Problémy dospívání - PPP

1.9K 222 44
                                    

Věnováno DanielleStarcad

Asi se ptáte, proč zveřejňuji část na toto téma. Když mi Dany napsala, jestli bych nemohla napsat část zaměřenou na PPP, dlouze jsem přemýšlela, co vám mám vůbec říci.

Všichni jste již slyšeli o anorexii, bulimii, sebepoškozování či v nejhorším - o sebevraždách. Z vlastního pozorování mohu říci, že dnešní mladá generace je tou nejvíce zasaženou v historii. Také to má důvod.

Budu nyní mluvit převážně o ženských problémech v dospívání, u mužů se zastavím později.

Ideál krásy

Na ženy je už několik dekád vyvíjen tlak ohledně jejich vzhledu. Samozřejmě v historii se to také dělo, ale byly jiné sociální politiky, vesměs 90% žen se vdala, tudíž nežily ve stresu "Co když zůstanu sama?", protože to za ně řešili jejich rodiče. Nebylo to dobře, doba se změnila k lepšímu, můžeme si svobodně vybírat, ale samozřejmě to má svoji stinnou stránku.

Otevřete dámský časopis a tam na vás kouká "nádherná", okatá modelka, s dokonalým tělem, krásným opálením a pevnými vnady. Ženy a ženské tělo je neskutečně veřejně sexualizováno a je vyvíjen podprahový tlak na mladé ženy, který nese jasnou zprávu: "Chceš chlapa, musíš takhle vypadat." Což je hloupost.

A nejen časopisy, ale i jiná média jako třeba televize či Youtube, jsou plná "krásek". Ale co to je vůbec krása? Štíhlý pas, velká ňadra a vypracovaný zadeček? Takhle nám to propagují média pomocí modelek, hereček či jiných veřejně známých osobností. Pak takový časopis otevře mladá holčina, která se teprve vyvíjí, má pár kilo navíc, ale z hlediska medicíny je to úplně v pořádku, ale ona si řekne - musím zhubnout.

Jídlo - kamarád nebo nepřítel?

Mnoho dívek se vlivem společnosti dává na hon za dokonalostí, za takovým zlatým teletem, který mnohdy vede do pekel. Dám vám příklad ze své praxe.

Byla jsem ani ne týden v práci, jednalo se o můj první případ v této rovině. Ztrápená matka mi přivedla do poradny slečnu, bylo ji zhruba šestnáct, která byla oblečená v upnutých šatech a na obličeji měla tolik make-upu, kolik já neměla za celý život. Vypadala přímo dokonale, ale když jsem podívala pozorněji, viděla jsem její maskované kruhy pod očima, špatné nehty na rukou a držení těla, které nasvědčovalo tomu, že strádá.

Svou bolest skrývala za arogancí a posměšky, když jsem jí nabídla koláč, málem mi dala přednášku o počtu kalorií, ale když jsme viděla, jak se na ten kus dortu kouká, ale pak se opět stahuje, věděla jsem, odkud vítr fouká.

Anorexie - plíživá kamarádka s nožem v ruce

Dívka v mé ordinaci trpěla anorexií, odmítala jídlo, pokoušela se být dokonalá. Trvalo půl roku než jsem z ní dostala pravý důvod, který se za tím vším skrýval. Jednalo se o klasický scénář - posměšky ve škole, verbální šikana, nešťastná láska.

Musíme si ale uvědomit, že vzhled nám lásku nepřitáhne. Nebo snad chceme lásku, která by trvala jen do té doby, než bychom přibrali? Nebo se nám objevila první vráska? Láska přeci není o tom, že se staneme dokonalými, láska je o tom přijmout fakt, že ten druhý není dokonalý a právě proto jej milovat.

Anorexie je problémem statisíců lidí, nejen žen, ale i mužů. Jedinci nejsou schopni přijmout svoji jedinečnost jako výhodu. Není to jejich chyba, společnost je přeci vede ke stádovosti, nikoliv jedinečnosti. Problém vidí v jídle, přímo se nechají vyhladovět, aby se dosáhlo tížené "dokonalosti".

Postřehy spisovatelkyWhere stories live. Discover now