Davová šílenství

1.4K 183 40
                                    

BERTE TENTO TEXT S NADHLEDEM, JE TO PŘECI JEN RECESE.

Všímáte si, že Wattpad je jednu dobu tichý, neaktivní, přibývá málo hvězdiček a pak přijde období... Bác! Lidé šílí, čtou jako zběsilí a také tvoří, ale ne vždy dokončí... Vítám vás u nového dílu Postřehů s názvem Davová šílenství.

V roce existují období, kdy je všude spousta nových příběhů, lidé potřebují covery, trailery a hlavně někteří ujištění, že jejich příběh někoho osloví. Už jsem tu přes rok a mohu se vám podepsat po výrok, že v následujících obdobích zažijete správné davové šílenství a vzhledem k tomu, že Wattpad se stává čím dál víc "trendy", bude to jen a jen "horší"...

1. Začátek ledna

Leden, nový rok, spousta novoročních předsevzetí... Úplně to svádí k založení účtu na Wattpadu a napsání příběhu, který nám už dlouho leží v hlavě, ale může to být i chvilkový nápad a my jsme plní chuti psát. Ne všichni jsme schopni daný nápad přivést ke konci, ale leden je zaručeně měsícem davového šílenství kolem Wattpadu.

2. Letní prázdniny

Léto přímo nahrává k psaní příběhů, je to přeci období letních lásek a vášnivých vzplanutí... Ale také i hodin nudy a čtení příběhů, které nás mohou chytnout tak, že si představíme alternativní konec, nebo začneme přemýšlet "co-by-kdyby". A Wattpad je plný nových lidí, kteří najednou mají čas a chuť něco tvořit.

Bohužel, dva měsíce utečou jako voda a majoritní skupina uživatelů Wattpadu je nahnána zpátky do ústavů, téže známých jako školy, a nemají čas na nic, a už vůbec ne na Wattpad. Tímto způsobem zaniká ročně spousta příběhů a ne všichni autoři jsou schopni se k nim opět vrátit...

3. Vánoce

Vánoce jsou takovým specifickým obdobím roku, doslova se jedná o magické svátky a my, někde mezi pohádkami a kily vánočního cukroví si uvědomíme, že máme talent na psaní a spojíme si to s příspěvkem nějakého kamaráda, který funguje na Wattpadu, a vánoční náplava je tu.

Opět se nám děje stejný scénář jako vždy - Vánoce skončí, možná chvíli píšeme v lednu, ale stejně, navalí se povinnosti a my od Wattpadu a příběhu upouštíme.

4. Jarní prázdniny

Jarní prázdniny pro ty, kteří jsou ještě upsáni ke každodenní návštěvě škol, znamenají něco, jako týdenní dovolenou pro pracující, kdy mnohdy není do čeho loupnout... V tu chvíli je notebook a Wattpad nejbližší přítel, ale do reality se jedinec vrací dříve, než stačí publikovat pár pořádných kapitol.

5. Výskyt nového fenoménu

Jedná se o speciální období v roce, kdy se objeví nějaký fenomenální příběh, film nebo seriál a noví i stálí uživatelé Wattpadu jsou plni nápadů a píší a píší, až je toho všude, s prominutím, jak nablito.


Davová psychóza se ale dotýká i FB stránek, což jste si mohli všimnout v posledních dnech, kdy se opět oživila kauza FanFiction. Každý má svůj názor a to by prostě nebyl člověk, aby chtěl dokázat, že právě ten jeho je tím správným...

Samozřejmě má své klady i zápory - spousta mých mladých klientů má problém s komunikací a vyjadřováním názoru a opravdu mě těší, když vidím ty davy mladých lidí, kteří jsou schopni argumentovat, ale pak mi dochází, že je to pouze v internetové rovině... I přesto stále doufám, že někteří z nich by dokázali své argumenty prezentovat i z očí do očí.


Tímto textem jsem nechtěla nikomu ublížit. Jsem ráda za každého nového uživatele Wattpadu, protože tento portál mi přináší spoustu radosti a seberealizace. Držím palce každému, kdo se dá na cestu spisovatele, protože nejtěžší věc na psaní není vymyslet nápad, název, jména postav, cover nebo zápletku... Je těžké samotné dílo vůbec dopsat. Může nás opustit múza, je toho na nás moc, nestíháme, nebo prostě nevíme, jak dílo dokončit.

Moc bych si přála, aby každý z vás, kdo chce psát, měl i sílu dílo dokončit a nepodlehl davovému šílenství. Je jedno, kdy přijdete na Wattpad nebo z jakého důvodu - hlavně tu buďte šťastní, protože Wattpad má v sobě obrovské kouzlo dělat lidi šťastnými, ale někteří lidé tu zase rádi lidem ubližují, tak si nenechte zkazit náladu.

Podléháte davovému šílenství? Ať už jednomu z pěti, které jsem jmenovala, nebo tomu na sociálních sítích?

Vaše Viktoria ♥

Postřehy spisovatelkyKde žijí příběhy. Začni objevovat