Kauza FanFiction

2.7K 239 155
                                    

VAROVÁNÍ: Pokud nejste natolik vyspělí na to, abyste byli schopni vyslechnout názor druhého, využijte křížku v pravém horním rohu. Děkuji.

Nejprve bych se měla přiznat k jedné "otřesné" skutečnosti: Sama jsem před pár roky psala FF na Twilight. Psal se rok 2008 a Twilight bylo nečím novým, neotřelým a mě to nutilo stále přemýšlet nad zápletkou příběhu. Napsala jsem spoustu příběhů na motivy lásky Belly a Edwarda, ale nejvíce jsem měla ráda Rose a Emmetta. Vlastně i teď, když píšu tuto část, mi dochází, že jsem Twilight skutečně propadla.

Proč jsem přestala psát? Jednou moji tvorbu našel můj manžel a celý večer mi ji předčítal a já zjistila, jaká neskutečná blbost to byla.

Teď k jádru věci - mnoho lidí, kteří využívají tuto stránku, žehrají nad tím, že je Wattpad přesycený fanfiction na vše možné. Největším problémem jsou FF o slavných celebritách či boy bandech dnešní doby. Ale proč jsou tolik FF oblíbené?

Existuje více typů FF, ale já se zaměřím na dvě stěžejní:

1) FF na knižní předlohu či film:

Snad každý z nás někdy četl knihu či viděl film, který neskončil podle našich představ či měl otevřený konec. V tom okamžiku startuje naše fantazie a my se řítíme po zákrutech našich představ o sto šest. Právě toto motivuje mnohé ke psaní a mnoho takových příběhů je vskutku povedených!

2) FF o slavných celebritách:

Právě tento typ je trnem v oku. Většinou hlavním hrdinou je muž, který je nějakým způsobem slavný, může být i atraktivní, a to právě vyvolává u mladých dívek představy, které se odráží v jejich příbězích.

Když se jedná o příběh lásky, nic proti tomu nemám. Mnohdy jsou takové příběhy značně nepravděpodobné, ale lidská fantazie je bezmezná. Co mě občas zaraží jsou příběhy s použitím extrémů, nejčastěji sexuálních. V takových případech si jen pomyslím: "Díky Bohu, že ten slavný neumí česky." Bohužel se občas stane, že objekt autorčiných tužeb umí česky a pak je z toho ostuda jako Brno.


Když píšete FF na motivy knih a filmů, nemůže se stát, že si to dotyčná osoba přečte - existuje jen na papíře a v našich představách. U slavných osobností je to svízelnější - ti existují, mohou si to přečíst a hlavně je to nějak může zasáhnout. Někdo se nad příběhem zasměje, ale někdo se může cítit dotčen, ale to už zabíhám do zbytečných detailů.


Proč jsou vlastně tyto příběhy trnem v oku? Vždyť vlastně jsou to jen neškodné příběhy?

Domnívám se, že problém je v tom, že takové příběhy, hlavně v případě č. 2, mají daleko lepší propagaci. Většina lidí vybírá příběh podle coveru a když na coveru vidíte svého oblíbeného zpěváka, často automaticky klikáte na daný příběh. Autoři děl, kteří píší své vlastní příběhy bez použití slavných jmen, se pak cítí ochuzeni o čtenáře.

Zní to, jako by se nepřál úspěch autorům FF - ale ano, přeje, jen se na jejich úspěch hledí tak trochu jako na vítězství Chrise Hemswortha v amatérské pěvecké soutěži - vyhrál by ne kvůli svému talentu, ale díky tomu, že by mu velké množství lidí poslalo hlasy díky jeho popularitě.

Na závěr bych jen řekla, že nevěřím ke smíření stran - vždy se bude z jedné strany ozývat, že FF ničí pověst Wattpadu a z druhé, že ti na druhé straně jsou jen závistivci.

Obrovská výhoda hlavně FF o celebritách je to, že mají velikou základnu čtenářů. Naopak autoři ostatních žánrů jsou tím biti a musí bojovat o každého čtenáře. Domnívám se, že více než 60% z vás, co čtou tuto větu, klikli na tento odkaz jen kvůli tomu, že je to o FF.

Mám na vás pár otázek, které když zodpovíte, uděláte mi obrovskou radost:

PRO AUTORY Fan Fiction:

1. Z jakého důvodu píšete FF? (Prosím i nejupřímnější odpověď.)

2. Jaký typ FF píšete?

3. Vnímáte nějak "válku" mezi těmito tábory?

4. Čtete i jiné žánry?

PRO AUTORY OSTATNÍCH ŽÁNRŮ

1. Jaký žánr píšete?

2. Cítíte nějaký vliv ze strany FF na úspěch vašeho díla?

3. Vnímáte FF jako konkurenci?

4. Čtete nějaké FF? Jestli ano, jaký druh?


Předem děkuji za odpovědi!

Vaše Viktoria

#ZaSlusnejsiWattpad


Postřehy spisovatelkyWhere stories live. Discover now