MD Terimleri Listesi.

340 31 41
                                    

Bu durum gün ışığına çıktığından beri, Maladaptive Daydreaming'i yaşayan birçok insan hayallerini, hayal ettikleri dünyaları ve bu hayallerdeki karakterleri tanımlamak için terimler icat etti ve bunları benimsedi. MD hakkında konuşma yapılan çevrim içi ağlarda bahsi geçen terimlere rastlayabilirsiniz, bu yüzden bulduğum bir listeyi sizinle paylaşayım dedim. Arada eksik olan bazı sözcükler bulunuyor olabilir, tam kapsamlı liste gerçekten uzundu ve genelde kullanıldığını gördüklerimi aldım.

Maladaptive Daydreaming: Kapsamlı hayal kurma etkinliğidir, insan etkileşiminin yerini alır, akademik, kişiler arası veya mesleki işleyişe müdahale eder. Genellikle MD veya MaDD olarak kısaltılır. (Biliyorsunuz ama yine de vereyim dedim.)

Maladaptive: Bir bireyin belirli durumlara iyi uyum sağlamasına izin vermeyen eylemler veya eğilimler.
Tipik olarak yıkıcı ve işlevsiz davranışların kapsamı hafiften şiddetliye kadar değişebilir, zihinsel rahatsızlığı ve kaygıyı azaltmak için kullanılır, ancak etkili değildir ve bazen daha da kötüleştirebilir.

MDer: Uyumsuz Hayal Kurma semptomları sergileyen biri, Maladaptive Daydreamer.

Daydream: Tipik olarak kendiliğinden başlayan hayal, iç-dış uyaranlar ya da herhangi bir şey tarafından tetiklenen ve çoğu zaman mevcut yaşam kaygılarıyla ilişkili kısa düşünceler, imgeler dizisi olarak deneyimlenir.

Paracosm: Genellikle çocuklukta ortaya çıkan ayrıntılı bir hayali dünya.

Para (Ya da Paras): Bir hayaldeki herhangi bir karakter, tipik olarak MDer'in güçlü bir bağa sahip olduğu kurgusal kişi. (Ya da kişiler.)

Paraself: MDer'in kendisinin hayalindeki versiyonu.

Stereotipik Hareket: Normal aktiviteleri belirgin şekilde engelleyen veya bedensel yaralanmaya neden olan,  işlevsel olmayan tekrarlayan davranış.

Kinestetik Aktivite: Bir MDer'in fantezi durumunu uyaran (tetikleyen) veya uzatan hareket. Stereotipik Hareket olabilir, ancak zorunlu değildir.

MDS: Uyumsuz Hayal Kurma Ölçeği.

Daydream Crash: Uyumsuz bir hayalperestin, hayallerinin gerçek olmadığı gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldığındaki rahatsızlık ve üzüntüyü anlatmak için ya da bu hayallerin artık onlar üzerinde eskisi gibi bir etkiye sahip olmadığını ifade etmek amacıyla kullanılır.

Daydreamingart: (Maddart) Uyumsuz hayalperestler tarafından sanatı paylaşmak veya hayallerinin içeriği hakkında yazı yazmak için kullanılan bir etiket.

Hedonic Reversal: Kendini güvende hissedeceği sınırlar içerisinde, zihinde beden üzerindeki hazzı yansıtma bağlamında mümkün olduğu düşünülen olumsuz his ve hislerden zevk alma, onları deneyimleme. Doktorlar, caydırıcı duyguların deneyimini aktif olarak aradıklarını bildiriyorlar. Ayrıca İyi huylu mazoşizm olarak da anılır.
(Hatırlarsanız, bundan 'Olumsuz Hayaller Neden Zevk Verir?' bölümünde bahsetmiştik.)

İdealize-Benlik: (Idealized Self.)
MDer'in yaşam deneyimlerinden, toplumun taleplerinden ve rol modellerinde hayranlık duydukları şeylerden öğrendikleriyle oluşturulmuş, idealize edilmiş bir versiyonları.

▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Oops! Questa immagine non segue le nostre linee guida sui contenuti. Per continuare la pubblicazione, provare a rimuoverlo o caricare un altro.

▪▪▪▪▪▪▪▪▪

  Çeviriyi düzenledim bu arada, bozuk yerleri düzelttim, daha açıklayıcı olmuştur diye umuyorum.

  Anlamadığınız herhangi bir kavram varsa sorabilirsiniz, bunlar yabancı kaynakları incelediğinizde muhtemelen işinize yarar, aklınızda soru işareti kalmasın.

  Kitabın kapağını değiştirdim, ama nasıl durduğu konusunda emin değilim. Bir bilgilendirme kitabından çok Bilim Kurgu havası mı veriyor sizce? Fikirlerinizi merak ettim.

  Bugün nasıl gidiyor? Arzu ederseniz konuşabiliriz.

MALADAPTIVE DAYDREAMING -Bilgilendirme Kitabı- Dove le storie prendono vita. Scoprilo ora