Znásilnění

2.3K 188 29
                                    

Spoustu z vás zajímal můj názor na znásilnění a kompletně zakomponování a projevení jej v rámci příběhu.

Nejprve ale musím říci, že znásilnění jako takové je něčím trestuhodným, společností odsouzeníhodným a neskutečně sprostým činem, za který bych v reálném životě muže kastrovala.

Ano, existuje i znásilnění mužů, ale tomuto se nebudu natolik věnovat - případným mužským čtenářům se tedy omlouván. Nezlehčuji nikterak znásilnění muže - jedná se také o hrozný čin.

Setkala jsem se již se spoustou příběhů, kde autorky popisovaly znásilnění jako něco: "ne - šup - ne - šup - anóóó!" Nikdy nezapomínejte na to, že pohlavní styk je něčím neskutečně magickým. Zaměřuji se na couching mladistvých a mohu vám říci, že poslední dobou bojuji s jednou věci - mladí lidé berou sex jako něco živočišného, co se prostě musí dělat. Panenství ztrácí na své hodnotě a morální zdrženlivost je něčím, čemu se většina lidí směje.

Z části je pravda, že pohlavní styk je čistě živočišným pudem, ale vždy těmto mladým ráda říkám, že je obrovský rozdíl mezi sexem a milováním. 

Sex je živočišný, ovládaný většinou vášní, tudíž našim idem, když chcete trochu psychologické terminologie. 

Milování je oproti tomu spojením dvou těl, dvou duší a během tohoto aktu se duše dvou jedinců dotýkají v tom nejpřirozenějším směru. Během milování si pár vymění část ze sebe (můžete to klidně brát doslovně, ale je to myšleno spirituálně). Moje profesorka sexuologie vždy tvrdila, že milování je polibkem těl a orgasmus je splynutí duší.

Toto vše chybí při znásilnění.

Ano, existují i případy, kdy některé ženy nakonec došly orgasmu, ale doposud jsem se s reálným případem nesetkala.

Pokaždé to se ženou otřese, ať již fyzicky, tak psychicky.

Existuje spousta forem, jak oběti mohou následně reagovat:

1) Uzavření do sebe - nejčastější

Oběť se uzavře před okolí, je méně asertivní, mnohdy se obává jakékoliv mužské společnosti. Hlavně mužský dotek v ní vyvolává nechtěné vzpomínky.

V extrémních případech může dojít k psychickým poruchám či pokusům o sebevraždu. Jako každá žena po znásilnění si přijde pošpiněna, nenávidí sebe sama.

2) Nenávist

Některé ženy, jedná se většinou o ty dominantnější, zahoří velkou nenávistí k agresorovi, který ji to udělal, a vlastně k celé mužské populaci. Nenávist může přerůst až v něco extrémně chorobného.

Může se stát, že bude usilovat o pomstu.

3) Prodejná

Většina žen si po znásilnění přijde svým pošpiněním vyřazena ze společnosti. Pokud někdo z vás četl Horalku nebo Římanku od Moravia, ten pokaždé trápí své hrdinky znásilněním a pokaždé na nich ukazuje, jak se takto ve svých očích pošpiněná žena snaží začlenit zpět do společnosti tím, že se začne prodávat dalším mužům.

4) Hlavně zapomenout

Bohužel se i stává, že ženu znásilní někdo blízký, člověk, od koho by to nečekala. V takových případech se jedná o daleko hlubší následky. Některé ženy to přejdou s tím, že stalo se a pokouší se jít dál. Jiné musí čelit něčemu takovému opakovaně. Většinou, bohužel, takové ženy mlčí a trápí se samy. Někdy vyhledají pomoc, ale s tím jsem se osobně ještě nikdy nesetkala.

Existuje samozřejmě i více druhů reakcí, je to pokaždé velmi individuální, ale chtěla jsem vám nastínit, jak zhruba oběti reagují. 

Jaký typ muže si může něco takového dovolit?

a) Někdy se jedná o nevyrovnaného muže, který potřebuje ukázat svoji dominanci, ale v nitru se jedná o značně submisivního tvora.

b) Mnohdy se jedná i o sexuálně strádajícího jedince, který touží po spojení se ženou, která ho však odmítá či jí je lhostejný.

c) Po požití alkoholu či jiných omamných látek je zeslabeno naše ego a do popředí se dostává náš id - pud - a v rámci tohoto stavu může muž sexuálně napadnout ženu.


Nedokážu si sama představit, jak se cítí osoba, co něco takového prožila. Čerpám jen ze své praxe, kde jsem se setkala s pár dívkami a rozhodně si nedokážu představit, jak bych se cítila já v takovém případě.

Znásilnění hrálo roli v mé novele Ovládána mužem (poslední vydaná kapitola), kde jsem se snažila kulantně zpracovat tento násilný akt.

Jak se stavíte k znásilnění v příbězích? Ano či ne? Jaký je váš názor?

Mimochodem - jaké další téma by vás zajímalo?

Vaše Viktoria


Postřehy spisovatelkyKde žijí příběhy. Začni objevovat