#19

1.7K 105 25
                                    




K O L L É G I U M

Különlegesebb téma, főleg, hogy én nem vagyok érintett benne. Szerencsére a szülővárosomtól nem messze járok iskolába, éppen ezért nekem nem kellett 9. osztály elején kollégiumot igényelni.

Ennek ellenére mégis meg akartam írni ezt a bejegyzést, hiszen ez is hozzátartozik a gimnáziumhoz. Szóval innen is "puszi" azoknak, akik kollégisták és segítettek összehozni ezt.

Előnynek a legtöbben azt hozták fel, hogy megtanulsz önállósodni. Nem lesz senki ott melletted, hogy elmosogasson, kimossa a dolgaidat, bevásároljon neked. Persze, ilyenkor általában kapsz egy csoportvezetőt, csoporttanárt (ki hogy nevezi), akivel a fontosabb dolgokat meg tudod beszélni, de ezen kívül magadra vagy utalva. Ez valakinek előny, valakinek hátrány.

Ha kollégiumba kerülsz, az első félévben kötelező tanulószoba lesz. Ez azt jelenti, hogy például délután 2-4ig vagy 4-6ig az egyik szobában tanári felügyelet alatt mindenki tanul. Ez kiváltható azzal, hogy az első félév végén jó jegyeket kapsz, ugyanis egy bizonyos átlag felett a második félévtől nem kötelező a tanulószoba. Ezt a lehetőséget viszont érdemes megtartanod, ha tudod magadról, hogy egyedül nem fogsz tanulni és kell, hogy valaki aki ott tart a tankönyv felett.

Eddigi tapasztalatok szerint (bár nem tudom kinél hogy van) az étkezés biztosított, ami azt jelenti, hogy ott helyben kapsz reggelit, ebédet és vacsorát. Ez eddig szuper, kivéve, ha valamilyen allergiád van, ebben az esetben ugyanis bonyolult lehet megoldani a kaját.

Felejtsd el azt, amit a filmek és a sorozatok az agyadba véstek, hogy csak ketten laktok majd egy szobában és seperc alatt a legjobb barátok, sőt fogadott testvérek lesztek. Több helyen 4, akár 5en is lehettek egy szobában és nem kell elkeseredni, ha nem jössz ki azonnal mindenkivel. Lehetőséged van szobát/ szobatársakat cserélni, használd ki. Inkább, mint hogy 9 hónapig olyannal lakj együtt akit nem kedvelsz.
Ha többen vagytok egy szobában az azt jelenti, hogy nem fogsz tudni teljes csendben aludni. Mindig lesz valaki aki zajong, ennek érdekében érdemes még a legelején letisztázni minden szobatársaddal, hogy ki mikor fekszik, milyen alvásigényeik vannak.

Ismét csak belsős infó: Amit egyszer elmondasz valakinek, az egész koli tudni fogja. Válogasd meg azokat az embereket akikkel jóban vagy és akiknek tényleg megbeszéled a dolgokat. Bár ez egyébként nem csak kollégiumi körökre igaz.

Nagyobb összeg csak bankkártyán legyen nálad. Nem tudhatod, hogy kikkel leszel egy szobában/ épületben, a kártyát bármikor le tudod tiltani, ezen kívül pedig egyszerűbb is azzal fizetni. Ha elfogy a pénz róla, a szüleid pillanatok alatt át tudnak utalni. Vigyázz az értékeidre, a laptopot, hangszórót mindig tedd olyan helyre, ahol nem találják meg könnyen.

Legtöbbször közös hűtő van vagy szobánként, vagy szintenként. Ebbe mindig csak olyan kaját tegyél, amit nem sajnálsz, nem tudhatod, hogy kinek van kedve kiszolgálni magát a te ebédedből.

Vacsora után kimenő van, ez azt jelenti, hogy meghatározott ideig (általában 8-9ig) kint maradhatsz a városban.

Dohányozni, alkoholt fogyasztani, vagy részegen a kollégiumba menni TILOS! Ezt mindenképpen jó, ha betartod, mert komoly gondok lehetnek belőle.

És végül, de nem utolsó sorban: CSAK PAPUCSBAN TUSOLJ!

Remélem tudtam segíteni, ha még több tanácsot szeretnétek, nagyon tudom ajánlani a WNadin youtube csatornát. Itt találhatsz kimondottan kollégiumos videókat is.
A szokásos pedig nem maradhat el, ha van saját tapasztalatod, ne felejtsd el leírni kommentbe, hogy másoknak is segíts ezzel.

101 dolog a gimi előtt (amit jó lett volna tudni)Where stories live. Discover now