47 | @loluvins

416 24 76
                                    

Hikaye: Hold Up

Fandom: Army ve Blink

Yazar: loluvins

1) Bize kendinizi birkaç cümle ile anlatır mısınız?

Küçüklüğümden beri yazmayı seviyorum. Yazmaya başladığımda kendimi dış dünyaya kapatırım ve sadece kendi iç dünyamla baş başa kalırım. Bence insan kendini bir kalem gibi düşünmeli. Ne kadar sıkıntısı, üzüntüsü, mutluluğu, heyecanı varsa mürekkebini akıtarak rahatlayabilir. Ben de mürekkebimi sayfalara akıtıyorum. Yani kendi halinde, sıradan bir insanım.

2) Hikaye yazmaya nasıl başladınız? İlk hikayenizi hatırlıyor musunuz?

Hikaye yazmaya liseye geçtiğim zaman başladım. Ortaokulda da Türkçe derslerinde kısa hikayeler yazardık, şiirler yazardık. Öğretmenimiz beğendiği yazıları sınıf panosuna asardı ve benim yazdığım yazılar çoğunlukla asılırdı. Ben de bu konuda kendimi geliştirmek istedim ve yazmayı sevdiğimi fark ettim. Liseye geçtiğim yaz tatilinde ilk hikayemi bir ajandaya yazarak başladım diyebilirim. Wattpad'e ise 28 Aralık 2018 tarihinde yazmaya başladım. İlk hikayem benim için oldukça kötüydü. Kendimi ilk hikayeme göre daha çok geliştirdiğimi düşünüyorum. Bir kadının yaşadığı zorluklar karşısında yılmadan ayakta durmasını anlatıyordum ilk hikayemde.

3) Yazarken size ilham veren şey nedir veya nelerdir?

Aslında birçok şeyden ilham alıyorum. Okuduğum bir kitaptan, izlediğim bir diziden ya da filmden ilham alıyorum diyebilirim. Sevdiğim müzikleri dinlediğimde de o an yazma isteği gelebiliyor ama tam olarak müzikten ilham alıyorum diyemem. Tabii YouTube'da izlediğim klipler de etkili olabiliyor. Hiçbir şey izlemesem veyahut dinlemesem de yazabilirim, o anki ruh halime bağlı.

4) Wattpad'de severek okuduğunuz bir hayran kurgu yazarı ve takipçilerimize önerebileceğiniz bir hikayesi var mı? Varsa lütfen kullanıcı adını da belirterek söyler misiniz?

Birçok yazarın kitaplarını okuyorum. Belli bir kişinin kitaplarını okuyorum diyemem. Fakat leylsbreath, thynights, saykey, mylittlepenguinluek, Yuicia, soulinatlantis, katilisinhislerimin, jichuedjoyrist severek okuduğum kişilerden bazıları. Daha çok var, keşke hepsini yazabilsem. Takip ettiğim herkesi buraya etiketlediğimi düşünün çünkü hepsini etiketlemek isterdim.

5) Kendi çalışmalarınızdan bizimle paylaşmak isteyeceğiniz bir alıntı var mı?

"Circle of Death" adlı kitabımın tanıtımını yazmak istiyorum, umarım sorun olmaz. Hikayelerimin hepsini seviyorum, benim için aralarından birini seçmek çok zor.

"İzmarit parçası misali kalbimin yanmış tutamları. Avuçlarımın arasında dağılmış iskeletimin kırık parçaları. Dünya aslında yalanların ardında saklıydı ve bizim gibiler, sahte düşüncelerin altındaki göçükte kaldı.Peki ya bizim gerçek sandıklarımız, yalanların arasındaki çatlaktan sızmış uydurmalarsa?"

6) Seçtiğiniz fandomın/karakterin özel bir anlamı var mı? Sizi böyle bir hikaye yazmaya yönlendiren nedir?

Bts'i birçok kişi duymuştur fakat ben ilk çıkış yaptıkları günden beri takip ediyorum ve uzun zamandır fandomdayım. Bağımlılarıyım diyemem fakat müziklerini ve karakterlerini seviyorum. Birçok kişiye ilham olduklarını düşünüyorum. Aynı zamanda birçok insanın, "Artık kaybettim, yapacak bir şeyim kalmadı." dedikleri esnada sanki bir umut ışığı gibi doğduklarını düşünüyorum. 

7) Hikayelerinize gelen yorumlar arasından unutamadığınız bir yorum var mı? Sizi eğlendiren, duygulandıran herhangi bir şey olabilir.

