Sexuální úchylky - ano či ne?

2.9K 203 66
                                    

Původně jsem chtěla zařadit úplně jiné téma, ale viděla jsem na FB skupinách pár diskuzí o sexuálních úchylkách v příbězích a rozhodla jsem se toto téma přednostně zpracovat.

Vlastně se sama sobě i divím, proč to nazývám úchylkami, vzhledem k dnešní velmi otevřené době, kdy je vlastně cokoliv úplně normální, ale tato část se bůde týkat všeho nestandartního.

Co je vlastně nestandartní? Odpověď se u každého liší, ale z oblastní mojí profese, je tak bráno cokoliv, co vybočuje z představy klasického sexuálního spojení... Je to takový začarovaný kruh, ale snad se z něj vymotáme.


Wattpad je plný příběhů se sexuálním podtextem - tzv. Steam romances - sama je píši a mám je ráda. Často od svých čtenářek slyším, že se bojí zamilovat do hrdinů mých knih, protože se z nich pokaždé vyklube někdo sexuálně "nestardantní". Proč to vůbec dělám?

Z zařazení něčeho nadstandardního plyne hned několik kladů:

 + Spousta nejen mladých lidí přímo prahne po něčem nadstandardním, jiném. Obyčejný sex je již omrzel.

+ Příběh má zajímavější zápletku.

+ Co si budeme nalhávat - příběhy s sexuálním coverem mají pokaždé více čtení než nějaký obyčejný. Sex prostě táhne - čím jiný, tím lepší.

Samozřejmě existují i zápory:

- Autor musí promyslet, jaký bude mít ta nadstandardnost psychický, ale i fyzický dopad na danou postavu, ale i ostatní aktéry.

- Rozhodně nejde vybruslit z příběhu "žili šťastně až do smrti".

- Musíte o daném "nadstandardu" něco vědět. MUSÍTE!


A teď jaké vůbec existují nadstandardy?

Dominance vs. submisivita

Toto je bráno jako hodně profláklé téma a to jen díky tomu, že jak to dáte do knihy, okamžitě se z vás stane ten, kdo kopíruje Padesát odstínů šedi, což je absolutní blbost. Dominance a submisivita tu byla už před tisíci lety - například v antickém Řecku si libovali v hře na role dominanta a submisiva.

Většinou jsou automaticky dominantní muži - proč? Protože je pudově dáno, že ženy podvědomně touží po dominantním a silném muži. Takoví přeci zajistí silné potomky. V moderní době jsou silní muži nedostatkovým zbožím, proto si tento nedostatek mnohdy kompenzujeme příběhy s dominantním charakterem.

Žena je automaticky stavěna do pozice submisivní. Je to také dáno pudově, ale musí se šetrně pracovat s charakterem - hodně slabé povahy mohou mít po vztahu s dominantním partnerem psychické problémy nebo nějaké následky - s tím už musí jednotlivě pracovat autor.

Sama jsem se rozhodla zpracovat jeden příběh, kde jsou oba dva dominantní, jmenuje se Loď splněných přání a na Wattpadu vyjde (domnívám se) příští rok. V takovém případě jsem hodně uvažovala nad vztahem hlavních hrdinů - velmi lehce se dá pracovat s hranicí mezi láskou a nenávistí.

Pamatujte však, že fantazii se meze nekladou, ale nezapomínejte na kapku té reality.


Homosexualita

Toto téma nehodlám moc hluboce rozebírat. Jen doporučuji, aby téma zpracovávali lidé, co mají s homosexualitou bližší zkušenost. Toto je velmi specifický námět, na který bych si skutečně netroufala ani já. Držím palce, ale pracujte s rozmyslem.


Pro mě zakázaná témata:

Následující témata podle mě nepatří na Wattpad, domnívám se, že jsou zakázány i v pravidlech, ale i z etického hlediska se mi příčí.

Bohužel v dnešní době spousta lidí bojuje s nudou, proto se pokouší přijít s něčím "extrémně originálním" a přitom jen przní Wattpad.

Incest

Ne... Ne... NE! V rámci své praxe jsem se již několikrát setkala s incestem, ale NIKDY to nebylo příjemné! Většinou se jednalo o znásilnění v kruhu rodiny a většinou postižená byla žena, která si pak nesla doživotní následky.

Incest je také nezákonný, pamatujte na to.

Něco jiného je, pokud chcete pracovat s minulostí hlavního hrdiny. Může si nést takové stigma, ale z psychického hlediska bude mít značné problémy.

Něco jiného je, když zpracováváte historický román či nějakou fantazy, ale i tak - i když se incest objevil v Game of Thrones, neznámená to, že je "okay".

Zoofilie

Na zoofilii hledím jako na skutečnou úchylku, se kterou by se dotyčný měl jít léčit. Domnívám se, že i všem alespoň trochu morálně myslícím lidem dojde, že toto prostě je špatné. Nedávejte to prosím ani do svých příběhů.

Urofilie a felace sama o sobě

Doposud jsem se s tímto na Wattpadu nesetkala a doufám, že se ani nesetkám!


Na závěr nezapomínejte na fakt, že lidská sexualita je něco absolutně úžasného, magického, tak ji prosím ničím neničte. I když se jedná o fikci, mohou to číst lidé, kteří si z vaší tvorby něco odnesou.

Nyní budu hovořit jako osoba, která byla vdaná a je trochu zkušenější - sex je jen sex - pohyb tam a zpátky, milování je úplně něco jiného. Pokud se do tohoto aktu vkrade i láska, dostává se to do jiné dimenze - pracujte s tím, prosím.

Nezapomínejte, po shlédnutí jednoho porna se NEDÁ napsat kvalitní sexuální scéna.

Domnívám se, že několik z vás se ozve ohledně znásilnění - jakto, že tam není?! -> O znásilnění bude samostatná kapitola.

Moc děkuji za komentáře, které jste zanechali k minulým kapitolám - i když jsem nestačila na všechny odpovědět, všechny jsem četla!

A co si o tomto tématu myslíte vy? Co je za hranice vašeho morálního cítění?

Přijímám i témata na přání!

Vaše Viktoria




Postřehy spisovatelkyWhere stories live. Discover now