Given a chance 40., Nula celá šest buzeranta.

74 10 1
                                    


Calum pospíchá. Mikey beztak zase neví, kde mají třídu, a ono se to profesorům blbě vysvětluje, že Mikey si ještě nezapamatoval rozvrh/rozmístění učeben, navíc má nějakou zodpovědnost. Má štěstí, Michaela najde u skříněk, mluví s Geordií o projektu do Chemie. Hm. Geordie vypadá dneska nějak extra dobře. Tmavé oční linky, světlá rtěnka a vyžehlené vlasy. Dneska má s Mikeym chemii, může to být proto...? Calum je od začátku tohoto roku na misi "seznámit Mikeyho s dívkami", ale zdá se, že ani dívky a ani Michael o to zrovna příliš nestojí. Cal nemá nejmenší tušení proč, sex je to nejlepší, co kdy zažil. Pravda, když se snažil o tom povědět Mikeymu, ten se jenom červenal a trval na tom, že ho sex nezajímá. Calum ho označil za lháře, ale od tématu upustil. Mikey s ním pak moc nemluvil.

Jistě, Cal ví, že je Mikey... nezkušený, co se dívek týče, jenom neví tak úplně přesně... proč. Je atraktivní, není stydlivý a je přirozeně charismatický. Zvláštní. Nechce ho s Geordií rušit, takže zůstane u své skříňky a dělá, že něco datluje na mobilu, ale pravda je, že akorát předstírá činnost, aby je nerušil. Geordie je moc hezká, Cal ji kamarádovi přeje, doufá, že se rozpovídají, ale Mike vypadá, že by byl raději kdekoli jinde, takže Geordie brzy odejde za kamarádkami.

"Líbíš se jí, víš," rozhodne se Calum poznamenat.

Mikey protočí oči, což je známka, že o tom nechce mluvit, což Kiwi raději respektuje. Místo toho přítele obejme okolo pasu a přitulí se k jeho krku. "Hi."

Michael chvíli váhá, možná by měl být na Cal chvíli naštvaný? Ví přece, že Mikey nesnáší, když si z něj menší chlapec utahuje kvůli holkám. Nakonec ale svůj nápad zavrhne a obejme Caluma okolo ramen. "Hey."

"Chyběl jsi mi," zamumlá černovlásek.

Druhák pozvedne obočí a trochu se uchechtne: "Viděl jsi mě včera."

"Uh-um," souhlasí Calum. "Dávno."

Michael dávno ví, že je lepší se Cal na nic neptat a prostě přijmout, co dělá, jako fakt. Asi to má v povaze. Těžko říct.

"Ježiši, Hoode, vypadáme jako dva buzeranti," pokračuje Mike trochu nevrle, ale je fakt, že od sebe kamaráda ani náznakem neodstrčí.

"Hm, hm," souhlasí zase Cal. "Ještě že nevypadáme jako tři buzeranti. To by bylo divné."

"No jo. Třeba bychom mohli být 2,6 buzeranta. Kdyby nám třeba přebývaly končetiny. Kolik je 0,6 buzeranta?

Calum nezaváhá ani na setinu vteřiny: "Dvě koule, prdel a penis."

"Správný buzerant."

"Jako bys z něj potřeboval víc," pokrčí rameny Cal a ani se nepohne ze své skrýše mezi Mikeyho ramenem a krkem.

"Mně by zajímalo, kdo tě tomuhle humoru naučil."

"Ty."

Michael na to nemá co říct. Pravda. Mikey se cítí dotčeně, pobouřeně a potěšeně zároveň - vlastně to byl kompliment. Pustí se až se zvoněním jenom proto, že musí. Mají první hodinu matiku a tam není dobré přijít pozdě. Navíc, Mikey má dostat opravený test, který určitě zeslonil, jak ho Cal zná.

Mikey si proběhlý test uvědomí ve stejné vteřině jako Calum. A samozřejmě si vzpomene na Luka. Uh. Oh. Kurva. Cestou ho nepotkají a Calum se o svém rušném ránu nezmíní. Možná tuší, že Mikey o tom teď mluvit nechce.

