Episodes 20 - Terbakar

502 32 45
                                    

Kayra tiba di kondominium mewah iaitu tmpt dia dn E. Zam tinggal. Dia menaiki lif sehingga ke tingkat 10 sblum melangkah ke rumah yg terletak tdk jauh dri situ. Sesampainya di sana, dia terus masukkan password pd pintu sblum membuka lalu masuk ke dlm. Suasana dlm rumah itu agk sunyi seperti tiada org di dlm. Gadis itu mula berjln ke biliknya.

E. Zam : Lambat balik ?

Langkah Kayra terhenti saat mndgr suara ayah saudaranya. Dia toleh dn terlihat E. Zam sdg duduk di kerusi meja makan.

Kayra : Uncle.....knp uncle duduk dlm gelap ? Tk ngantuk ke ? Dh pukul brp ni ?

Lelaki itu bangun dri kerusi dn berjln ke arah Kayra.

E. Zam : Kayra x perlu risaukan uncle. Uncle tidur awl ke.....lmbt ke....sama je. Uncle bangun jgk. Uncle sepatutnya risaukan Kayra. Kayra pergi mana ? Dh nk pukul 10 baru balik.

Kayra : Baru pukul 10 bkn pukul 12. Uncle pun x pyh nk risaukan Kayra sgt.

E. Zam : Tk pyh risau Kayra ckp ? Kayra......sekarang ni kes culik byk tau kt luar sana. Bdk mcm Kayra ni bila2 masa dia blh culik

Kayra : Hmphh diorang nk culik Kayra. Sblum org jahat tu buat, Kayra dh kerjakan mereka cukup2 😏😏

Ejen kombat itu mahu pergi dri situ. Namun, slps itu E. Zam berkata......

E. Zam : Tdi uncle nmpk kamu pergi party Roza. Seronok sgt ke party Roza tu smpi Kayra balik lewat ?

Kayra : Seronok......seronok sgt. Lagi seronok dri jlnkan misi kt MATA. Nk tahu sbb apa ? Sbb Alicia dh berambus dri hidup kita.

E. Zam : Kamu ni x habis2 ya. Org tu dh insaf pun kamu masih x nk lembutkan hati kamu utk maafkan dia.

Kayra : Nk maafkan dia buat apa ? Klu Kayra maafkan dia, blh ke dia pulangkan kasih sayang papa pd Kayra ?!! Tk blh kan ?!!

E. Zam : Mungkin dia x blh pulangkan semua tu. Tpi sekurang2nya dia blh beri kasih sayang pd kamu sbg seorang kakak

Kayra : Kakak.....uncle jgnlah sebut panggilan " Kakak " tu. Geli Kayra dgr. Org dri tmpt gelandangan tu yg uncle nk dia jdi " Kakak " Kayra ? Hmphh Kayra lbh sanggup amik kakak dri rumah anak yatim dripd kakak dri tmpt sampah tu !!!

E. Zam : Knp ? Sbb kamu geli dgn bdk gelandangan ?

Kayra : Ya !!! Mmg Kayra geli !! Geli sgt2 !!! Tmbh2 lagi dgn bdk mcm Alicia tu !!! 😡😡

E. Zam : Klu kamu geli dgn Alicia....maknanya kamu pun geli dgn uncle.....dgn mama

Kata2 ejen inviso itu membuatkan dia terdiam seketika. Dia sememangnya tahu asal usul ibu dn unclenya. E. Zam menyambung.....

E. Zam : Kamu sedar tk.....yg arwah mama kamu dgn uncle dtg dri gelandangan jgk ? Kami bkn org senang. Org susah. Jauh lbh susah dri org gelandangan kt Cyberaya sekarang. Dulu kitorang nk makan pun susah. Apatah lagi nk dpt air utk minum. Setiap hri uncle dgn arwah mama kamu pergi minta sedekah ataupun kutip tin kosong utk dijual. Tpi tu pun x cukup utk kitorang. Tidur beralaskan kotak.....atap pun sekadar langit shj. Hnya slps kami jumpa arwah papa Kayra, hidup kami berubah. Kami jdi ejen dn pndapatan harian kami cukup smpikan kami dpt rumah mewah yg kamu duduk sekarang ni.

Lelaki itu berjln ke arah Kayra yg masih kekal dgn wajah dinginnya itu. Dia berkata.......

E. Zam : Sekarang baru kamu teringatkan dgn asal usul kami berdua. Saja uncle nk igtkan sbb kamu byk kali ckp Alicia tu dtg dri tmpt sampah sedangkan.......darah tmpt sampah tu ada mengalir jgk dlm badan kamu.

Kayra : Jdi....uncle nk ckp yg Kayra ni sampah jgk lah ? Mcm tu ?

E. Zam : Ya....mmg. Kamu dgn Alicia tu sama2 sampah. Cuma bezanya, Alicia pndi nk bersihkan sampah dia sedangkan kamu masih lagi nk buang sampah sekeliling kamu

One And Only ( Ejen Ali Fanfiction )Where stories live. Discover now