Slovník spisovatele/čtenáře

2.5K 269 27
                                    

Určitě vás zaujal nadpis tohoto dílu a přemýšlíte, co vás čeká v následujících řádcích. Tento díl je věnovaný speciálně lidem, kteří chtějí publikovat, mají zájem o titul "spisovatel", ale musí si uvědomit, že tvorbou díla to nekončí, celé to teprve ZAČÍNÁ!

Přeskočím ty všemožné kecy o gramatické stránce textu a formální stránce, které se dá naučit a hlavně vylepšit časem. Každý spisovatel, i ten začínající, by měl mít jasno v gramatice českého jazyka, zvláště pokud se jedná o mateřský jazyk. Nelze se vymlouvat na to, že nám "čeština nejde", "nebrali jsme to ve škole" či "čeština je k ničemu". Existují korektoři, stránky pro korekturu či korektura textu ve Wordu.

Hlavní věc, která dělá spisovatele spisovatelem, je právě on sám! Vaše dílo bude prezentováno vámi a vašim vystupováním a následujících pár rad je hlavně určeno těm, se kterými "cloumají divoké vlny puberty" či si potřebuje ve virtuálním světě dokázat, že jsou "borci". 

Konečně k jádru věci - jak by měl slušný spisovatel jednat nebo reagovat na následující situace:

1. Představte si situaci, že jste právě publikovali svoji tvorbu a přijde vám komentář:

"Dobrý, ale bacha na chyby - máš tam pár hrubek, překlepů a špatně určuješ interpunkci."

Vážení, spléct se může kdokoliv, neztrácejte hlavu a hlavně nereaguje takto:

NE: "Víš co? Tak to nečti! Nemusíš to číst! Kdo tě nutí to číst? Já si můžu psát jak chci, je to moje tvorba!"

Toto opravdu ne, vím, že je to častá reakce, ale není to vhodné, natož slušné.

Ale jak správně zareagovat? Co třeba TAKTO: "Oh, děkuji za připomínku, hned se na to jdu kouknout! Jsem rád/a, žes mě na to upozornil/a! Doufám, že Tě to neodradí od přečtení dalších částí!"

2. Představte si situaci, že někdo zařadí váš příběh do svého seznamu pod štítkem např. "Odpad" - jak zareagovat?

NE: Nepište hlavně zprávy dotyčnému typu: "Ty *píp*, jdi do *píp*, jenom závidíš, ty *píp*!"

Nejlepší řešení je nikomu nepsat a hluboce se zauvažovat nad důvodu, které mohly toho čtenáře vést k tomuto kroku: "Co se mu na tom dílu nelíbilo?". Když nenajdete odpověď sami, napište dotyčnému, ale slušně, o důvody, proč to udělal. Dostanete se alespoň k upřímnému názoru na vaši tvorbu, který vás posune dál než "Krása, další!"

3. Představte si situaci, že čtete svůj oblíbený příběh a pod ním, v komentářích, je výtka ohledně gramatiky či formální stránky. Jak správně jako fanoušek zareagovat?

NE: Nereagujte jako u dvojky - nikomu nenadávejte a hlavně ho neočerňujte tím, že pouze závidí. Závist je tu každodenně skloňována, ale často mi přijde, že to je něco jako uchlácholení jiných. Nenazývejte nikoho haterem - jak dokážete z jednoho komentáře poznat hatera? Kde berete tu jistotu, že to je skutečně hater?

Ti z vás, co si myslí, že vám někdo závidí, není to tak. Pokud vám někdo napsal komentář nebo zprávu, ve které něco vytýkal, nejspíš to asi bude pravda, ale je alespoň trochu logické, se k tomu postavit čelem a po těch chybách se podívat a případně je opravit. Pokud na to nestačíte, sežeňte si korektora (nejlepší řešení).

4. Představte si situaci, že jste narazili na dílo, které má potenciál, ale obsahuje chyby - jak to autorovi nadnést?

Upřímně, každého autora vždy zamrzí takový komentář, ale také jej posune dál. Autor, který chce z svého díla něco mít, připomínky milerád přijme.

NE: Nebuďte hrubí, je to zbytečné lámat srdce autora, buďte slušní, proto raději toto ne: "Hele, dílo je to hrozné, ale ty chyby jsou ještě horší! Zamysli se nad sebou, ty bys neměl vůbec nic psát!"

Zkuste to takto: "Dílo je to slibné, zápletka zajímavá, ale toto skvělé dílo trochu shazuje ta gramatická část. Našel/našla jsem tam pár hrubých chyb, různě Ti lítá interpunkce. Když se na to víc zaměříš, pozdvihneš svoji tvorbu o úroveň výš! Držím Ti palce!"

Nebo: "Má to potenciál, líbí se mi to, ale doporučil/a bych Ti zaměřit se na následující: ... Držím Ti palce, psaní je namáhavé, ale přinese Ti sladké ovoce!"

Nebojte se být MILÍ. Berte to tak, že to píšete sobě samému!


Na závěr vám chci sdělit, že cokoliv, co zveřejníte na tomto serveru, blogu, kdekoliv jinde, je reprezentováno vámi. Vy jste strůjcem svého štěstí a úspěchu své tvorby - chovejte se k lidem tak, jak chcete, aby se oni chovali k vám.

Pamatujte - ne všichni závidí a ne všichni jsou hateři.

Pokud byste měli zájem o rozebrání některých situací, jak by bylo podle mě slušné reagovat na určitou situaci, nebojte se mě kontaktovat jak přes zprávy, Facebook či komentáře pod tímto dílem.

Držím vám palce!

Vaše Viktoria #ZaSlusnejsiWattpad

Postřehy spisovatelkyKde žijí příběhy. Začni objevovat