Dîbâce

1.9K 103 7
                                    

. عن عمر بن الخطاب رضي الله عنه قال: قال رسول الله
صلى الله عليه وسلم: «إنما الأعمال بالتيات، وإنما لكل امرئ ما نوى، فمن انت هجره إلى الله ورسوله، فهجرته إلى الله وَرَسُولِهِ، وَمَن كانت هجرته لدنيا يصيبها، أو امرأة يحِها،

فهجرته إلى ما هاجر إليه«۔

2. Ömer ibnü'l-Hattâb radıyallahu anhdan rivayet edildiğine göre, Resülullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah'a ve Resûlü'ne varmak, onlara hicret etmek ise eline geçecek sevap da Allah'a ve Resûlü'ne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir."

Bu hadis-i şerif sahihtir. Imâm Buhâri ve İmâm Müslim bu hadisin sahih olduğu, Islâm alimleri de onun dinde son derece önemli bir yeri bulunduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Bu hadis-i şerif İslam'ın dayandığı temellerden biridir. İlk devir İslâm âlimleri ve onların izinde giden daha sonraki âlimler, Allah hepsine rahmet eylesin- bir eser yazılacağı zaman ona bu hadis-i şerifle başlanmasını uygun görmüşler, böylece kitaplarını okuyacak kimselerin onu düzgün bir niyetle okumalarını hatırlatmak istemişlerdir.

(Tebe-i tâbiin neslinin hadis âlimlerinden) Ebû Said Abdurrahman ib ni Mehdi (v. 198/813)-Allah ona rahmet eylesin- şöyle demiştir:

"Bir kitap yazmak isteyen kimse, ona bu hadis-i şerifle başlasın." ²

(Hadis âlimi ve hafızı) Ebû Süleyman el-Hattâbi de (v. 388/998) söyle demiştir:

ilk devir âlimlerinden olan hocalarımız, dinle ilgili her şeye: 'Yapılan işler niyetlere göre değerlenir' hadis-i şerifiyle başlamayı uygun görürlerdi; çünkü her işin hangi niyetle yapıldığına bakılır.

---------------------
1. Buhari, Bed'ü'l-vahy 1, nr. 1, Imân 41, nr. 54; Müslim, Imaret 155, nr. 1907
2. Beyhaki, es-Sünenü's-sagir (Kal'acî), I, 8, nr. 3.
--------------------
Büyüklerin izinden gitmek gayesinde olduğumuzdan dolayı bu hadisi şerifi buraya sizlere emanet ediyorum. Rabbim hakkıyla istifade edebileceğimiz ilimler ihsan buyursun,  aminn ecmaiin ya Rabbel Alemîn..🌿

Bizim Boş Vaktimiz Yok!-1  [ Bitti ]Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin