Mizah kurgu türü üzerine

3.3K 269 229
                                    

Pekâlâ. *eklemlerini kütletir* Bu bölüme daha başlamadan kafamda savaş başladı. Nedense bu konu sinirlerime dokunuyor, beni geriyor, melisa çayı diye bağırasım geliyor ama sonra diyorum kendime "Hop! Perilerin senin uşağın mı, git kendin al!?" Sonra üşeniyor ve gerginlikle kalıyor muyum baş başa!

Öncelikle şunu söyleyeyim ki espri, sarkazm, mizah herkesin harcı değildir. Mizah samimiyet ister. Sosyallik ister. Ve en önemlisi, zekâ ister. Kafanın hızlı çalışması gerekir. Konuya uygun bir şeyin akla şıp diye gelmesi gerekir. Ki ben maalesef bu insanlardan değilim sanırım.

Mizahı yazmak, yapmaktan daha kolaydır çünkü yazarken düşünmeye vaktin olur.

Ama Wattpad'de mizah yapmak daha kolaydır! (!) Çünkü mizah anlayışı harfleri öldürmek, yazı arası random koymak, yazı arası emoji ve yazar notu koymak, sürekli küfür etmek gibi şeyler olarak sanılıyor. Size korkunç bir gerçek söyleyeyim, ÖYLE DEĞİL! EVET!

Mizah yazmak kolay bir şey değildir ve kolayca klişe kategorisine girebilir. 

E o zaman yazmayayım mı? Hayır, bence mizaha ihtiyacımız var! Ben şahsen Türkiye'de komedi filmlerinin başarılı olduğunu da sanmıyorum. Bu durum kolayca yadırganabilir, hatta birkaç kötü yorum alacakmışım gibi geliyor. Ama açıkçası bence bu böyle. Belki de bu benim "yabancı özentiliğim" veya yabancı komedi dizilerini çok izlemem. (!)

Birkaç kişi cidden hakkımda böyle düşünüyor. Arkadaşlar eğer yabancı özentisi olsaydım kesinlikle konuşma şeklim farklı olurdu ki ben, cafe yerine kafe yazılmasını dibine dek destekleyen bir insanım. Lütfen günahımı almayın. Bu öneri kitabını yazmam bile ülkemin güzel insanlarına bir nebze yardımcı olabilmek adına.

Ah bir de, ben 17 yaşındayım periler. Birçok kişi nedense bunu duyunca çok şaşırdı. o_o Ben de herkes bilsin, bakalım diğerlerinin tepkisi ne olacak diye belirteyim dedim.~^^

Her neyse konuyu dağıtmaya da ne meyilliyim öyle...

Mizah anlayışımız kıt. Ne yazık ki. Mizah sadece espriden ibaret değildir. Aşağıya birçok madde yazdım ve okudukça ne demek istediğimi anlayacaksınız. Mizah konusunda tek bir olayı apayrı bir roman olarak yazabilirsiniz. Mizah anlayışı, Wattpad Türkiye platformunda sadece esprili, ukala komik oğlan olarak düşünülüyor. HAYIR. Okumaya devam edin.~ 

Mizahı kelime oyunlarıyla yapabilirsiniz. En çok kullanılan taktik budur zaten. İngilizce'de "pun" diye geçer ve temelde eşsesli kelimeleri hedef alır. Örnek vermek istedim ama şu an aklıma gelmiyor. ._. Kelimeleri evirip çevirin. Eşseslilerini, zıtlarını düşünün. 

Ukalalık. İnsanların söylediği şeyleri halk deyimiyle "bir tarafından anlayıp" onlara karşı kullanabilirsiniz. Wattpad platformunda en çok kullanılanı da budur. Ana "cool" erkek karakterlerimiz bunu çok yapar. (!) Ama unutmayın ki ukalalığı herkes hoş karşılamaz. Yapmayın dmeiyorum, aksine daha çok yapın! Kurgunuzu, en azından bölümü zenginleştirmek için de ukalalığı saygısızlık olarak gören bir öğretmenle ukala çocuğun tartışmasını ekleyin.

Mizahı apayrı bir kurgu olarak yazacaksınız, komik olaylar olmalı. Örneğin bir kızın ayakkabısının teki çalınıyor ve kız o ayakkabı tekini geri çalmak için bir yolculuğa çıkıyor. Komik ve absürt olaylar olmalı. Baştan sona konunun komik olmasına gerek yok, komik bir sürü olay da kullanabilirsiniz. Ama lütfen bir süre sonra olayı romantizme çevirmeyin lütfen. Birkaç kitap var böyle, hayır okuyor ve seviyorum da ama herkes böyle yapmaya başlayınca olmuyor.

Güncel olun. Güncel espriler, haberler, dalga geçilen konular vb. bunları en iyi mizah yazacaklar bilmeli. Çünkü güncel olan bu şey her ne kadar o kadar da komik olmasa bile insanlar güler. Garip değil mi? Gerçi, bu güncel şakalar insanlarla dalga geçilenler oluyor ya neyse.

