Razbijena čaša (6)

3.6K 227 18
                                    

Probudilo me je kucanje na vratima, kroz još snene oči sam pogledala na rasklimali sat na zidu i otkrila da sam spavala samo sat vremena. Što bi činilo sedam sati.

'Da?'

Majka se bojazno pojavila na vratima i ušunjala se do mene. Težina njenog tela jedva da je i poremetila moj dušek.

'Gde je tetka?'

'Otišla je, ne dugo pošto si ti zaspala'

Promumlala sam jedno dugo 'm' u znak odobravanja.

'Znaš, jutros su bili dvojica mladića u našem stanu. Tražili su te'

Mladići, da svakako. Sigurno su neki iz škole ili tako nešto.

Ko bi još tebe tražio?

Progovori moja podsvest. Ne shvatajući šta je majka upravo rekla, ustala sam i otišla do frižidera. Naravno tetka ga nam je napunila. Iako sam je volela zbog onoga što jeste, ipak mi se donekle nije sviđao njen prezirljivi stav prema nama. A posebno prema majci. Mislim pobogu ona joj je sestra. Kao i sad kad ima sve... jednostavno pokušava da se takmiči sa majkom. Što mi nikako ne ide u glavu. Mislim, ajmo realno da gledamo, ima novac, bogatog muža kojeg je samo ćemo reći upecala na suv izgled. A verujte mi bila je lepša bez silikona. Uglavnom, ima ćerku, svako putovanje koje može poželeti. Više je proputovala mesta na zemlji nego što i ja sama znam. Ima novca da uradi šta god poželi. Život joj je tako reći savršen. Ali opet je bode to nešto što ima moja majka. Da li je to neka ljubomora ili ni ja sama ne znam šta. Nikad mi neće biti jasno. Šta ono reče majka? Da su dolazila sva dečka.

'Nego, mama, spominjala si neke... muškarce?'

'Da, bili su ovde jutros. Kao što sam već rekla tražili su te'

Mene? Onda mi je sinulo. To je bio Crni. Kako se usudio da dođe ovde. Prvo me ucenjuje i daje mi neke zadatke oko špijuniranja a sad se usuđuje da dođe u moju kuću i priča sa mojom majkom. Koju želi da ubije. Koji psihopata.

'Kako su izgledali?'

Pitala sam sa ustima punim pahuljica i mleka. Sumnam čisto da su se lepo odmosili prema njoj.

'Bili su fini, visoki i lepo vaspitani'

Zagrcnula sam se. Malo bolje sam pogledala majku koja je stajala naslonena na dovratnik vrata i shvatila da se ne šali. Da se ne šali ni malo. Vaspitani? Fini? Ubacila sam još jednu kašiku cokoladnog zadovoljstva u usta.

'Fini? Šta su želeli?'

Slegnula je ramenima i počela da pretura po starim šerpama.

'Tražili su pare za dug'

Dug? Kako se usuđuje da dolazi. Radim na otplaćivanju samog. A on je došao... kako je prepotentan.

'Koliko su tražili?'

Pitala sam ironično.

'Mnogo manje nego što je bilo. Rekoše oko dve hiljade evra'

Reče stavljajući šerpu punu vode na šporet. I sama sam znala tačnu cifru. Ja sam radila u klubu i odnosila im pare svakog kraja meseca. Ali mi još nije jasno zašto su poslali crnug. Do sad uvek pred kraj meseca isplatim oko sto eura. Pedeset zadržim za ceo mesec. A tetka nam šalje pare iz inostranstva. Nikad mi nije bilo jasno zašto to radi. Zašto nam pomaže,a ko će posle po svom visoko-nosom komšiluku pričati kako nas ona izdržava. Mada joj majka nikad nije rekla za očev dug, mislim da i ona sama naslućiva to. Ali ja ne želim to. Ne želim da nekom posle opet nešto dugujem. Da me neko izdržava. Pa posle da mi nabija na nos to što sam živa pomoću njih.

StriptizetaWhere stories live. Discover now