Hikayelerime gelen her yorum benim için çok değerli, hiçbirini ayırt edemem. Sevdiğim bir okuyucum en sevdiği kitap -wattpad içinde- olduğunu söylemişti ve bu da beni çok mutlu etmişti.

Mükemmel yazıyorum diyemem ama birkaç kişinin kalbinde bir iz bırakabiliyorsam amacıma ulaşmışım demektir. Benim için hikaye bittiğinde, "İyi ki okumuşum." demeleri önemli. 

8) Hayran kurgu yazmanın bize göre en zor yanı zaten sevilen bir kişiyi/karakteri bambaşka bir karakterin içine sokmaktır. Bunu yaparken zorlandığınız oldu mu? Yarattığınız karakterle, hayranı olduğunuz kişiyi/karakteri uygun bir şekilde yansıtabildiğinizi düşünüyor musunuz?

Hayran kurgu yazmak zor çünkü karakterler gerçek hayatta var olan insanlar ve biz bu kişileri kurgularımızda karakter olarak kullanıyoruz. Sonuçta biz onları sahnede gördüğümüz kadarıyla tanıyoruz. Ben kitaplarımda sahnede gördüğüm hallerinden uzakta yazmamaya çalışıyorum. Bunu da iyi yansıtmaya çalışıyorum. Ne kadar iyi yansıtabiliyorum, bilemesem de irite durmamasına özen gösteriyorum.

9) Hayran kurgu dediğimiz zaman, iyi bir hikaye için en önemli 3 unsur nedir?

İlk olarak özgünlük. Burada bazı kitaplar var, o kadar güzel yazılıyor ki çok sanatsal olduğunu düşünüyoruz. Hatta basılması gerektiğini ve herkesin okuması gerektiğini düşünüyoruz. Bahsettiğim kitapları bazen başka insanların profilinde görüyorum. Emek hırsızlığı yapmamak gerekiyor. Kitap yazmak isteyen bir insan ne kadar kötü yazdığını düşünürse düşünsün, eğer o kişi kendi emeğiyle yazıyorsa sorun yoktur. Basketbola yeni başlayan birini düşünün, ilk başta güzel atışlar yapmasını bekleyemezsiniz. Oynadıkça gelişir ve daha da isabetli atışlarda bulunur. Aynı şekilde yazmak da böyle bir şey. Yazmak geliştirilebilir bu yüzden özgün olmak çok önemli.

İkinci olarak yazım kuralları ve noktalama işaretlerine uymak. Burada hiçbirimiz gerçek yazarlar değiliz, kendi çapımızda yazıyoruz. İlla yazım yanlışı yapabiliriz ya da noktalama işaretlerini kullanırken hata yapabiliriz. Bizler bunu minimum seviyeye indirmeliyiz çünkü binlerce kişi hatta bazı kitapları milyonlarca kişi okuyabiliyor. Bu konuda titiz olunması gerektiğini düşünüyorum. Hatalar olur, önemli olan bile bile hata yapmamak. Ben yazılışından emin olmadığım bir kelimeye TDK'den bakarım genelde.

Son olarak akıcılık. Bazı insanlar betimleme ağırlıklı kitapları, bazı insanlar da olay ağırlıklı kitapları sever. Bence ikisinin arasında ince bir çizgi var ve bu çizgiyi iyi ayarlamak gerekiyor. Daha çok örnek verebilirim ama en önemlilerin bunlar olduğunu düşünüyorum. 

10) Hayran kurgu yazarlarına ne önerirsiniz?

Eğer yazmayı seviyorsanız kimseyi dinlemeyin ve yazın. Eleştiriler alabilirsiniz ama bu sizi yıldırmamalı, aksine daha çok hedefinize yönelmeli ve bu konu doğrultusunda ilerlemelisiniz. Kimse ilk yazdığında mükemmel yazamaz ama geliştirebilir. Birilerinin emeklerini harcamak yerine kendiniz çok güzel yazılar yazabilirsiniz. Kendinize inanın ve, "Bunu başarabilirim." diyerek yola devam edin.

11) Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Varsa nedir?

Hayran kurgu yazanlara genellikle ön yargı ile bakılıyor. Ben bunu yanlış buluyorum. Sırf bu yüzden çok kaliteli kitaplar okunmuyor. Bence kurguya bakılmalı, eğer okuyan kişi kurguyu beğendiyse bir şans vermeli.Son olarak size de teşekkür etmek istiyorum. Bana da yer verdiğiniz ve benim düşüncelerimi paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim. :) 

Hayran Kurgu RöportajlarıWhere stories live. Discover now