#46

918 68 4
                                    


É R E T T S É G I

Igen, viccesnek tartottam úgy kirakni egy ilyen fejezetet, hogy a mostani végzősök (hello, sziasztok) sem tudják, hogy meg lesz-e tartva idén.

Tehát az érettségi, ami olyan akár az egyre közeledő mumus a 11. és 12. osztályosok szemében. Miből is áll valójában?

Érettségizni 5 tantárgyból kötelező. 1. Magyar nyelv és irodalom, 2. történelem, 3. matek, 4. egy választott idegennyelv és egy szabadon választott 5. tantárgy.  Több tantárgyból is érettségizhetsz, igazából rajtad múlik, hogy mennyit vállalsz el.

Az idegen nyelv lehet bármelyik nyelv amit tanultál a suli keretein belül.

Az 5. szabadon választott tantárgy pedig szintén bármilyen tárgy amit az iskolában tanultál. A leggyakrabban informatika, testnevelés, másik idegennyelv szokott lenni.

A középszintű érettségit a saját iskoládban írod és a saját tanáraidnál felelsz. Viszont emelt érettségi esetén egy központi helyen fogod írni az írásbelit és az ottani tanároknál fogsz felelni.

Az írásbeli része elég egyértelmű, kapsz egy feladatlapot, amit legjobb tudásod szerint ki kell töltened, majd beadod.

A matematikán kívül az összes tantárgynak van egy szóbeli része. Ez azt jelenti, hogy a téged tanító tanárok tételeket jelölnek ki a tananyagból, ez kb 20 tétel szokott lenni. Ebből a 20 tételből fogsz húzni a szóbelin.

A szóbeli érettségin bemész egy terembe, ahol egy 5-10 fős érettségi bizottság fog ülni egy asztalnál. A tanárok nagy részét ismerni fogod, hiszen a bizottság a téged tanító pedagógusokból áll össze. Egyetlen ismeretlen lesz, az érettségi elnök. Ő az, akit azért küldenek oda, hogy felügyelje a vizsga menetét, hogy minden hitelesen megy-e stb.

Egy teremben egyszerre maximum 5 diák lehet bent, ebből egy mindig felel. A többiek készülnek a saját feleletükre.

Az idegen nyelven kívül minden tantárgynak van felkészülési ideje. Ez azt jelenti, hogy amikor bemész a terembe húzol egy tételt. A kihúzott tétellel te le tudsz ülni egy asztalhoz és lesz 15 perced kidolgozni. Ez általában több idő szokott lenni, hiszen ameddig az előtted lévők felelnek addig neked simán van időd kidolgozni a saját tételedet.

Amikor te következel kimész a bizottság elé és leülsz. Bemutatkozol, bemutatod a tételedet majd elkezdesz róla beszélni. Ha elakadsz vagy nem megy valami, a tantárgyat tanító tanárod fog kérdésekkel segíteni.

A rémhírekkel ellentétben egy középszintű szóbeli nem olyan szörnyűséges. A tanáraid azon lesznek, hogy minél jobban szerepelj és minél jobb jegyeket kaphass.

Most elkezdtem egyesével leírni a tantárgyakat, de rájöttem, hogy ez nagyon sok lenne egy bejegyzéshez, szóval majd megoldom valahogy. Viszont mindegyiket be fogom mutatni részletesen.
Nem tudom mennyire magyaráztam érthetően, ha kérdésed van írd le nyugodtan, megpróbálok rá válaszolni.

101 dolog a gimi előtt (amit jó lett volna tudni)Where stories live. Discover now