Given a chance 28., Hey, Captain.

77 9 3
                                    

Luke dorazí do školy zcela malátný. Nespal dobře ani dostatečně dlouho, i když nemůže říct, že by čekal něco jiného. Achjo. Pitomá Akademie, pitomá škola, pitomý Clifford. Motá se mu hlava a jen ztěžka se soustředí na jakýkoliv pohyb. Dojde do skříněk a najde tu svou, načež dobrých pět minut hledá klíče a snaží se je vytáhnout z tašky. Když se konečně postaví, nemůže se trefit do zámku, zkouší to natřikrát. Možná neměl jít spát vůbec. Cítí se ještě hůř než včera. Nebo jen... už nemůže. Neví, jak se zvládne podívat Michaelovi do očí nebo dávat pozor v hodinách. Nemá dneska nic psát, ale jestli ho vyvolají, nebude vědět ani svoje jméno. Je unavený, sakra. Chce jenom jít domů. Hlavně nechce kohokoli potkat. Speciálně nikoho z basketového týmu. Ale jako by to zakřiknul, zrovna ti se rozhodli, že si ho odchytí zrovna u toho křídla skříněk, kde není vidět. Luke si povzdechne a skloní hlavu. Zavře skříňku a hledá, kudy by mohl utéct - ale baskeťáci mu zatarasili všechny tři možné cesty k úniku.

"Hey, little Lukey," blýskne kapitán úsměvem. "All alone here, aren't you."

Luke v duchu zanadává. Měl být opatrnější. A měl by mít přátele, napadne ho hořce. Třeba by se v těchhle typech situací nenacházel. Rozhlédne se, ale není tu nikdo. Ke své smůle byl přiřazen k vyšším ročníkům pro množství pokročilých předmětů, které si zvolil, aby mohl maturovat o rok dřív. Měl si dobře promyslet, co vlastně sakra dělá.

Mimoděčně se přitiskne ke skříňkám zády, čelem ke svým protivníkům, ale ví, že to nepomůže.

"Buzničky by neměly být takhle samy, víš," mlaskne spokojeně kapitán. "Mohlo by se jim něco.... nepříjemného... stát."

Vykročí směrem k Lukovi a ten se v očekávání trochu přikrčí. Kapitán si užívá převahu nad mladým chlapcem, když se nad ním skloní, chytí ho za vlasy a prudce zatáhne, takže je Luke přinucen násilím zvednout k němu tvář. Otevře ústa v němém výkřiku, baskeťák se ušklíbne, pevně sevře Lukovy vlasy mezi prsty a prudce ho strčí do skříněk. Zasměje se, když Luke spadne na zem. Otočí se od něj a s úsměvem na rtech se vrátí k jednomu ze svých obránců, který uznale pokyvuje hlavou, jako by oceňoval kapitánův manévr. Luke bojuje mezi tendencí stočit se do klubíčka a začít se zuřivě bránit. Dobře by nejspíš nedopadlo ani jedno. Pokud by se jim plně odevzdal, nebyl by ideální oběť, byl by nudný, a to by je naštvalo. Ale pokud by se jim výrazněji postavil, odnesl si by si to pravděpodobně ještě hůř. Ztěžka se postaví zpátky na nohy. Nejlepší bude se nebránit a tvářit se odevzdaně, že si to zaslouží. Však on si to zaslouží.

"Uhni, bro," zahuhlá kdosi za jedním z útočníků, kteří zablokovali chodbu směrem k jídelně.

"Co kur-, hej, Clifforde," uklidní se hned útočník, když vidí, kdo se snaží dostat přes něj. "Co je, mate?"

Ale Michael ho zcela ignoruje a prostě projde kolem něj směrem k - wow, He - Hemmingsovi? To jako fakt? Kapitánovo obočí vyletí vzhůru. Možná se jde Clifford přidat? Nebo jenom bude pokračovat dál chodbou? Co to-co...? Ne, on fakt... on fakt zastavuje před Hemmingsem. Přidá se k nim, bude... jich na Hemmingse ještě víc?

Hemmings nejistě střelí velmi rychlým pohledem po kapitánovi, Cliffordovi, kapitánovi a zpátky ke Cliffordovi. Je s nima? Měl by se bát? Rozmyslel si Clifford svůj postoj vůči Lukovi a přidá se k baskeťákům? Místo, aby si Luke mohl myslet, že má o problém míň, bude jich mít tak o stopadesát tisíc víc, protože Clifford na něj teď ví docela dost sraček? Luke polkne, na setinu vteřiny se odváží podívat Michaelovi do očí a hned chce sklonit hlavu k zemi, ale jeho pohled ho zarazí. Není v něm nic zloby nebo vzteku nebo posměchu. Jen trocha nevyspalosti.

"Hey, Captain," pozdraví Mikey baskeťáka.

Kapitán nejistě uhne pohledem, ale pozdraví ho zpátky. Co tu druhák chce? Kapitán nejistě pohlédne na své spoluhráče. Můžou mít problém? Clifford ale svá další slova nevěnuje jemu, což překvapí kompletně všechny - možná dokonce včetně Michaela samotného.

"Čau," řekne Clifford tomu pískleti. "Mám tu kytaru."

Jako by to nebylo očividné, když i s ní na zádech zabírá polovinu chodby, pomyslí si kapitán. Luke naproti tomu černý obal na jeho zádech zaregistruje až teď. Kapitán popošlápne na místě a jeho tým očividně ztratil jistotu. Clifford si uvědomí, že by měl zvýraznit svou pozici, ukázat, že je spoluprací s Hemmingsem otrávený.

"Buď ve dvě v hudební místnosti," řekne mu hraně otráveně, nadhodí si kytaru na zádech a vydá se ke schodům, které blokují další čtyři baskeťáci (kteří mu absolutně bez odporu uhnou, aby mohl projít), očividně pokračuje v cestě do své učebny.

"See ya, Captain," mávne ještě na baskeťáka, než mu zmizí ze zorného pole.

Kapitán je natolik otřesen vývojem situace, že trochu zavrávorá, když udělá krok k Hemmingsovi. Clifford sice není v plaveckém týmu, ale je s nima za dobře. A v plaveckém týmu jsou hokejisti. A Clifford je nejlepší kamarád Hooda, který za sebou má celý fotbalový tým. Kapitán fotbalistů je ve wrestlingovém týmu, se kterým se dělí o šatny baskeťáci. Pokud... pokud je Hemmings... pokud on a Clifford jakkoli spolupracují, ať už na bázi přátelství nebo jenom projektu do školy, Clifford by si mohl tohle pošťuchování, které s Hemmingsem jeho tým má, vzít osobně, a zakročit.

A to by nejspíš nechtěl. Možná bude moudřejší najít si někoho jiného na hraní. Hemmings právě přestal být bezcenný, ačkoli se kapitán může mýlit. Ovšem, vysvětlovací debatní kroužek beze slov, zato s mnoha gesty, si kvůli ověření s fotbalistama a wrestlerama zakládat nechce. Sebere od svého obránce batoh a bundu a pokynem ruky své stádo rozežene do všech stran. Beze slova se vydá chodbou opačně, než musí jít Luke.

Který se nevydá nikam, protože se zhroutí k zemi podél skříněk.

Given a ChanceWhere stories live. Discover now