3. Att jobba som författare

277 13 5
                                    

Många tror att bara man skrivit den perfekta boken eller bokserien så är det bara att luta sig tillbaka och låta pengarna rulla in. Bara manuset är inskickat till förlaget och förlaget älskar det så behöver man inte lyfta ett finger för att jobba igen i resten av sitt liv.
Kanske inte alla har fullt så högt svävande drömmar om yrket, men många är inte långt ifrån.
Sorgligt nog är det långt ifrån sanningen.
Läste en mycket deprimerande text för ett tag sedan om en tjej som blivit författare som ville dela med sig av sina erfarenheter till andra med författardrömmar och det var inte annat än en ögonöppnare.
Det inleddes med;
”Har du skrivit ett manus? Grattis. Då har du gjort en tredjedel av jobbet.”
En tredjedel alltså, så själva skrivandet är inte allt.

När manuset är skrivet, korrekturläst och finputsat så börjar nästa fas i arbetet. Det är nu du börjar skicka till de olika förlagen och du ska ha en oresonligt stor tur om du ska få ett ja från det första förlaget.

J.K. Rowling fick sitt manus nekat av inte mindre än tolv förlag innan till slut ett förlag var villiga att ta in det.
Om inte ens en nu så pass känd författare som Rowling klarade sig på första försöket så kan man inte räkna med det på första själv heller.

Men man ska förstås inte ge upp så lätt.
Tipset jag fick av den nyblivna författaren i det fallet var att i början skicka manuset till ett förlag i taget, så att man inte behövde riskera att få ett ja från två förlag samtidigt och sedan bli tvungen att välja, med risk att båda förlagen blir sura för att man skickat manuset till flera och sedan stå utan förlag helt när båda säger nej.
Får man ett nej från de tre till fem första förlagen man skickat manuset till så kan man börja skicka till flera på en gång.

När man skickat sitt manus kan det ta en till tre månader innan man får ett svar, så tappa inte modet efter några veckor.
Alla förlag jag skickat till har svarat och jag vet att de i regel alltid svarar, men det kan ju hända att de glömmer.
Tar det mer än tre månader kan man börja fundera på att skicka till nästa.

Några författare väljer att själv ge ut sina böcker och skapa ett eget förlag.
Det innebär mera jobb, men då har du inte ett förlag som bestämmer över dig och du får göra som du vill.
I det fallet hittar man mycket hjälp på nätet. Bara genom att Googla ”Ge ut en bok”, så hittar man massor med tips.
Det man letar efter då är förstås någon som kan trycka boken åt en.
Det finns företag som låter dig ha ditt eget förlag om du inte vill ge ut på deras, men det kostar förstås.
Det kostar lite mindre om du gör allt själv och de bara fungerar som ditt tryckeri, lite mer om du vill att de ger ut boken under sitt namn och ytterligare lite mer om du vill att de hjälper dig med reklam och ytterligare lite till om du vill att de låter kunniga lektörer hjälpa dig och även låter dem skapa din omslagsbild.
Kostnaden ökar efter hur mycket du vill att de gör, men kom ihåg att göra reklam och att få in din bok i bokhandlarna kan vara både tidskrävande och arbetsamt, för att inte tala om att det nog kostar att göra reklam hur du än gör.
Ska du sälja boken själv är det du som ska gå till bokhandeln och fråga om de vill köpa in boken av dig och det är inte alla som är villiga att göra det.
Vissa försäljare på nätet kan gå med på det om du betalar, men då sitter vi där med kostnadsfrågan igen.
Hur man än gör så ska du vara beredd på att betala för de tjänster du behöver och det rör sig ofta om flera tusen – inte hundringar eller en månadspeng, utan snarare en hyfsad månadslön.

Den nyligen utgivna författaren som jag nämnde tidigare valde att själv jobba på ett förlag för att se hur det fungerade och den erfarenhet hon skrev om där var även den en ögonöppnare.
Hennes föreställning om hur ett förlag fungerade var att de varje morgon med stor spänning kollade posten för att se vad dagens skörd hade att erbjuda.
Verkligheten är en helt annan.
Det suckas nästan lite då de kan få in tio till femton buntar med papper varje dag och det är mycket som kastas åt sidan redan efter något kapitel. (Att få en bra start i sitt manus ska jag ta upp i ett senare kapitel).
Man ska i alla fall vara medveten om att ditt manus inte ligger ensamt någonstans och väntar på att bli läst.
De får in massor med manus nästan dagligen, så ett bra manus är ett måste om du ska ha en chans över huvudtaget.

