#50

785 47 3
                                    


♦I D E G E N  N Y E L V♦


Az idegen nyelvű érettségik felépítése viszonylag egyszerű, hiszen az írásbeli teljesen megegyezik közép és emelt szinten, a szóbeliben pedig csak egy minimális eltérés van.

Az írásbeli 4 részből áll. Az első az olvasásértés, ahol olvasott szöveg alapján kell feladatokat megoldani. A második a nyelvhelyesség különböző nyelvtani feladatokkal, a harmadik a hallás utáni feladatsor és végül, de nem utolsó sorban következik az íráskészség. 

Az utolsó részben kell majd leveleket írni. Ez minden nyelvnél minden szinten 2 levelet jelent. Az egyik általában egy baráti tanácsadó levél. Ez a rövidebb, 80-100 szavas szokott lenni. A második egy témakifejtős rész, ahol 120-200 szavas fogalmazást várnak el. 

Emelt szinten a rövid levél 120-200 szavas, a hosszú pedig 200-250.

A kulcs a levelekhez, a megadott szempontok. Minden levél leírása után meg van adva 3-4 szempont amit kötelező betartani, hiszen ez határozza meg, hogy megértetted-e a feladatot. A zárójelen belüli pontokat is érdemes szem előtt tartani, hiszen ezeket is figyeli a javítótanár.


A szóbeli középszinten 3 részből áll. Témakifejtés, szituáció, majd témakifejtés kép alapján. Előre megadott témakörökből kell majd húzni és az alapján felelsz. 

Az emelt szinten annyi a változás, hogy ott van egy VITA nevű rész. Egy adott témával kapcsolatban kell érveket vagy ellenérveket felhoznod a vizsgabiztossal szemben. Ennek az a titka, hogy bármi történik, bármilyen érvvel áll elő a tanár, nem szabad azt mondani, hogy igaza van. Ha ezt mondod, a vizsgarész nulla pontot fog érni.

Ha vizsgaszintet nézünk, akkor a középszintű érettségi egy B1es szintnek felel meg. Az emelt szint ennél már szemetebb, mert ott az elvárt szint B2, ennek ellenére gyakran tesznek bele C1 szintű (felsőfokú) feladatrészeket is.

101 dolog a gimi előtt (amit jó lett volna tudni)Where stories live. Discover now