11 klišé na Wattpadu

1.9K 204 37
                                    

Hlavně v romancích...

Snad každý z nás, co čte romance, to zná... Čtu příběh, anotace byla dobrá, oslovila, děj mě čím dál více pohlcuje a pak z ničeho nic - crr - klišé zazvonilo a já ve většině případů přeskakuji, protože vím jak to skončí.

Opravdu se domnívám, že neexistuje možnost, jak obejít klišé - to bychom si museli úplně všechno vymyslet a stejně pak během díla sklouzneme alespoň k jednomu malému klišé. Řekla bych to asi takhle - klišé je nejbližším přítelem, ale i největším nepřítelem spisovatele. Musíme jen prostě vědět, jak to klišé obrátit v náš prospěch.

V těchto jedenácti bodech se pokusím shrnout takové všeobecné klišé, určitě si nevzpomenu na všechny, ale chci se na ně podívat konstruktivně.

11. Domluvené manželství

Jedním z prvních příkladů je téma domluveného manželství. Nejdříve se nenávidí, on ji podvádí, nebo vyhledává jiné známosti, ale pak se nakonec do sebe zamilují a happy end. Taky jsem takové příběhy četla, představují milou pohádkou, ale reálné moc nejsou. I když historicky byly takové sňatky z rozumu velmi časté, v dnešní době se dějí minimálně.

10. Hlavní hrdina je milio... teda miliardář

Co bych si nerýpla hned z kraje sama do sebe - existují tisíce příběhů o mužích, kteří jsou značně finančně zajištěni a tím se zvyšuje jejich atraktivita - můžeme se ptát proč. Je to celkem jednoduché - říkám tomu ženská evoluce. Když jsme ještě byly opice skákající po stromech, samice/ženy tíhly k statným samcům, kteří dokázali sehnat více potravy. V dnešní době se ženy rozhodují podle počtu kabelek, které jim muž dokáže sehnat a přitom je neukradne.

Ach, pokouším se být vtipná a vůbec mi to nejde... Nikoho jsem se samozřejmě nechtěla dotknout, prostě ti milionáři mají v sobě takové to kouzlo, že pro ženu znamenají zajištěnou budoucnost, ale tohle je jedno z největších klišé, které i já využívám ve svých příbězích.

9. Spal s úplně každou a všechny mu padají k nohám

Typ Don Juana jsem rozebírala už v předešlé kapitole, objevuje se velmi často. To, že ženy obletují daného muže, zvyšuje jeho hodnotu - zní to značně materiálně, ale funguje to tak.

8. Hlavní hrdinka je panna... Ale strašně sexy

Opět rýpu sama do sebe, mé hrdinky jsou mnohdy panny, prostě ráda využívám toho jejich kouzla, ale je fakt, že je to také klišé jako Brno... 

7. Celý život ho milovala a on si uvědomuje, že i on ji

Ve spoustě děl se objevuje motiv věčné lásky - ona jej miluje od mládí, on ji přehlíží. Daleko častější je zamilovanost dívky než muže, s tím jsem se moc nesetkala. Pokaždé mě ale pobaví, respektive donutí se usmát nad tím klišé, když na konci mu vyzná láska, řekne mu, že ho miluje už od dětství a on jí odpoví, že on také... Zní to krásně, ale stejně to je klišé.

6. Autonehoda je spojila

Jak nejlépe spojit pár? Povrtejte se jim v autě a nechte je jet! Je to jeden z nejčastějších zvratů - ona se vybourá a on si uvědomí, jak šíleně ji miluje. Nebo je to naopak a málem zemře hrdina a žena se může servat, aby byla u jeho postele. Dokonce jsem jednou četla příběh, ve kterém došlo celkem k šesti autonehodám - ještě že to nebylo ve skutečnosti, značně by to zvedlo statistiky autonehod v daném kraji (vím, hloupý vtip).

5. Miluje svého únosce/stockholmský syndrom

Ještě lepší je, když ji únosce znásilní, ale ona si to vlastně šíleně moc užije! Opět jsem hloupě sarkastická, ale skutečně takových příběhů je tu spousta. Nevím, co autorky láká na únosech, setkala jsem se s pár oběťmi únosů a ty lidi si v sobě nesou neskutečnou ránu, která se málokdy plně zahojí.

4. Mafie

Bože, co dokáže hlavně se čtenářkami udělat temný sexy mafián! To moc dobře vědí autorky děl o mafiánech... Ehm, sama mám mafii obsaženou v Ovládán ženou a Ovládána mužem, ale nedomnívám se, že moji mafiáni jsou sexy a změknou v okamžiku, kdy se kolem nich zavlní hezká slečna.

3. Školní lovestory - bad boy + šprtka

Toto je velmi oblíbené téma, ale také klišé v jednom. Je to možná tím, že majoritními uživateli Wattpadu jsou slečny, které navštěvují základní či střední školy a ve skrytu duše touží po něčem takovém.

2. Těhotenství

Mnoho lidí označuje těhotenství jakožto klišé. Ano i ne - je to klišé, samozřejmě, ale prostě dítě je něco jako lepidlo vztahu (v reálu ne vždy, ale tady se pohybujeme ve fikci!), často se hodí. Já osobně mám ráda, když v epilogu mohu nahlédnout do rodinného života dvojice, ale chápu i čtenáře, kteří jsou otrávení ze žvatlání kolem dětiček.

1. Svatba

Četla jsem jednu studii, že nejčastějším ukončením romantické knihy je svatba hlavní dvojice, tím se ze svatby stává klišé. Která dívka ale nikdy na malý okamžik nesnila o své vlastní svatbě? Svatba patří k takovému klasickému happy endu, ale rozumím, že někdo chce také něco trochu jiného... I když žití na psí knížku není moc romantické.


Nechtěla jsem touto kapitolou nikoho urazit, spíš jsem měla náladu na sepsání těchto jedenácti klišé.

Já sama píši klišé, přiznávám to a nestydím se za to, ale více mi záleží na tom, aby moje postavy nebyly Mary Sue!

A co vy? Píšete klišé? Jaké, podle vás, nejhorší klišé jste doposud napsali?

S jakým největším klišé jste se doposud setkali?

Ničí klišé úplně příběh nebo to prostě k příběhu nějak patří?

Myslíte si, že se dá nějakým způsobem obejít klišé?

Děkuji za vaše odpovědi!

Děkuji za vaše odpovědi!

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Postřehy spisovatelkyWhere stories live. Discover now