Tetikleyiciler

1.3K 122 311
                                    

 

  İnsanların belirttiği ve benim gözlemlediğim, hayal kurmaya yönelik istek sağlayan-hayal kurmaya yön veren aktiviteler-durumlar hakkında;

  Müzik.

  Özellikle sözlü şarkılar dinliyorsak, müzikler hayallerimizi doruk noktasına ulaştırabilir. Zamanla onları düşlerimizin yansıttığı havaya göre kategorileyebiliriz de kafamızda.

Mesela ben, farklı kurgu evrenleri için değişik müzik listeleri oluşturdum, hayallerimi o dünyalardan ilham alarak kurduğumda listedeki şarkıları açıyorum. Bu, hayallerimizdeki olay durumlarına da bağlı olabilir, yine  örneğin ben 'savaş' içerikli şeyler düşünmeye başlayınca elim Radioactive, Populer Monster, Bad Blood, Not Today, The Fear, Believer, Fantastic, Whatever It Takes gibi şarkılara gidiyor. Krallıklar, İmparatorluklar bahis olunca Empire, Queen, Look What You Made Me Do, Kings&Queens, Deja Vu, Black Mamba, Queen Of Mean ve benzeri şarkıları dinlemeye başlıyorum. Daha bir sürü tür mevcut zihnimde.

  Bazen bu şarkıların anlamları, bazenleri klipleri, bazen de verdikleri hisler hayallere yön veriyor. Her şeyden ilham yakalamak mümkün ve Maladaptive Daydreaming'in sorun olabilecek noktası da bu sayılır sanırım; o kadar çok hayal fikri var ve onları üretmek o kadar kolay ki neredeyse durdurulamaz.

  Kitaplar, diziler, filmler, animasyonlar, animeler, çizgi filmler...

  Bunlar da aşırı ilham veriyor. Karşılaştığımız farklı kurgusal karakterleri evrenlerinden topluyor ve tek bir dünyaya koyuyoruz genelde, veyahut sahip oldukları özellikleri birleştirerek yeni kişilikler meydana getiriyoruz, fakat çoğunlukla baş rol biz oluyoruz ve onların yerine geçiyoruz.

Çoğu zaman önceden planlamıyoruz ne düşüneceğimizi, bu yüzden her şeyin iç içe geçmesi olası; sürekli genişleyen ve bir yerlerde birbiriyle bağlantılı olması muhtemel, kocaman bir evren oluşuyor. Bu evrenlerden onlarca var, bazıları senelerce devam ediyor, sıkılınca bir kenara atılabiliyor ama her zaman olayları farklı versiyonlarıyla oynatmak için yerinde hazır, bekliyor. Fanfiction yazmak gibi, fakat aklınıza gelebilecek her yerden ekleme var ve 'bence' abartılarla dolu.

 
  Geçmişte yaşanılan travmatik olaylar, dışlanmak, olumsuz yaşam koşulları.

  Öncelikle, bunun benim sorunum olduğunu düşünmüyorum; bende kötü yönde iz bırakabilecek herhangi büyük bir şey yaşadığımı sanmıyorum. Yalnızca ortaokul zamanlarımda arkadaş çevrem yoktu ve tek gezerdim, fakat bunun sebebi de hatırladığım kadarıyla hayal kurmaya fazla vakit ayırmamdı, sosyalleşmeyi tercih etmiyordum. En arka sırada oturmak avantajdı, ilgimi çeken derslere katılıyordum sadece, onun dışında yine düşlere dalıyordum.

  Öte yandan, Maladaptive Daydreaming'i olan karşılaştığım çoğu insan geçmişte kendilerini hayal kurmaya itecek bir şeyler yaşamış ve büyük bölümü buna ortaokul-lise çağlarında başlamış gördüğüm kadarıyla. Ben bildiğim kadarıyla her zaman yapıyordum, hatırladığım en erken yaşa kadar mevcuttu bu şekilde, saatlerce hayal kurmak.

 

  Tetikleyici unsurlardan bahsetmek can sıkmış olabilir bir ihtimal, ama  tedavi-çözüm konusunda bir bölüm hazırladım, yakında gelecek.

  Sonradan aklıma gelirse ekleme yaparım.

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
MALADAPTIVE DAYDREAMING -Bilgilendirme Kitabı- Where stories live. Discover now