9 | @carmenfkahlo

943 52 30
                                    

Wattys 2018 Uyarlamacılar Kategorisi Kazananı ve 2018 En İyi One Direction Hikayesi Kazananı: Fire and Blood

Fandom: Zayn Malik (Zquad)

Yazar: carmenfkahlo


1) Bize kendinizi birkaç cümle ile anlatır mısınız?

Adım Zeynep. Martta on sekiz olacağım. Sanırım on üç ya da on dört yaşımdan beri sürekli bir şeyler karalıyorum. Yazmak benim için artık nefes almak gibi bir şey oldu çünkü kendimden bile sakladığım duygularımı sadece yazdığım zaman tam olarak açabiliyorum. Onun dışında resim yapmaktan, kitap okumaktan, film/dizi izlemekten ve kendimi geliştirebileceğim şeyleri yapmaktan büyük zevk duyuyorum. Oldukça sıradan birisi olmakla birlikte normal bir hayatım var. 

2) Hikaye yazmaya nasıl başladınız? İlk hikayenizi hatırlıyor musunuz?

Muhtemelen on üçüncü yaş günümde çok değer verdiğim ve abla olarak gördüğüm kuzenim bana çok güzel bir defter almıştı. O defter benim gerçekten de hayatımı tamamen değiştirdi. Çünkü bir gün durdum ve "Neden bir hikaye yazmıyorum?" diye sordum kendime. O defteri alıp sayfalarına ilk hikayemi yazmaya başladım. Doğrusu bazen ilk yazdığım hikayeleri unutmak istiyorum ama bir yandan da onları hatırlayıp şimdiki yazdıklarımla karşılaştırınca kendimi ne kadar çok geliştirdiğimi görüyorum. 

3) Yazarken size ilham veren şey nedir veya nelerdir?

Genellikle bu platformda ya da bir filmde görmek istediğim karakterleri ve kurguları yazarım. Yani ilhamım geceleri kurduğum hayallerden geliyor. Ama bunun yanında izlediğim filmler ve diziler, dinlediğim müzikler ve okuduğum her şey de bana ilham verir, hatta sadece bir fotoğraf karesi bile bir kurgu oluşturmamda çok yardımcı olabilir. Tabi tüm bunların yanında en önemlisi hayal gücüm bence. Düşünmeden geçirdiğim tek bir an yoktur. 

4) Wattpad'de severek okuduğunuz bir hayran kurgu yazarı ve takipçilerimize önerebileceğiniz bir hikayesi var mı?

Açıkçası burada okumaktan çok yazmak için varım. Şu an için düzenli olarak okuduğum iki kitap var sadece. stargirlgomez ' den Northen Girl On The South Side ve thesoes' den Blue. Bu iki kitapla birlikte yazarlarını da çok fazla seviyorum.  

5) Kendi çalışmalarınızdan bizimle paylaşmak isteyeceğiniz bir alıntı var mı?

Sleeping With Ghost' taki Mercedes' ten gelsin: "Yukarıdakiler tıpkı din gibi aşkı da üzerimizde kullanıyor. Bir çeşit uyuşturucu, anlıyor musunuz? Aşık olduğunu sanan birisi mantıklı olamaz. Mantıklı olamayan birisi hükümetin istediği tek insan tipidir. İşte bu yüzden seni kontrol etmek çok kolay Winter."

6) Seçtiğiniz fandomın/karakterin özel bir anlamı var mı? Sizi böyle bir hikaye yazmaya yönlendiren nedir?

Birkaç sene önce ergenliğe attığım ilk adımlarda One Direction' la tanışmıştım. Onları tanıdığım günden beri Zayn' e tutuğum ve o, hayran olduğum ilk ve son ünlü. Onun sayesinde Wattpad' le tanıştım ve onun sayesinde yazmaya başlayarak hayatımda büyük değişimler oldu. Bugün olduğum kişinin en büyük etkilerinden birisidir o. Ve ölene kadar da her zaman ilham kaynaklarımdan birisi olarak kalacak. 

7) Hikayelerinize gelen yorumlar arasından unutamadığınız bir yorum var mı? Sizi eğlendiren, duygulandıran herhangi bir şey olabilir. 

