39. Tidsbegränsad skrivning

49 4 2
                                    

Kapitel om att skriva under tidspress – på begäran. ;)

Oftast när vi skriver har vi all tid i världen – förutsatt att man inte som jag får dåligt samvete om man uppdaterar för sällan, men över lag är det inget som tvingar oss att skriva fort.
Det blir förstås skillnad om man vill ha en tidsplan (uppdatering en gång i veckan till exempel), och framför allt om man vill delta i någon tävling eller om det rör sig om ett skolprojekt o.s.v.

Ska man skriva på tid måste man först och främst känna sig själv.
Hur mycket kan man skriva på en dag och hur långa pauser behöver man för att fundera?
Jag kan skriva 5000 ord på en dag om jag har farten uppe och allt går bra – men sedan har jag ett hästjobb med stavningen (alltid lika underbart att vara dyslektiker).
Jag vet också att jag behöver minst en dag i veckan då jag kan ta det lugnt med skrivandet, jag vet att jag kan haka upp mig på något och behöva lång betänketid och jag vet att jag behöver ge mina korrekturläsare tid att läsa manuset om jag vill ha det extra kontrollerat.
Det sist nämnda brukar jag skippa här på Wattpad. Ska det upp här på Wattpad kan jag alltid fixa eventuella fel i efterhand och det är inte hela världen om det råkar bli ”frö” och inte ”för” – för att bara ge ett exempel.
Folk fattar oftast ändå – och de som är kräsna brukar upplysa mig om det så att jag får fixa det.

Grunden till att skriva med tidsbegränsningar är att ha en plan och att lägga upp realistiska rutiner.

Har man t.ex. en tidsgräns på tio månader behöver man bestämma hur lång tid man har på sig att tänka innan man måste börja skriva. Klarar man tusen ord om dagen kanske man inte har så lång tid på sig att få manuset klart och har man långsamma korrekturläsare kan man behöva längre tid på sig efter att själva grundmanuset är färdigt.

Lägg inte för lång tid på att bara fundera, men rusa inte in i något utan att ha en bra idé.
Att skriva en halv bok färdigt innan man plötsligt får en bättre idé är enormt tidskrävande. Gjorde själv det misstaget i en finlandssvensk skrivtävling. Skrev 20 kapitel på min första idé innan jag insåg att jag inte hade tillräckligt med idéer till slutet.
Kändes ganska stressigt att börja om från början med nästa projekt med bara fem månader kvar...
Det gick, men det hade nog blivit bättre om jag inte haft samma tidspress.
Över 95 000 ord (34 kapitel) skrivet på knappt 4 månader var inte så illa och nu vet jag hur jag hanterar tidspress.
Går det inte som man tänkt sig kan man ändå lära sig av det. Kom bara ihåg att det inte enbart är skrivandet som tar tid. Jag skrev mitt manus på 4 månader efter att ha lagt någon vecka på att fundera på min nya plan och efteråt lade jag tre veckor på korrigeringar och korrekturläsningar när manuset var klart.

När man har en idé är det läge att veta hur snabb man behöver vara.
Man behöver ha ett hum om hur lång boken blir så att man vet hur många ord eller kapitel som behöver skrivas per dag.
Det hjälper att ha bra rutiner.
Att ”boka tid” för att skriva kan rekommenderas. Det kan vara en till två timmar på vardagar och lite mer på helgerna beroende på hur det passar med andra aktiviteter.
Själv har jag en timme varje kväll som alltid är avsedd för att skriva - tidspress eller inte.
Jag skriver ofta annars också, men just den tiden skriver jag i princip alltid då jag avsett den som min ”skrivtimme”. Har jag idétorka eller skrivkramp använder jag tiden åt att korrekturläsa sådant som redan är skrivet eller göra research, men det är väldigt sällan jag gör något som inte är kopplat till mina böcker.

Skriver man något som måste vara klart på en viss tid kan det hända att andra aktiviteter behöver flytta på sig istället.
Man måste prioritera. Antingen är skrivandet viktigt, eller så är annat det.

För att lära sig hur fort man skriver kan man notera hur många ord man får skrivna på t.ex. en dag eller en timme, beroende på hur man vill räkna.
Notera ordantalet under en längre tid för att få en så bred bild som möjligt. (Vi har alla bra och dåliga dagar.) Då blir det lättare att beräkna vilken kapacitet och vilka begränsningar man har.
Wattpad har ordantalet nere i högra hörnet, medan man i Word hittar det på den vänstra sidan. Hur det är med andra skrivprogram vet jag inte, men oftast brukar man kunna räkna ord på ett eller annat sätt.

Så mycket mer än så kan jag nog inte säga om tidspress. Var och en får försöka hitta sina egna sätt, men förhoppningsvis kunde jag i alla fall ge en idé om hur man hanterar en tidsplan.
Planera, skriva, korrigera, korrekturläsa och så kanske man vill ta en paus någon dag, eller kanske göra research – inte enbart skriva alltså.
I slutändan faller det oftast på disciplin. ;)

 ;)

Hoppsan! Denna bild följer inte våra riktliner för innehåll. Försök att ta bort den eller ladda upp en annan bild för att fortsätta.
FörfattardrömmarDär berättelser lever. Upptäck nu