Skulle nu boken bli antagen till ett förlag så sköter förlaget allt, men de kan förvänta sig att du går med på saker som de vill att du gör, som att delta i evenemang eller visar upp dig på intervjuer eller liknande.
Det ligger i deras intresse att göra reklam för dig då det är bra för dem om din bok säljer bra, men det kan hända att evenemangen ligger långt borta och att de hålls på tider som inte är bekväma för dig.
Man får vara beredd på att offra sig lite helt enkelt.
Sedan kan det hända att de vill att du skriver en uppföljare och då gör du det på deras villkor. Säger de att de vill att uppföljaren kommer ut lagom till jul, ja då kanske du har tre månader på dig att få boken klar.

Pengar är en annan detalj som många missförstår.
Det kommer inte att rulla in i plånboken från första dagen.
Du kan få vänta länge innan din bok sålt tillräckligt bra för att det ska börja löna sig för dig och stipendier kanske inte ligger serverade för dig heller.
Att sluta sitt vanliga jobb för att leva på författaryrket kan bli kämpigt.
Du kanske får en stor summa pengar när boken sålt bra, men ska sedan leva på det på oviss tid innan nästa summa går att få tag i, så att lära sig att sköta sin ekonomi är nästan ett måste.
Många författare jag känner till här i min hemtrakt har ett annat yrke som de lever på vid sidan av sitt författarskap.
En jobbar veckovis, så en veckas hårt jobb på sjön varvas med en veckas hårt jobb vid datorn hemma med skrivandet.
En annan är lektör och jobbar på en tidnig där tiderna är flexibla och en jag känner till är sjukpensionär och har då mer tid, men kanske inte lever så rikt.
En sidoinkomst är att rekommendera åtminstone i början. Skulle det sedan gå bra att bara leva på författandet så är det ju bara att säga upp sig, men var beredd på att pengarna kanske inte alltid rullar in.

Författaryrket är dessutom ett ganska ensamt yrke.
Man skriver inte mycket när man umgås med kompisar, går på fester eller roar sig med annat.
Man behöver förstås inte sluta ha vänner helt, men det är bra om du har kompisar som förstår att du kanske inte kan komma på deras fest för att du har en deadline som jagar dig i hälarna och att du måste stanna hemma och skriva.
Man kanske inte skriver hela tiden, men det kommer att bli intensiva perioder då skrivandet måste komma först, även om det finns saker som känns roligare just då.

Nu känns det som att allt blivit ganska negativt, men verkligheten är som den är.
Vill man bli författare ska man kunna leva med det som det är, annars kan vi alltid hålla oss till Wattpad där ingen bestämmer hur vi gör eller när vi gör det, även om folk förstås gärna kommer med synpunkter och önskemål, men vi får ju inte direkt sparken eller blir utan publicering om vi vill ta en paus eller vill göra annat ett tag.
Men om man verkligen vill bli författare, är beredd att offra lite fritid för det, vet att man har sätt att lösa ekonomin på och känner att det är något man brinner för så ska du absolut inte ge upp. Har du bara ett bra manus som du tror på och som du orkar pressa genom motgångarna så har du vad som krävs.
Brinner man för något så är det värt jobbet, så ge inte upp och visst finns det de som det löser sig bra för, så vill du bli författare så ska du absolut satsa på det. Är man bara beredd på att det kan bli motgångar och inte låter sig slås ner av dem så har man helt klart en chans.
Själv drar jag fördel av att vara en optimistisk pessimist. Jag räknar med att det går dåligt och när det gör det så rycker jag på axlarna och anser att det var jag ju bredd på och skulle det gå bra så blir jag ju positivt överraskad.
Fungerar varje gång. :)

 :)

¡Ay! Esta imagen no sigue nuestras pautas de contenido. Para continuar la publicación, intente quitarla o subir otra.
FörfattardrömmarDonde viven las historias. Descúbrelo ahora