Hafızam o kadar kötü ki, şu an hiçbir şeyi hatırlayamıyorum. Ama beni duygulandıran yorumların verdiği hisleri asla unutmadım. İnsanların yazdıklarımı beğenmesi, bana iltifatlar etmesi, karakterler hakkında yaptıkları tespitleri görmek, kitaplarımın kendisine iyi geldiğini ve onlara yardımcı olduğumu belirten yorumları okumak beni her zaman mutlu ediyor. Özellikle tüm bunlar uzun yorumların içinde saklıysa... Hatta bir keresinde geçen yaz yazdığım After Alyssa adlı kitabımda gecenin bir yarısı okuyucularla karakterler hakkında tartıştığımızı bilirim. Duygusal bir bölümdü ve bir yandan kendi yazdıklarıma gözyaşı dökerken bir yandan da okuyuculara gülüyordum. O gece benim için çok değerliydi ve o geceyi hiç unutmayacağım.

8) Hayran kurgu yazmanın bize göre en zor yanı zaten sevilen bir kişiyi/karakteri bambaşka bir karakterin içine sokmaktır. Bunu yaparken zorlandığınız oldu mu? Yarattığınız karakterle, hayranı olduğunuz kişiyi uygun bir şekilde yansıtabildiğinizi düşünüyor musunuz?

Hiç zorlanmadım aslında. Çünkü bir kurguya başlamadan önce karakterlerimi sağlam oluşturmayı ve onun gelişiminin sağlıklı olmasını hedeflerim. Bunu yansıtabildiğimi düşünüyorum doğrusu. Zayn' in görünüşü belli. Eh, benim onun için oluşturduğum karakterler de belli. Bence uyumlular. 

9) Hayran kurgu dediğimiz zaman, iyi bir hikaye için en önemli 3 unsur nedir? 

İlk olarak kurgu oluşturulmalı. Kurgunun girişi, gelişme bölümünde yaşanılacaklar ve final bölümü. Bana kalırsa finalini bilmediğimiz bir kitabın sonuna kadar gitmek çok zor oluyor, hatta bu yüzden birkaç tane hikayemi yarım bıraktığımı da biliyorum. Bu sebeple final belirlenmeli ve girişten itibaren kurgu sağlıklı bir şekilde ilerlemeli. İkinci olarak karakter oluşturmanın çok önemli olduğun düşünüyorum. Eğer yazar bir karakterin kişiliğini gerçekten oturtamazsa hikayede karakterin vereceği tepkiler ve yaptıkları bir nevi çelişki oluşturur bu da okuyucunun hoşuna gitmez. Üçüncü olarak ise kesinlikle yazım kuralları diyorum. Yazım yanlışlarının bol olduğu bir kitabın kurgusu ne kadar iyi olursa olsun yanlışlardan sonra şahsen ben, kitaba devam etmek istemem. Bu üç unsur iyi olursa hikayenin de iyi olacağını düşünüyorum. 

10) Hayran kurgu yazarlarına ne önerirsiniz?

Sözlerim özellikle yeni yazarlara gelsin. Çoğu zaman hevesiniz kırılabilir ki kırılacak zaten. Ama önemli olan bu noktada yazmaya devam etmek. Hiç pes etmeyin. Her şey zamanla çok daha iyi bir hale gelir ve siz de öyle olacaksınız. 

11) Wattys 2018 kazananlarından birisiniz. Kazandığınızda ne hissettiniz, bizimle paylaşabilir misiniz? 

Doğrusunu isterseniz Fire and Blood' un yarışmaya katıldığını bilmiyordum. Hangi sırada wattys2018 etiketini oraya yapıştırdım emin değilim. Bu yüzden günün birinde kitabın ilk aşamayı kazandığını belirten bir mesaj almak benim için acayip bir sürprizdi. Çok mutlu olmuştum ve bu bile benim için yeterliydi. Daha fazla ilerleyemeyeceğimi sanmıştım ki, günler sonra bir mesaj daha geldi. İkinci aşamayı da kazanmıştım. Bundan sonraki heyecanım daha da büyüdü ve en sonunda kitabım kazananların arasına girdi. Çok gurur vericiydi gerçekten. Çünkü buradaki ilk günlerimden bu yana çok gelişme gösterdiğimi düşünüyorum. Kazanan kitapların kapaklarına imrenerek bakarken bir gün benim kitabımın kapağında da kazanan logosunun olacağını hiç hayal etmemiştim. Kazandığımı öğrendiğim an, hiçbir zaman unutamayacağım bir an olacak. Bunun olmasını sağlayan ve her zaman yanımda olan kişilere çok teşekkür ederim. 12) Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Varsa nedir?

Yıllardır buradayım ve Wattpad bana çok güzel dostluklar, eğlenceli anılar verdi. Bu yolculuğumun en başından beri benimle olan dostlarım var. Onlara ve her daim yanımda olup beni destekleyen insanlara çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız. 

Hayran Kurgu RöportajlarıTempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang