bir kitap veya Wattpad kurguları.

♠ Snapchat'i olanlar, snap'lerinize azıcık renk, desen katın! Geçen İnternet'te gördüm, adam kendi resimlerinin etrafına profesyonelce resimler çiziyordu. En azından, emojiler kullanın!

♠ Tek bir şey düşünün. Örneğin, ben ruju seçiyorum. Çok severim kullanmayı çünkü. (!) O rujla neler oluşturabilirim? Rujdan ne çıkabilir? Mesela, kırmızı ruj aslında yapım olarak kandan yapılmış olsun. Buradan fabrikaya uzanır ve işi gizeme bağlayabilirim. 

Sonra, ruj bitmiş olsun ve kadının takıntısı olsun, aynı renk ruj sürüyor sürekli. Bir çekmece dolusu açık kırmızı ruj mesela. Kurgu olmasa da bir karakter fikri. 

♠ Okurlarınızla konuşun. Arkadaş değil, okurlarınızla. Çünkü siz onların yazarısınız. Onlarla iletişime geçin, basit teşekkür cevapları yerine esprili, ne bileyim oyunlu cevaplar yazın. Ben bunu yapmayı çok seviyorum açıkçası.

♠ Direkt kullanın yaşanmış bir olayı, karakteri! 

♠ Karakterleriniz sanki sizinle yaşıyormuş gibi hayal edin. Şu an yanınızda oturuyor olsun, telefonunuza bakmaya çalışsın ama göstermeyin. Çünkü bu bilgiler okurperilerime özel. >:)

♠ Canınızın sıkıldığı anlara iyi kulak verin. Çünkü nedense ilham perileri can sıkıntısında daha fazla uğruyor. Aklınıza en saçma şeyler bile geliyor ama sakın, saçma diye düşünüp heder etmeyin o düşünceleri. İçlerinden ilginç bir şey illâki çıkar.

♠ Klişe bir öneri ama özlü sözler, motive edici cümleler, alıntılar okuyun.

♠ Başkalarından destek alın. Aile, arkadaşlarınız, okurlarınız! 

♠ Rastgele bir sözlük sayfası açın ve sıkılana kadar kelime okuyun.

♠  Videolar. Nedense özellikle seyahat videoları bana ilham getiriyor.

♠ Şimdi Wattpad profilinize gidin, "Ayarlar"a tıklayın ve dili İngilizce yapın. Veya başka bir dil. Açıkçası İngilizce dilini kullanan yazarlar daha fazla olduğu için birçok değişik kapak ve isim var. Ve bazı kapaklara öyle bir imreniyorum ki! İnanın, gerçekten iyi birer ilham kaynakları. Bir deneyin.^^

♠ Başkalarının profillerinde gezinin. Hakkında kısımlarını okuyun, kiminin okuma listelerinin adları bile ilgi çekici oluyor, onlara bakın, duvarlarına yazılan şeylere bakın... Bir şeyler yapın! Elinizi çenenize dayayıp ilham gelmesini beklemeyin. Harekete geçin ki, ilham perileri peşinizden gelsin.

♠ Kitabınızın milyonlarca kez tıklandığını düşünün... Yorum ve mesajlara cevap bile yazamıyorsunuz. Bölümünüzü yayınlar yayınlamaz oylar ve "Yb geldi!," tarzı yorumlar alıyorsunuz. İnsanlar size kapaklar, fanartlar, kolajlar, afişler yapıp duruyor... Profilinize sürekli yazılar bırakılıyor. Birini cevapladığınızda insanlar "BANA CEVAP VERDİAFGHJLK" oluyor. 

♠ Kitabın başını yazamıyorsanız, rastgele bir sahne yazın o zaman! Önce istediğiniz sahneleri yazın, belki finalini, belki de geçmişten büyük bir kesit... Baktınız yarım saattir falan yazıyorsunuz, baştan başlamayı deneyin AMA önceki yazdıklarınızı atmayın. Word dosyası olarak kaydedin, yazık olmasın. Kim bilir, belki sonrasında o sahneleri yazarken tıkanacaksınız ve elinizdeki tek şey o Word dosyalarındaki karalamalar olacak?

♠ Bu da son olacak çünkü ne varsa yazdım.^^ Bunu da John Green'in websitesinde buldum. John Green'in ilham ve motivasyonla alâkalı söylediği şey tam olarak şu: "Kendime her şeyi batırma izni veriyorum. İnanın bana, her gün dört saat yazıyorum ama yazdıklarımın %90'ı çöpe gidiyor. İlham gökten düşmüyor bana, 'Acaba,' diyerek düşünmeye başlıyorum ve sonradan birçok olay ekliyorum. Ve yine, bulduğum olay fikirlerinin %90'ı çöpe gidiyor."

Bölüm sorusu: Bölümü beğendiniz mi?^^ Size ilham nasıl geliyor, geldiğinde? 



Wattpad'de Yazar OlmakWhere stories live. Discover now