43. Bästa hjälpmedlet för korrekturläsning

72 5 5
                                    

Satt och lyssnade på författartips på YouTube som jag brukar när ett tips fångade mitt intresse.
Det var en lista på gratis hjälpmedel för författare rankat från billigaste till dyraste och en genomgång på hur hjälpsamma de var.
En av apparna som listades var en app som läser upp texten så att man kan lyssna den; Edit Out Loud.

Jag gillade direkt idén med appen och testade att ladda ner den.
Appen i sig var säkert bra, men jag hittade ingen svensk röst och man kan tydligen inte kopiera in vilken text som helst, utan måste ha rätt program som den kan hämta texten från.
Dessutom kostar det om man vill utnyttja appens fulla potential.

Idén var ju ändå bra och jag hittade direkt flera liknande appar som kunde vara av intresse.

Efter att ha testat att installera många appar och testkört dem (vilket jag nu kan bespara er) hittade jag Text Reader. (Letade på Google Play)

Text Reader är gratis, har tre alternativ med svensks röst (samma kvinnliga röst, men med olika tonlägen) och kan man kopiera en text kan man klistra in den i Text Reader.
Man kan alltså kopiera texten direkt från Wattpad, E-mail, Whatsapp, internet etc.

Det gör ingenting om bilder följer med. Det blir bara en liten fyrkant med OBJ i och rösten som läser upp texten säger ingenting om det när en sådan ruta passerar, vilket är användbart på Wattpad då jag gärna vill ha bilder i mina kapitel.

Att höra texten är en enorm fördel när man vill komma åt de små stavfelen.
Hittade flera som jag helt hade missat själv, t.ex. Kliande när det skulle vara Kliade.
Som dyslektiker är det guld värt då jag oftast missar sådana små stavfel och dessutom inte får någon hjälp av stavningskontroller då de inte påpekar ett rättstavat ord, även om ordet i sig är fel.

Som bonus hör man även flödet i texten och märker direkt om en mening blev onödigt lång eller konstigt korthuggen.

Rösten som läser upp är kanske lite mekanisk, men det tror jag inte att någon annan app kommer undan med heller och jag noterade snabbt att uttalet på namn kan bli väldigt konstigt.
Niall blev t.ex. Najl och Numon blev Numen (testade att lyssna på min novell Stormjägaren), men vet man att namnen är skrivna som de ska så kan man lätt ha överseende med det.

Det finns säkert andra appar, men då jag hittade en som fungerar för mig så fick det bli den.
Inom några sekunder insåg jag att det här definitivt blir ett av mina viktigaste verktyg för korrekturläsning, så jag ville dela med mig.
Vill man hitta en annan app med motsvarande funktion får man givetvis göra det och vi är ju alla olika så alla kanske inte finner det lika användbart att lyssna på sin egen text, men själv kan jag varmt rekommendera det.

Det här innebär ju också att någon med dålig syn kan bli betaläsare och betaläsare kan man inte få för många av.
(Betamanus och Betaläsare tog jag upp i kap. 29.)
Alla åsikter räknas och kan någon med minskad synförmåga lyssna på berättelsen utan att man läser upp den själv så kan det ju vara värt en hel del.
För att inte tala om de som inte tycker om att läsa men som gärna lyssnar på en berättelse.

Appen tar inte mycket plats, vilket alltid är ett plus (under 20MB) och man kan bestämma tempot på uppläsningen.

Funktionerna i appen är inte svåra att lista ut själv.
Det enda som stör mig lite med den är att man måste komma ihåg att trycka på ”pennan” uppe i högra kanten för att skapa ett nytt dokument och det finns en färdig text på engelska om att ”klistra in din text här” som blir kvar när man klistrar in sin egen text, så man måste komma ihåg att radera den själv om man inte vill ha med den.
Småsaker dock och appen är ändå väl värd det med tanke på hur mycket den hjälpt mig med korrekturläsningen.

Jag hoppas att andra kan ha lika stor nytta av tipset som jag känner att jag får och det är ju som sagt inte bara för de med läs- och skrivsvårigheter.
Alla kan missa en bokstav eller tappa bort ett stavfel i en massiv text.
Även grammatiska fel och upprepade ord blir tydligare när man hör texten och har man svårt att koncentrera sig blir man lite extra tvungen om man både hör och ser texten när man läser den.

Kan inte rekommendera det nog, så jag avslutar mitt babbel här och låter er testa själva.

Mycket nöje och lycka till!

Mycket nöje och lycka till!

Hoppsan! Denna bild följer inte våra riktliner för innehåll. Försök att ta bort den eller ladda upp en annan bild för att fortsätta.
FörfattardrömmarDär berättelser lever. Upptäck nu