Tanım ve Belirtiler

2.2K 166 1.2K
                                    

Uyumsuz hayal kurma psikiyatrik bir durum olarak bilinir. İsrail'deki Hayfa Üniversitesi'nden Profesör Eliezer Somer tarafından tespit edilmiştir.

Bu durum, kişiyi günlük hayatından uzaklaştıran yoğun bir hayal kurmaya neden olur. Çoğu zaman, gerçek yaşam olayları bu hayalleri tetikleyebilir. Bu 'hastalığa' sahip olan insanlar kendilerini çok farklı şekillerde hayal edebilirler, ayrıca karakterler, ortamlar, olay örgüleri içeren ve hikaye-film benzeri, son derece gelişmiş-ayrıntılı hayaller kurarlar. Bazı hayaller yıllar boyunca üstüne eklenerek devam eder, zaman geçtikçe bu kurgusal dünya kaçınılmaz olarak daha da genişler.

Resmi bir tedavisi bulunmuyor, şu an hastalık olarak da alınmış hâlde değil. Ancak bazı uzmanlar, bunun bir kişinin günlük hayatı üzerinde gerçek etkileri olabilecek bir bozukluk olduğunu söylüyor. Uyumsuz Hayal Kurma'ya neyin sebep olduğu tam olarak tespit edilebilmiş değil.

Bahsettiğimiz şeyin Şizofreni veyahut delilikle alâkası yok, Daydreamer olan bireyler gerçek ve hayal arasındaki farkı bilebilir, bunları ayırt edebilir. Fakat kendilerini durduramazlar, bir kısır döngü içerisinde durmadan hayal kurmaya devam ederler.

Belirtiler tam olarak nelerdir?

Öncelikle, bu belirtilerin hepsi sizde olmak zorunda değil. Daydreamer olanların ortak olarak alınan genel özellikleri şunlar;

• Uzun süreler boyunca hayal kurmak. (Dakikalar, saatler arası.)

• Günlük görevleri tamamlayamamak-bunda zorluk çekmek.

• Geceleri uyumakta zorluk yaşamak.

• Hayal kurmaya devam etmek için ezici bir arzu duymak.

• Hayal kurarken tekrarlayan, belirli hareketler yapmak.

• Hayal kurarken yüz ifadeleri, mimikler yapmak.

• Hayal kurarken fısıldamak ve konuşmak.

Üzerine eklemek istediğim birkaç şey var, kişisel görüşlerimi içeriyor.

Benim Maladaptive Daydreaming bireylerinde gözlemlediğim ortak noktalar:

Kitaplar, filmler, müzikler tarafından tetikleniyoruz: Özellikle yeni bir kurgu okumaya-dizi izlemeye (vb) başladığımızda Daydreamerlar olarak onları hayallerde oldukça iyi bir şekilde kullanıyoruz. Müzikler ise hayal kurmada bize yardımcı gibidir, saatlerce bir odada tek başımıza kalabilir ve günleri düşünerek geçirebiliriz.

Uzun yolculuklarda sıkılmıyoruz: Evet, benim düşünceme göre MD'ye sahip olanlar saatlerce süren yolculukları hayalleri açısından fazlasıyla iyi değerlendirebiliyor, özellikle müzikle beraber can sıkıntısı yaşamadan düşlere dalabiliyoruz.

Asosyaliz: Pek arkadaş edinmiyoruz, ya da hayal kurmaktan buna zaman bulamıyoruz. Çevremiz çok geniş değil.

Dikkat bozukluğu yaşıyoruz: Bu herkese göre değişebilir, fakat kendimden de biliyorum ki buna Maladaptive Daydreaming bireylerinin başına bela olan asıl nokta denilebilir. Birinin bize bir şeyi dört-beş defa tekrar etmesi gerekebiliyor, derslerde dikkat toplamak oldukça zorlu oluyor.

▪▪▪▪▪▪

Tanım ve belirtiler hakkında kafasında soru işareti olanlar iletebilirler. Kendi deneyimlerimden çok genel konuştum ve bilgileri özet şeklinde verdim bu bölümde. Sonraki kısımlarda benimle ilgili bir şeyler belirtebilirim, ama sualiniz varsa şimdiden de alabilirim.

Sonraki bölümde bu hastalığın (?) olumlu ve olumsuz yönlerine değinmeyi düşünüyorum, Maladaptive Daydreaming'in sıradan bir hayal kurma hâli olup olmadığıyla ilgili şüpheleri bulunan mevcutsa durumun eksi taraflarını gördüğünde aksini daha iyi anlayabilir.

MALADAPTIVE DAYDREAMING -Bilgilendirme Kitabı- Où les histoires vivent. Découvrez maintenant