Mücevherler Sizin, Yürekler Bizim Olsun

324 30 2
                                    

yüreklerine değdi Hindlilerin. Bir anda hafızaları canlandı ve gerçeğin kucağına düştüler. Kutsal kitapları Rig-Veda'da geleceği haber verilen "Ahmed"in, Yacur Veyd'daki "Muhammed"'in1insanları hak yola davet etmeye başladığını, değişen Araplar'ın da Onun öğrencileri olduğunu anladılar. Kilise'yi, Havra'yı çökerten, Roma'yı sarsan İslam Hindistan'ın belli bölgelerinde büyük bir heyecana vesile oldu. Kappal Vustulu, hizmetçisi Ninda'ya, Miterya'nın yani Âlemlere Rahmet olarak gönderilen Peygamber'in vaktinde geleceğini müjdeledi.2Çözülemeyen sorunları ve bitmeyen kavgaları Ona havale edenler umutsuzluk yolunun sonuna ulaşmanın heyecanı içerisindeydi.Serendib'e Allah Rasulü'nün haberi ulaşınca, en zeki birini hazırlayıp elçi olarak Ona gönderdiler. Ne var ki yol manilerinden dolayı elçi Medine'ye ulaştığında Allah Rasulü ahirete irtihal etmiş, Hz. Ömer Halife olmuştu. Bir müddet Hz. Ömer'le birlikte olduktan sonra geri dönen elçi, yolda vefat eder, Serendib'e daveti kölesi iletir.3

Müslüman tüccarların müşteri ise, satıcıdan, satıcı ise müşteriden yana tavır almaları, pazarlara hakkaniyet ayarı yapmaları yürekleri fethetti. Şehirlerde, köylerde toplu ihtidalar yaşandı, puthaneler yıkıldı, camiler yapıldı. Hindistan'tan tekbir sesleri yükseldi. Cahiliyye'yi nesheden İslam, ilk Müslümanların irfanıyla Hindistan'da putlara kahredeci darbeler indirdi. "Lâilahe illellah" diyen Hindliler putlarını kendi elleriyle kırdı.

Önce Yürekler Fethedildi

Hz. Ömer'e, "Dünya onların Ahiret bizim olsun" diyen Peygamber-i Ekber'in öğrencileri halleriyle şehirlerden önce yürekleri fethetti.Abdurrahman b Semure, Daver şehrini İslam devletine katınca, altından bir putun kolunu kopardı, yakuttan olan gözlerini çıkardı sonra da şehrin reisine dönüp, "Altın ve mücevheri al, senin olsun. Ben bunu, putun hiçbir şekilde ne zararı, ne de faydasının olmadığını göstermek için yaptım."4 dedi. Allah Rasulü'nünashabından Mucaşi' b Mesud da Kabil'de bir puthanede aynı işlemleri yaptı.5 Onlar ellerini ne altına, ne de mücevhere uzattılar. Muhataplarına dünyalık istemediklerini söyleyen Peygamberler gibi sahabe de zenginlerden aldıklarını fethedilen bölgelerin fukarasına infak etti.

Altın Sizin, Yürekler Bizim Olsun

Altın ve bakır için savaşan, toprak için kabileleri ortadan kaldıran Hindular, "Muhammed (s.a.v.) bu Arabları ne halde getirdi?" diyorlardı. Bir kese altına malik olmak için bir kervana ölümü göze alıp saldıranlar şimdi kırdıkları putların yakutlarını da, altın parçalarını da onlara veriyordu. "Böyle bir ordu düşman olamaz", dediler. "Çünkü düşman, altınları hasmının avucuna koymaz bilakis avuçtakini alır.", dediler. Hindistan'da insanlar birbirine: "Madem altın ve gümüşü bize veriyorlar. O halde neden savaşıyorlar?" diye soruyordu.

Hz. Ali ve Ömer b Abdülaziz'in hilafet yıllarında yüreklere yeni yollar keşfedildi. İhtida rüzgârı yeniden esmeye başladı. Şehirler, köyler bir çağlayan gibi İslam'a akıyordu. Karadan, denizden tacirler, murabıtlar, komutanlar Hindistan'a harekât üzerine harekât düzenledi.Ömer b Abdülaziz, onlara "Müslümanların lehine olan sizin de lehinize, aleyhine olan sizin de aleyhinize olacak"6 teminatını verdi.

Hindistan'da Müslümanlar tanındıkça insanlar İslam'a koştu, puthaneler kapandı, tapınaklarda baykuşlar ötmeye başladı. Gazneli Mahmuddevlet çapında büyük hizmetler yaptı. Sapık fırkaları etkisiz hale getirdi. Puthane Somnat'ın bütün putlarını parçaladı. Kimse kalkıp da puttan tanrıları müdafaa etmedi. Çünkü Müslümanlar, diğer bütün ordulardan farklı olarak altınları değil yüreklere talipti. Ekber Şah'ın "Tanrısal Dini" ile başlayan büyük ilhad hareketini ise İmam-ı Rabbani imha etti. İslam'ın devlet düzeyindeki hâkimiyeti 1857 İngiliz istilasına kadar devam etti.

Yazar: İhsan ŞenocakTarih: Ocak 18, 2016Kategori: Makaleler, RıhleEtiketler: Asr-ı Saadet, Diyobend, Ebu'l-Hasan en-Nedvî', Hindistan, İngilizler, İslam, Nedvî, Osmanlı,PKK, Prof. İhtişam en-Nedvî, Yusuf Kandehlevi, Yusuf Karadavî

Devamı gelecek..

Bizim Boş Vaktimiz Yok!-1  [ Bitti ]Where stories live. Discover now