"Jak bylo?" zeptá se Calum konverzačně místo otázky, která ho pálí nejvíc: jak jste na tom ty a Luke?

"Pohoda," prohodí Mikey a zní jako pohoda. Nezvyklé. Možná to je tím, že je pátek.

"Nějaký plán na víkend?"

"Ne... ne. Teda, asi... asi jo. Musím... nuh, musím s Hemmingsem... zbullshitit tu akademii. Jako, nácvik. Ještě... nemáme ani... song... nějak jsme to. No."

Calum se moudře rozhodne mlčet a druhák to nejspíš ocení. Nejlepší kamarád. Jo. Změní téma.

"Jsme pozvaní na párty," vzpomene si Cal.

"U Louise?" uchechtne se Mikey. "Ne, díky."

"Ale no ták," protáhne Cal. "Je tam bez tebe vždycky nuda."

"Myslím, že jsou všichni rádi, že tam nejsem," míní Mikey a posadí se do poslední lavice k oknu, bágl hodí na zem. "Včetně mě."

"Mikey! Já tě tam chci," trvá na svém Cal. "Jsi můj nejlepší kamarád."

"Jo. I nejlepší kamarádi potřebujou od sebe navzájem klid, huh? Budeš v pohodě. Sbalíš nějakou holku a užiješ si. A taky pokecáš s týmem, ne? Náš plán na dostání se z města pomocí hudby se hroutí, takže by ses měl držet fotbalu a vypadnout z tohohle blbákova co nejdřív."

"N-ne, Mikey- co to... uh, děje se něco?" zeptá se Calum trochu vyděšeně.

Mikey se usměje a otevře sešit z matiky. Páni, Cal ani nevěděl, že Mike něco takového vede. "Máma."

"Je proti Akademii?" vyjekne Calum a ignoruje učitelův našvaný pohled, který za to obdrží.

"No, to... ne," přizná Mikey. "Čeká dneska další bombu z matiky. A volala jí třídní. Že asi proletím z fyziky. Ale trvá na tom, že bych neměl hrát na kytaru, dokud nemám všechno v pořádku do školy. Seděla se mnou dvě hodiny nad úkolem z matiky, načež mě další tři hodiny drtila fyziku."

"Nemůžeš proletět z blbé fyziky, Mikey," huhlá Cal. "Něco vymyslíme."

"A co jako, mám ošukat fyzikářku?"

Calum skoro spadne ze židle. Druhý varovný pohled od profesora a Mikey ví, že třetí nebude. A Mikey dneska nemůže být po škole, už tak mu mamka dala včera sodu. Kdyby jí dneska volali ještě jednou, nejspíš by mu zabavila nejenom laptop, ale i kytaru, mobil a gel na vlasy. A Caluma. Což by nemusel přežít.

"Školu zvládnem, jako každý rok, jo? Slibuju," řekne pak Cal, když vidí, že ani vtipy neodvedly Mikeyho pozornost. "Najdem doučování, co ty na to? Nejsi blbý, Mikey, jenom se ti nechce."

Mike na to nic neřekne. Bude to asi pravda, protože i když ho máma včera celý večer prudila, oboje pochopil. zkusí to a dává celou hodinu pozor, zapisuje si, co je na tabuli, vypočítá příklad a i když mu to trvá dýl než ostatním, dobádá se správného výsledku. Musí říct, že je to docela fajn pocit, pro jednou něco nezjebat.

Na konci hodiny si profesor vybere domácí úkoly. Chce projít okolo Mikeyho lavice bez povšimnutí, jako ostatně skoro celý semestr, ale Mikey si pospíší a zamává mu bílým papírem skoro před očima. Profesor se zatváří překvapeně a potěšeně. "Zastavte se u katedry než půjdete, pane Clifforde." 

Given a ChanceМесто, где живут истории. Откройте их для себя