zkoušky

3K 245 8
                                    

tak tady je další část, příjemné čtení

Dalšího dne ráno, se zajdu podívat za Drackem. Vypadá lépe, ale prý ještě dnes zůstane na ošetřovně. Ráda bych tu s ním byla, ale mám vyučování a pak se musím učit na zkoušky, které jsou už příští týden.

Dracka předevčírem pustili a já se s ním ještě pořád neviděla, pořád jen sedím v učení. Zatím to vypadá, že budu mít, jen jedinou dvojku a to z péče o kouzelné tvory. Proto v těchto knížkách pořád ležím, ale stejně se je nedovedu naučit. Už dva dny jsem nabyla na večeři, protože se pořád učím.

Nezvládnu to, pomyslím si v neděli večer, zítra mě čekají dvě zkoušky a pak až do pátku po jedné.

Stojím spolu se svými spolužáky na chodbě, před učebnou kouzelných formulí. Myslela jsem, že budeme psát všichni test, ale prý ne. Profesor Kratiknot si nás po jednom volá do třídy. Po asi tak pěti lidech přijdu na řadu já. ,,Dobrý den. Takže zkouška se skládá z pár jednoduchých zaklínadel. Budete muset překonat určité překážky, takže s chutí do toho.“ Řekne profesor Kratiknot. Toho ovšem nevidím, jelikož je tu úplná tma. ,,Lumos.“ Řeknu tiše, moje hůlka se rozzáří. Vidím před sebou něco jako houpačku. Musím se dostat, na stranu, která je nahoře a pak se z ní dostat na levitující kvádr. Nevím, jak to udělat, musím něco vymyslet, aby se se mnou houpačka, nebo kladka nepřehoupla na druhou stranu. Chce to nějaké závaží. Na konci místnosti si všimnu podle mě dost těžkého předmětu, aby udržel druhou stranu dole. ,,Wingardium leviosa.“ Pronesu a závaží se zvedne, umisťuji ho do vhodné pozice a jdu nahoru.

Jakmile jsem dostatečně blízko krychli skočím na ni, čekám, že se dá sama do pohybu, ale nestane se tak. ,,Depulso.“pronesu a hůlku namířím na záď krychle. Ta se dá do pohybu a přenese mě na konec trasy.

,,Výborně Mio, výborně. Dokončila jste trať zatím nejrychleji. Můžete jít.“řekne a ukáže na dveře. Vycházím ven. To nebylo zas tak těžké takže, pomyslím si a usměju se. Dneska mě ještě čeká zkouška z péče o kouzelné tvory.

Odpoledne se seřadíme ve velké síni, kde jsou teď místo stolů lavice. Sedáme si a píšeme test. Vypadá to, že ho vymýšlel Hagrid, protože je tam spousta nespisovných výrazů.

Všechny otázky jsem věděla. Jo. Řeknu si, jakmile jdu do dívčí ložnice. Zítra mě čeká zkouška z bylinkářství.

Ráno se naše třída seřadí před skleníkem, a každý dostane jeden pracovní stůl, se spoustou bylin. Na stole je též papír a brk a u každé rostliny je číslo. Ke každé z nich máme napsat název, naleziště a využití. To by nemělo být těžké, řeknu si a pouštím se do práce. Všechno mám hotovo, tak odevzdávám svou práci a jdu na oběd. Už jen dvě zkoušky, říkám si pro sebe.

Ve velké síni už jsou opět normálně stoly a plno jídla na nich. Vidím Draca, který sedí úplně nakonci zmiozelského stolu. Vypadá smutně. ,,Stalo se něco?“ptám se ho. ,,No já podělal jsem zkoušku z obrany proti černé magii.“ ,,Aha tak to je mi líto, ale je to jen jeden předmět, to nevadí.“ Jen se na mě usměje a dáváme se do jídla.

Zkoušku z lektvarů jsem zvládla bravurně a teď jen čekám na černou magii. Konečně pan Lupin říká mé jméno. Šla jsem až jako poslední. ,,Ahoj, trošku jsem ti ztížil zkoušku, nevadí? Já vím že ne určitě to  zvládneš.“ Řekne a pak zmizí. Stojím v chladné místnosti a kolem mě plachtí snad sto mozkomorů. Vytahuji hůlku a pronáším :,,Expecto patronum.“ Z mé hůlky vyběhne stříbrná laň a všechny mozkomory zažene.

,,Výborně. Můžeš jít.“ Řekne mi Lupin. ,,A to je vše?“zeptám se nevěřícně. ,,ano, to je vše.“ Řekne s úsměvem a pokyne ke dveřím.

Moje první zkoušky a já je všechny zvládla, teda doufám.

snad se vám i tato část líbila

WHO AM I? Harry PotterKde žijí příběhy. Začni objevovat