Karakterlerinizin başına komik şeyler gelsin. Sizin anormal bulacağınız, abartı bulacağınız şeyler. Mesela kız, bir şelalenin fotoğrafını çekmeye çalışırken ayağı kaysın ve düşsün. Kulağa komik gelmiyor değil mi? Siz bunu komik hâle getirin. Mesela uçan bir kuş kızın fotoğraf makinesine çarpsın ve kuş o darbeyle kız suya düşmüşken başına pislesin. Sonra kenardan biri bağırsın, "Hazır suyun içindesin, yıkanıver, pis kokuyorsun!"

Bunun nedenini ve doğru bir şey olup olmadığını anlamasam da, kazalar insanlara komik geliyor. Özellikle de en yakın arkadaşınız yere düşse, başına top gelse gülmez misiniz? Tabi bence burada önemli olan, kazazedenin de gülmesi. Gerçek hayatta diyorum, kazazede olsanız bile gülün. En azından rezil olduğunuz gibi saçma bir şey hissetmezsiniz.

Duruma uymayan yorumlar komik gelir insanlara. Örneğin siz ciddi bir iş üzerindesiniz ve biri çıkıp alâkasız şeyler söylüyor.

Paradokslar üzerine olaylar. İroni. Yanlış anlama. Üstüne alınma. İnternet'te paradokslar araştırıp birkaçını okumak zihni açabilir.^^

Herkesçe mantıklı olduğu düşünülen olayları siz öyle bir şekilde çevirin ki, insanlar önce gülsün, sonra sorgulasın. Nasreddin Hoca fıkraları örneğin.

Pratik zekâ örnekleri insanları eğlendirir. Herhangi bir durumdan zekice, basit bir çözümle sıyrılıvermek. Hatta diğerleri canla başla ciddiye alarak çözüm ararken bu elemanın pat diye absürt bir çözüm bulması, çok daha iyi!

Ciddi, profesyonellik kokan kelimeleri olabildiğine uzak tutun kendinizden. Ama istisnalar elbet var, 3 Aptal filmini izleyen var mı? Mizah ve arkadaşlık öyküsü isteyenler KESİNLİKLE İZLESİN. ÇOK SEVDİĞİM BİR FİLM. Evet. Tamam. Sakinim. O filmi izleyen, bu istisnayla ne demek istediğimi anlayacaktır.

Bazı esprileri sadece belli bir kısım anlar. Örneğin bir espri size; "Taht Oyunları Twitter gibi, 140 karakter var ve sürekli kötü şeyler oluyor." Şimdi bunu anlamak için Twitter'ın 140 karakter kısıtlamasını ve Taht Oyunları'nda birçok karakterin olduğu ve ölüp durduklarını bilmek gerekiyor. Yani, bildiğiniz şeyleri kullanın ve yeni şeyler öğrenin!

Yaşadıklarınızı yazın. İllâ ki espri yapmışsınızdır, duymuşsunuzdur, okumuşsunuzdur! 

Mizahın temeli sürprize dayanır. Beklenmeyen cevaplar, olaylar. Değil mi? Bunu kullanın.

Yazmak konusunda ne demiştim? Söylemeyin, göstermeyin. Bu mizahın ta kendisidir. Mizahta da alttan alttan, açıkça belirtmekten bir şeyler aktarma vardır. Bunu da unutmayın. Yani espri açıklanmaz! Anlayan anlar sadece. Böylece yorumlar da patlar! Biri anlar, yorumda güler, diğeri anlamaz ve beş on kere esprinin ne olduğunu sorar. Yorumlarınız artar! Ama tabi biz periler ilk amacımızı yorum, okunma veya oy sayıları yapmıyoruz.

Zamanlama. Esprinin zamanı, komedinin zamanı vb. Yukarıda dediğim gibi absürt zamanları da kullanın, tam yerinde cuk oturan espriler de kullanın.

Zıt olaylar. Zıt kişilikler. Örneğin bir realist kendini fantastik bir dünyada bulsa ne olur? Zıtlıklar. Bunu direkt bir mizah romanı olarak bile yazabilirsiniz!

Dürüstlük mizahî bir öğe olabilir. Açıkça her şeyi söylemek ve yadırganmak. Bu da aklınızda bulunsun.

Parodiler. Taklitler. Dalga geçme. Abartıları hedef alma.

Pekâlâ, mizah yazma konusunda ne kadar iyiyim bilinmez. O yüzden yukarıda yazdıklarımda iddialı değilim. Eğer işinize yaramayacak şeyler yazdıysam lütfen belirtin, silmeyi bile düşünürüm. 

Bölüm sorusu: Bölüm hakkında ne düşünüyorsunuz?


Wattpad'de Yazar OlmakМесто, где живут истории. Откройте их для себя