Kitabınızın Yayınevleri Tarafından Keşfi

16.1K 516 1K
                                    

Selam periler, nasılsınız? ^-^

Normalde önce kitabınızın Wattpad'de keşfi üzerine yazmam gerekirdi, çünkü Wattpad'de keşfedilirseniz yayınevleri tarafından keşfi daha kolay oluyor. Ama en çok yorum alan istek buydu ve ben de paylaşıp gidiyorum. Geceyarısı mesaj ve yorumlarınızı cevaplamak için geldiğimde görüşürüz.^^

Öncelikle şunu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Bizim okunma sayısı sandığımız o milyonlar okunma değil. Tıklanma sayısı. Yani sandığınız gibi onlar milyonlarca kişi tarafından okunmuyor. Bazı basılmış Wattpad kitaplarında da yazıyor, işte şu kadar milyon kişi okudu diye ve açıkçası bu doğru değil. Aradaki farkı bilelim.^^

Yayınevleri ilk başta sadece bir merakla süzüyordu buraları. Kim nasıl yazmış, neler yazılmış diye. Ama sonra, sırf bu kitapları basmak için yayınevi açılmasıyla diğer yayınevleri de bu trende uydu ve birbirleriyle yarışa girdiler. Neticede garantili müşterileriz, yani alacağımız belli bu kitapları. Hâl böyle olunca, yayınevleri bu siteye tamamen alıcı gözüyle bakmaya başladı. Özellikle sitede geziniyor ve anlaşma yapacak yazarlar arıyorlar.

Peki, yayınevleri kitapları nasıl buluyor?

Kitap bastırmak neticede maliyetli, garantisi olmayan, emek ve vakit isteyen bir iş ve kitapları öylesine seçmiyorlar. Ve inanın, yayınevleri sadece milyonlarca tıklanan kitaplara bakmıyorlar. Ama klasik bir okuyucu gibi "Kapağı beğendim, tanıtım da iyi, okuyayım bari," demiyorlar elbet.

Kapak tamamen bir kriter olmasa da bunun da bir etkisi var. Çünkü kapak bir nevî yazarın, kurgusuna verdiği değeri gösteriyor. Ve tabi okuyucu toplamak için gerekiyor. Ayrıca kitaplar hikâyeyle ilgili bilgi de veriyor.

●○● Kapak yapabilecek olanlar, bu pasaja yorum bırakabilirsiniz.^^ Kapak isteyen okurlar, yorum atan kişilerle iletişime geçebilirsiniz.^^ Hatta! Kapak yapıyor ve üstüne kitap da yazıyorsanız, kapak isteyenlerden kitabınızı okumasını isteyebilirsiniz! Böylece bedava kapak yapmamış da olursunuz.

Yayınevleri genelde ilk tıklanma sayısına, sonra da oy ve yorum sayısına bakıyor. AMA. Yayınevleri aslında sayılardan çok, aralarındaki orana bakıyor. Yani milyonlarca tıklanma, birkaç bin oy ve çok daha az yorum olduğunda pek incelemiyorlar. Çünkü hepimiz yapıyoruz, bir şekilde ilgimizi çeken bir kitap oluyor, ilk bölümü okuyoruz ve pek beğenmeyince bırakıyoruz. Bu sebeple o milyonlarca tıklanmanın büyük oranı buradan geliyor, ilk bölümden.

Sonracığıma, onlar bilgisayardan giriyor siteye elbet. Kitaba ilk tıkladığımızda karşımıza çıkan sayfayı inceliyorlar. Hani, kitabı okumaya başlamıyoruz henüz ve kitabın bilgileri olan sayfa çıkıyor. Heh, işte o! Yayınevleri bu sayfanın altında gösterilen yorumlara bakıyorlar. Bunun onlar için az da olsa bir önemi var.

Bu aşamalardan sonra tanıtıma anca bakıyorlar.

Popüler ve basılmış bir kitabı ele alalım. Milyonlarca tıklanmış, sorun yok bunda. Sonra oy ve yorum sayısı, eh bu da iyi. Sonra yorumlar, coşuyor! İnsanlar resmen ölecek kitap için. Bu aşamadan sonra zaten kafalarında anlaşma yapıyorlar. Sonra ise tanıtım ve ilk bölüm onların kesin kararına sebep oluyor. Sonra ise kimi hepsini okuyup anlaşmaya karar veriyor ki bu kesim azınlıkta. Ya da kimi kitabı o ulaşılmaz editörlere devrediyor ve anlaşma yapılıyor.

Konuya devam edelim.

Yayınevleri en son bölümün sayılarına da dikkat ediyor. Çünkü onlar gerçek, sadık okuyucular oluyor genelde.

Toparlıyorum her şeyi şimdi. Tıklanma, oy ve yorum sayılarının orantılı olması onlar için önemli ve yorumlar genelde sadık okuyucuları gösteriyor. Şimdi, bölüm daha bitmedi. Aksine, abartmadan söylüyorum, asıl söyleyeceklerim şimdi başlıyor.

Wattpad'de Yazar OlmakHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin