13+, 15+, 18+?

1.8K 137 29
                                    

Snad každý z nás se již setkal s označením 13+, 15+ či 18+. Samozřejmě existují i jiné varianty, ale s těmito jsem se setkala nejčastěji. Hodlám tu shrnout jejich funkčnost, výhody a nevýhody a pokusím se vám dát objektivní názor na ně.

K čemu slouží?

Řeknu to jednoduše - autoři je používají buď k upozornění nebo propagaci. Tyto účely se vzájemně nevylučují, ale když vidím takové označení už v názvu díla, mám pocit, že autor chce dát světu vědět, že se uvnitř ukrývá příběh obsahující cosi peprnějšího, zakázaného. A co je zakázané nám přeci nejlépe chutná, respektive nejlépe čte, že? Neplatí to pro všechny, ale ve většině případů ano.

Má cenu označení 13+, 15+ či 18+?

Domnívám se, že tato otázka netíží jen mě. Jedná se pouze o můj názor, ale myslím si, že označení 13+ a 15+ jsou naprosto k ničemu.

Již deset let pracuji s teenagery a adolescenty a každým rokem více pozoruji, jak se mění hranice mezi tím, co je vhodné a co ne. Kdysi dávno něco znamenalo 13+ nebo 15+, ale v dnešní době? Nejdůležitějším milníkem v životě člověka jsou 18. narozeniny, v některých státech 21. narozeniny, ale po tomto roce máte přístup ke všemu, tudíž i k tomu zakázanému.

Proč se nepoužívá označení "Mature"?

Každý autor má možnost svůj příběh označit jako "Mature", což znamená, že příběh nepotřebuje další označení, prostě už na první pohled o sobě dává znát, že se v něm bude psát detailněji o sexu či násilí. Autor se tím kryje i před případným nahlášením, protože přeci čtenář musel už předem tušit, na co kliká.

Nevýhodou však zůstává, že příběh se neobjevuje v oficiálních žebříčcích, což mnohé motivuje k tomu, aby využívali manuální označení, protože nechtějí přijít o možnost být vidět v žebříčku.

Proč používám 18+?

Já využívám jak "mature", tak 18+ - proč? Moje příběhy nejsou sladké, romantické novely pro dívky a ženy. Já neumím napsat romantickou pasáž. V mých příbězích se objevuje sex a násilí, což jistím označením "Mature", aby na to neklikl někdo, kdo prostě o toto zájem nemá. A je tu skutečně mnoho lidí, kteří neradi čtou sexuální scény.

Z toho důvodu využívám 18+ - toto označení přidávám ke kapitolám, kde je popisován sex či něco brutálnějšího a já tím chci čtenáře upozornit. V novějších dílech dokonce na dané pasáže upozorňuji označeními v samotném textu.

Teď pár otázek na vás:

1. Využíváte tato označení?

2. Využíváte "Mature"?

Ráda si přečtu váš názor k tomuto tématu.

Jinak v příštím díle se zaměřím na možnosti propagace tvorby - jaké existují cesty.

Jinak v příštím díle se zaměřím na možnosti propagace tvorby - jaké existují cesty

Ups! Tento obrázek porušuje naše pokyny k obsahu. Před publikováním ho, prosím, buď odstraň, nebo nahraď jiným.
Postřehy spisovatelkyKde žijí příběhy. Začni objevovat